November 9. az örökbefogadás világnapja, és egész november az örökbeadás hónapja. Ebből az alkalomból egy nevelőszülővel készült kisfilmet mutatunk be, aki egy örökbeadását meséli el.

http://www.youtube.com/watch?v=pIsusjIg5Sc

Magyarországon évente 700-800 gyereket fogadnak örökbe. Mintegy 2100 gyermek várakozik örökbefogadásra, ám minden harmadik fogyatékos, 70 százalékuk pedig elmúlt tízéves, így kicsi az esélyük új családba kerülni. Egy gyermek akkor lesz örökbe adható, ha a szülei lemondanak róla – akár titkosan, akár nyíltan, azaz egy általuk ismert személy javára ­–, ha bíróság vagy gyámhivatal vonja meg a szülők jogait (súlyos bántalmazás vagy a kapcsolattartás hiánya miatt), ha a szülők meghaltak. Örökbe adhatóak az inkubátorba helyezett újszülöttek is. Eközben 2000 házaspár és egyedülálló várakozik örökbefogadásra, ám a többség minél kisebb, egészséges és lehetőleg fehér bőrű babát szeretne. Nehéz családot találni az idősebb, a sérült, beteg gyerekeknek, és több testvérnek együtt. Ők gyakran kerülnek külföldi örökbefogadókhoz.

A titkosan örökbefogadott gyerekek 68 százaléka nevelőszülőtől kerül az örökbefogadókhoz, és ez az arány nőni fog, hiszen egy új rendelet szerint 12 év alatti gyerekek nem élhetnek intézetben. A nevelőszülőnek nagyon fontos szerepe van az örökbeadásban. Szereti, megtanítja kötődni a gyereket, ugyanakkor segíti az átgondozást, minden fontos információt átad az új szülőknek – miközben a gyereket szerető nevelőanyának szintén krízis az elválás. A titkos örökbefogadások több mint tizedében maga a nevelőszülő fogadja örökbe a gyereket.

A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával és a Család-, Ifjúság- és Népesedéspolitikai Intézet közreműködésével valósult meg.