Az SOS Magyarországon

400 gyereknek tudunk szerető, biztonságos otthont adni nevelőszülői családokban. Családmegerősítő programunkkal segítjük a nehéz helyzetbe került szülőket, hogy megelőzzük a gyerekek kiemelését a családból.

Az SOS Gyermekfalvak 137 országban van jelen. Több mint 84 000 gyermek nevelkedik nálunk világszerte, további 500 000 gyermeket és felnőttet segítünk programjainkkal.

Küldetésünk

Hiszünk abban, hogy ha értő szeretettel fordulunk a gyermekek felé, az megváltoztathatja a világot. Mindent megteszünk azért, hogy a nálunk élő gyerekek érzelmi és fizikai biztonságban nőjenek fel, egészséges kapcsolataik és kötődéseik legyenek, és megszerezzék mindazt a tudást, amivel később megerősödve, magabiztosan helyt tudnak állni a felnőttek világában. Hiszünk abban, hogy fordíthatunk a sorsukon.

Nevelőszülői hálózat

Bántalmazás, elhanyagolás, szegénység, a szülők szenvedélybetegsége vagy halála. A gyerekek többsége ezért kerül ma az SOS-be.

Mi 400 gyerekeknek tudunk biztonságos és szerető otthont adni.

Az ország 50 településén élnek nevelőszülői családjaink. Nevelőszülő és az SOS szakemberei, fejlesztőpedagógus, pszichológus közösen dolgoznak azon, hogy a gyerekek behozzák hátrányaikat és a továbbiakban kiegyensúlyozott gyermekkoruk legyen. A nevelőszülő a rábízott gyermekekkel sajátjaként törődik, gondoskodik testi-lelki szükségleteikről, megadja nekik ugyanazt, mint amit egy vér szerinti családban élő gyerek is megkap.

Önálló életre való felkészítés

Az SOS újszülött kortól fogadja a gyerekeket.

A fiatalok 18 éves kortól Ifjúsági Házba költözhetnekahol már lazább keretek között, de még mindig felügyelet mellett élnek.

Az önállóság következő lépcsőfokában az alapítvány által fenntartott lakásba költözhetnek, ahol már önállóan gazdálkodva, nevelő nélkül, de még mindig az SOS szakembereinek mindennapi támogatásával élnek. Ez a felnőtté válás utolsó állomása. Célunk, hogy a gyerekek fokozatosan tanulják meg az önállóságot és felkészülten lépjenek ki az életbe.

Jelenleg 42 fiatalunk él Ifjúsági Házban, vagy az alapítvány által támogatott lakásban.

Kilépő fiatalok – Leaving Care

a gyermekvédelmi gondoskodást elhagyó fiatalok önálló életre való felkészítésére.

A gyermekvédelmi gondoskodást elhagyó fiatalok komoly hátrányokkal indulnak az életben a családban élő fiatalokhoz képest. Nem áll mögöttük stabil család, és az átlagosnál kevesebb erőforrással indulnak a felnőtt életben. Főbb hátrányaik: lakhatási problémák, szociális védőháló hiánya, megfelelő szakmai kompetenciák hiánya, sérülékeny személyiség, stb.  Az ő esetükben az önálló életre való felkészítés több odafigyelést igényel.  A projekt arra kíván választ adni, hogyan lehet a gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalokat felkészíteni az önálló életre, mire kell a velük foglalkozó szakembereknek különös figyelmet fordítani a tipikus kockázatok elkerülése és a minél sikeresebb felnőtt életvitel érdekében.

Családok megóvása a széthullástól

140 ezer gyereket fenyeget a veszély, hogy kiemelhetik a családjából életkörülményeik miatt.

Mi fontosnak tartjuk, hogy ne csak akkor lépjünk be egy család életébe, amikor már baj van.

A munkahely, a lakás elvesztése, egy hosszantartó betegség, vagy például a szülők válása is megingathat egy addig jól működő családot is. Hiszünk benne, hogy megfelelő időben adott támogatással túl lehet lendülni ezeken az élethelyzeteken.

A kecskeméti gyermekfalu területén található Kuckó Gyermekek Átmeneti Otthon  a családi krízishelyzetekre ad megoldást. Célunk, hogy különböző gazdasági, szakmai és pszichés támogatással segítsük a nehéz helyzetben lévő családokat túllépni a krízishelyzeten, megakadályozzuk a gyerekek kiemelését a családból. Amíg a szülők rendezik életkörülményeiket, a Kuckó biztonságos otthont nyújt a gyermekeknek és a csecsemővel érkező szülőnek. Havonta 7-10 gyereket fogadunk, egy részüket édesanyjukkal együtt.

Gyerekjogok érvényesítése

A jogszabályok, szakmai programok szándékai és a napi gyakorlat között gyakran óriásiak a különbségek a gyermekvédelem területén is.

Előfordul, hogy a gyerekek érdekei sérülnek, mert például a beavatkozások túl későn, a határozatok túl lassan születnek meg, s az elhelyezések sem mindig a gyerek szükségletei szerint történnek. A gyerekek és szülők pedig információk hiányában gyakran elvesznek a rendszerben.

Az SOS Gyermekfalvak fontos szereplő kíván lenni a rendszer problémáinak feltárásában és megoldásában, a gyerekek személyiségi jogainak érvényesítésében.

Útmutató a média munkatársai számára
Gyermeki jogok és visszaélések kezelése