Hogyan segít az SOS Gyermekfalvak a menekült gyerekeknek?

Az SOS küldetésével összhangban felelősséggel tartozik minden gyermekért, aki támogatásra és segítségre szorul, állampolgárságtól függetlenül.

Amikor egy gyermek veszélynek van kitéve háború, vagy akár természeti katasztrófa miatt, fel kell lépnünk annak érdekében, hogy a lehető leggyorsabban kiemeljük a vészhelyzetből, átsegítsük a krízisen és biztonságba helyezzük. Az SOS Gyermekfalvak nemzetközi szervezete több évtizedes tapasztalattal rendelkezik humanitárius katasztrófák kezelésében, számos országban aktívan részt veszünk vészhelyzetek megoldásában.

Nemzetközi irányelvünk alapján az SOS világszerte arra törekszik, hogy a katasztrófaterületeken élő, vagy katasztrófa elől menekülő, családjuktól elszakadt gyermekeket biztonságos, védett és gondoskodó környezetben helyezze el.

Igyekszünk megakadályozni a családok szétszakadását, illetve törekszünk újraegyesítésükre. Az SOS Gyermekfalvaknak kiépített együttműködési rendszere van a helyi hatóságokkal, már bevált infrastruktúrával és logisztikai háttérrel, valamint a helyi kultúra ismeretével rendelkezik, megbízható partnerként bizalmat és elismerést élvez.

Ezt a nemzetközi tapasztalatot felhasználva az SOS olyan együttműködési, támogatási megállapodásokat kötött Ukrajnából érkező menekülteket elszállásoló szervezetekkel, amik lehetővé tették – helyszínektől függően – az átmeneti- és hosszútávú elszállásolást. Emellett mobil szociális munkásunk segítségével támogatások nélkül üzemelő szálláshelyeken is nyújtunk segítő munkát.

MIT CSINÁL AZ SOS MAGYARORSZÁGON?

Az SOS Gyermekfalvak Magyarországon 400 magyar gyermekről tud gondoskodni, akiket elhanyagolás, bántalmazás, a szülők halála, szenvedélybetegsége miatt ki kellett emelni a családból. A menekült programban együttműködő partnereink szálláshelyein egy időben 250 felnőtt és gyermek biztonságos tartózkodásához járulunk hozzá.

2022. február óta több millió menekült kényszerült elhagyni Ukrajnát. 2022. március és 2023. május között a magyar SOS Gyermekfalvak is részt vett a nemzetközi SOS Gyermekfalvak „Ukrajnai válság – Regionális humanitárius segítségnyújtás” című konzorciális projektjében.

A magyar SOS már a 2015-ös menekültválságban is aktívan részt vett, most két helyszínen és egy különböző szállókat látogató mobil szociális munkással támogatja a háború elől menekülő családokat.

Az SOS menekültügyi programja elsősorban Ukrajnából érkező gyerekes családokra koncentrál, de a megvalósító partnerintézmények szállói bárkinek védelmet nyújtó lakhatást, étkezést, és az emberi méltóság megőrzéséhez elengedhetetlen egyéb feltételeket (pl. higiénés lehetőséget) biztosítanak az orosz-ukrán háború elől menekülőknek.

1) BUDAPESTI MÓDSZERTANI SZOCIÁLIS KÖZPONT ÉS INTÉZMÉNYEI (BMSZKI) TÁMOGATÁSA (2023. JÚNIUS-2024. MÁJUS):

Az SOS a BMSZKI-val együttműködve több száz menekült ellátásában nyújt segítséget. Olyan nagy létszámú, gyakran sok gyereket nevelő családok fordulnak meg itt, akiket máshol nehéz lenne elhelyezni. A menekülteknek a BMSZKI – részben saját forrásból, részben a Fővárosi Önkormányzat révén, valamint magánemberek és civil szervezetek adományaiból – az alapvető szolgáltatásokat tudja biztosítani, mint szállás, napi háromszori étkezés, tisztálkodási, mosási lehetőség stb. Az SOS pénzügyi támogatása lehetővé teszi a BMSZKI számára, hogy állandó szociális munkás stáb legyen jelen a menekültszállón, valamint gyógyszertámogatásokkal és igény szerint fordítások finanszírozásával is segítjük az ott élő emberek mindennapjait.

2) MIGRATION AID TÁMOGATÁSA (2023. JÚNIUS- 2024. MÁJUS):

A program keretében a Migration Aid budapesti Madridi úti szállóján a menekültek étkeztetését segíti az SOS. A 150 férőhelyes szálló elsősorban nőket és gyermekeket fogad. A menekülők eleinte csak 1-2 éjszakát töltöttek itt, de az év folyamán egyre többen lettek, akik például Európán kívüli vízumra várva heteket, hónapokat tartózkodnak a szállón.

3) MOZGÓ SZOCIÁLIS MUNKA ELLÁTATLAN TERÜLETEKEN:

A jelenlegi menekültügyi projektünk harmadik lába a mozgó szociális munkás segítségnyújtás. Havonta 4-5 különböző, általában 25-100 menekült által lakott, Pest vármegyei szállókat érünk el. Ezeken a helyszíneken a projekt szociális munkása felméri az általános szolgáltatási hiányosságokat: segít kapcsolatot teremteni a menekültek és a helyi szolgáltatók között (pl. gyermekjóléti szolgálat, védőnő, háziorvos stb.); segít az adminisztratív ügyintézésben (menedékes státusz, létfenntartási támogatás stb.); valamint felhívja a többi, terepen dolgozó civil szervezet támogatói programjaira a
szállókon élő menekültek figyelmét.

MIT VÁRUNK EL A PROGRAMTÓL?

Menekült programunk célja, hogy

  • az érkezők alapszükségleteit azonnal ellássák
  • egy fókuszváltással integrációs szükségletekre reagáljunk
  • részt vegyünk a magyarországi civil szervezetek közötti információ megosztásban
  • a terepen dolgozókat támogathassuk képzéseken és szupervízión keresztül.

MILYEN TAPASZTALATA VAN AZ SOS-NEK MENEKÜLTEKKEL KAPCSOLATOS MUNKÁBAN?

Az SOS 134 országban működő nemzetközi szervezet, amely komoly tapasztalattal rendelkezik világszerte menekültek ellátásában.

Jelen van a háború sújtotta övezetekben, azokban az országokban, ahonnan a menekültek érkeznek, illetve azokban, melyeken áthaladnak.

A magyar SOS már a 2015-ös menekültválságban is aktívan részt vett, most három helyszínen támogatja a háború elől menekülő családokat. 2022-2023-ban a román és az ukrán SOS gyermekfaluval közös programban működtünk együtt. Ilyen komoly nemzetközi tapasztalattal a hátunk mögött nagy helyzeti előnyben vagyunk.

Kapcsolat:

Lovig Tímea

timea.lovig@sos.hu

+36202341569