Több száz menekültet, köztük fogyatékkal élőket is segít az SOS Gyermekfalvak programja

Az elmúlt évben több millió menekült kényszerült elhagyni Ukrajnát. Az SOS Gyermekfalvak  „Ukrajnai válság – Regionális humanitárius segítségnyújtás” című konzorciális projektje keretében nekik indított programot.

A magyar SOS Gyermekfalvak az SOS Gyermekfalvak Kanada (SOS CA), az SOS Gyermekfalvak Dánia (SOS DK), a Hermann-GmeinerFonds-Deutschland e.V. (HGFD), az RTL Foundation, a Kanadai Külkereskedelmi és Fejlesztési Minisztérium (DFATD) és a Dán Nemzetközi Fejlesztési Ügynökség (DANIDA) támogatásának köszönhetően több, mint kétezer ukrajnai menekültnek tud segíteni. A magyar SOS már a 2015-ös menekültválságban is aktívan részt vett, most három helyszínen támogatja a háború elől menekülő családokat.

A program első évében a Strázsa Tanya Közhasznú Szociális Szövetkezettel közösen Szabadszálláson olyan menekülteket fogadtunk, akik ellátása fogyatékosságuk miatt nehezen megoldható.  A program különlegessége volt, hogy nem csupán szállást és ellátást kaptak, hanem speciális segítséget is például hivatalos papírjaik, a gyerekek iskoláztatásának intézésében, fejlesztéseket, nyelvórákat, szabadidős programokat szerveztünk számukra.

Az SOS jelenleg a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményeivel (BMSZKI) együttműködve több száz menekült ellátásában nyújt segítséget. Olyan nagy létszámú, gyakran sok gyereket nevelő családok fordulnak meg itt, akiket máshol nehéz lenne elhelyezni. A menekülteknek a BMSZKI – részben saját forrásból, részben a Fővárosi Önkormányzat révén, valamint magánemberek és civil szervezetek adományaiból – az alapvető szolgáltatásokat tudja biztosítani, mint szállás, napi háromszori étkezés, tisztálkodási, mosási lehetőség stb.  Az SOS további felmerülő kiadásokhoz is hozzájárul (gyerekek szabadidős foglalkozása, családegyesítéssel kapcsolatos kiadások, gyógyszerek, szállón található közös terek berendezéseinek beszerzése, fejlesztése, fordítás és különböző okiratok beszerzésének, a BMSZKI-n a menekültek ellátásában dolgozó szakemberek alkalmazásának költségei).

A program keretében továbbá a Migration Aid budapesti Madridi úti szállóján a menekültek étkeztetését is segíti az SOS. A tavaly márciusban nyílt szálló 300 férőhelyes, elsősorban nőket és gyermekeket fogad. A menekülők többsége csak 1-2 éjszakát tölt itt, de egyre többen vannak, akik Európán kívüli vízumra várva heteket tartózkodnak a szállón. A menekültszálló sajátossága, hogy Magyarország legnagyobb, kizárólag önkéntesek által működtett és adományokból finanszírozott ilyen jellegű intézménye. 2023 februárjától kezdve pedig az SOS Gyermekfalvak a Madridi úti szálló fenntartását anyagilag is támogatja.

Az SOS Gyermekfalvak Magyarországon 400 magyar gyermekről tud gondoskodni, akiket elhanyagolás, bántalmazás, a szülők halála, szenvedélybetegsége miatt ki kellett emelni a családból. A menekült programban együttműködő partnereink szálláshelyein egy időben 480 felnőtt és gyermek biztonságos tartózkodásához járulunk hozzá.

Kapcsolat:

Lovig Tímea

timea.lovig@sos.hu

+36202341569