Több száz menekültet, köztük fogyatékkal élőket is segít az SOS Gyermekfalvak programja

Az elmúlt hónapokban több millió menekült kényszerült elhagyni Ukrajnát. Az SOS Gyermekfalvak Budapesten és Szabadszálláson segíti őket „Ukrajnai válság – Regionális humanitárius segítségnyújtás” című konzorciális projektje keretében.

A magyar SOS Gyermekfalvak az SOS Gyermekfalvak Kanada (SOS CA), az SOS Gyermekfalvak Dánia (SOS DK), a Hermann-GmeinerFonds-Deutschland e.V. (HGFD), az RTL Foundation, a Kanadai Külkereskedelmi és Fejlesztési Minisztérium (DFATD) és a Dán Nemzetközi Fejlesztési Ügynökség (DANIDA) támogatásának köszönhetően több, mint kétezer ukrajnai menekültnek tud segíteni. A magyar SOS már a 2015-ös menekültválságban is aktívan részt vett, most három helyszínen támogatja a háború elől menekülő családokat.

A Strázsa Tanya Közhasznú Szociális Szövetkezettel közösen Szabadszálláson olyan menekülteket fogadunk, akik ellátása fogyatékosságuk miatt nehezen megoldható.  A program különlegessége, hogy nem csupán szállást és ellátást kapnak, hanem speciális segítséget is például hivatalos papírjaik, a gyerekek iskoláztatásának intézésében, fejlesztéseket, nyelvórákat, szabadidős programokat szervezünk számukra.

Az SOS emellett a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményeivel (BMSZKI) együttműködve több száz menekült ellátásában is segítséget nyújt. Olyan nagy létszámú, gyakran sok gyereket nevelő családok fordulnak meg itt, akiket máshol nehéz lenne elhelyezni. A menekülteknek a BMSZKI – részben saját forrásból, részben a Fővárosi Önkormányzat révén, valamint magánemberek és civil szervezetek adományaiból – az alapvető szolgáltatásokat tudja biztosítani, mint szállás, napi háromszori étkezés, tisztálkodási, mosási lehetőség stb.  Az SOS további felmerülő kiadásokhoz is hozzájárul (gyerekek szabadidős foglalkozása, családegyesítéssel kapcsolatos kiadások, fordítás és különböző okiratok beszerzésének, a BMSZKI-n a menekültek ellátásában dolgozó szakemberek alkalmazásának költségei).

A program által támogatott harmadik helyszín a Migration Aid budapesti Madridi úti szállója, ahol a menekültek étkeztetését segítjük. A márciusban nyílt szálló 300 férőhelyes, elsősorban nőket és gyermekeket fogad. A menekülők többsége csak 1-2 éjszakát tölt itt, de egyre többen vannak, akik Európán kívüli vízumra várva heteket tartózkodnak a szállón. A menekültszálló sajátossága, hogy Magyarország legnagyobb, kizárólag önkéntesek által működtett és adományokból finanszírozott ilyen jellegű intézménye.

Az SOS Gyermekfalvak Magyarországon jelenleg 300 magyar gyermekről gondoskodik, akiket elhanyagolás, bántalmazás, a szülők halála, szenvedélybetegsége miatt ki kellett emelni a családból. A menekült programban együttműködő partnereink szálláshelyein egy időben 240 felnőtt és gyermek biztonságos tartózkodásához járulunk hozzá.

Kapcsolat:

Lovig Tímea

timea.lovig@sos.hu

+36202341569