Egy jó mesekönyv segít a gyereknek felkészülni az új élethelyzetekre, megfogalmazni az érzéseit, és feldolgozni az élményeit, a meseolvasás pedig alkalmat ad, hogy mindezekről beszélgessen a szülővel vagy pedagógussal. Külföldön létező műfaj az állami gondozott gyerekek sorsát feldolgozó, terápiás hatású mese, az Amazon webáruház gyerekkönyvei között a „Foster care” kifejezésre keresve több száz ilyet találunk, minden korosztálynak. Magyarországon nem ismerünk olyan mesekönyvet, ami a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekeknek segít ráismerni a saját helyzetükre, sem olyat, ami egy nem érintett gyereknek mutatja be az állami gondozottak világát. Az örökbefogadott gyerekek jobb helyzetben vannak, számukra már létezik magyar nyelven egy maroknyi mesekönyv, akad köztük olyan, amely kifejezetten egy örökbefogadott kisgyerekről szól, és olyan is, amely állatmesébe bújtatva szimbolikusan mesél a témáról. Egy ilyen történetnél nagyon fontos, hogy a megfelelő kifejezéseket használja, és ne növelje, hanem inkább oldja a gyerek szorongásait, negatív érzéseit a témával kapcsolatban.

maybe days

Ma három amerikai mesekönyvet mutatunk be, amelyek a nevelőszülőknél élő gyerekeknek szólnak, mindhármat szakmai szervezet adta ki, garantálva a megfelelő pszichológiai hátteret. Színes, sok rajzzal és kevés szöveggel ellátott könyvecskék (vagy inkább füzetek, nem keményfedelűek), és kifejezetten a gyerek szemszögéből ábrázolják a sajátos élethelyzetet. Mindhárom bemutatja, miért kerül egy gyermek nevelőszülőkhöz, meddig marad ott, milyen érzéseket él át. Hangsúlyozzák: nem a gyerek hibája, nem ő tehet róla, hogy nevelőszülőkhöz került. A kiadványok végén néhány oldalas kísérőszöveg magyarázza el a felolvasó felnőttnek, hogyan érdemes mesélni, beszélgetni a történet kapcsán, milyen érzések jöhetnek fel a gyermekben. Mindhárom könyv ügyel rá, hogy mindenféle bőrszínű felnőtt és gyerek szerepeljen a rajzokon.

KidsNeed.rgb.WEB (1)

A Maybe Days és a Kids Need to Be Safe általánosságban beszélnek a nevelőszülőnél élő gyerekekről, „nevelőszülőhöz azért kerülnek a gyerekek, mert…” hangütésben. Bemutatják a bekerüléshez vezető családi okokat, az életet a nevelőszülőnél. Nem hibáztatják, de nem is mentik fel a vér szerinti szülőt. „Néha a mamáknak és a papáknak nagy problémákat kell megoldaniuk: lakást találni, megtanulni, hogy ne igyanak túl sokat, vagy ne bántsanak másokat, ha dühösek.” (Kids Need to Be Safe) A gyerek sokszor egymásnak is ellentmondó érzelmeit is bemutatják. „Vannak gyerekek, akik kedvelik, sőt nagyon szeretik a nevelőszüleiket. Vannak gyerekek, akik mást éreznek irántuk. Sok gyerek többféle érzést is érez egyszerre. Vannak gyerekek, akik aggódnak, ha megszeretik a nevelőszüleiket. Nem akarnak senkit megbántani vagy megsérteni.” (Maybe Days)

kids_need_to_be_safe_sm

A Kids Need to Be Safe szövege egyszerűbb, rövidebb, a könyvecske a címet mantrázza („a gyerekeknek biztonságra van szükségük”). Ez a könyv talán a kicsit fiatalabbaknak való. A Maybe Days-ben több a szöveg, alaposabban kifejti az egyes szituációkat, lehetőségeket, és ez a kiadvány a gyermekvédelemben élők tipikus érzésére, az átmenetiségre, bizonytalanságra fókuszál. Ez a könyv azoknak a szakembereknek a feladatát is elmagyarázza, akikkel a gyerek kapcsolatba kerülhet (terapeuta, szociális munkás, bíró).

murphy

A harmadik kötet, a Murphy’s Three Home (Murphy három otthona) más típusú könyv, itt egy kiskutya kalandjai utalnak a nevelőszülőnél élő gyerekek viszontagságaira. Murphy, a kedves tibeti terrier többször is új gazdihoz kerül, egyre jobban elbizonytalanodik, saját magát hibáztatja a helyszínváltásokért, végül olyan családra talál, ahol maradéktalanul elfogadják. Bár itt végig kutyaperspektívából, Murphy elbeszéléséből látjuk a történetet, ez a mese kínálja a legmélyebb érzelmi azonosulást. A gyerek a kutya kalandjain keresztül ismerős érzelmi és viselkedési helyzeteteket élhet át. A könyvben olyan tipikus reakciók is szerepelnek, mint a szökés, a visszaesés a szobatisztaságban, vagy hogy a kutyus kifele magabiztosságot színlel, de belül el van keseredve. Röviden egy kutyamenhelyen (intézet) is tartózkodik Murphy, és általában ez a könyv segíthet azoknak a gyerekeknek, akik már több gondozási helyen éltek, ha nem is feltétlenül nevelőszülőnél: gyermekotthonban, vér szerinti családban, esetleg sikertelen örökbefogadáson estek át. Ez a könyvecske akár sima meseként is működhet nem érintett gyerekeknek.

Használhatók-e ezek a könyvek Magyarországon? Nyelvileg nem bonyolultak, nem hosszúak, alap és középfok közötti angoltudás elegendő hozzájuk (esetleg pár szót kiszótározásával). Világuk kissé idealizált a magyar valósághoz képest, de egy jó kiindulást adhatnak a nevelőszülő és a gyerek közti beszélgetésekhez.

Kids Need to Be Safe. A Book for Children in Foster Care. Julie Nelson. Mary Gallagher rajzaival. Free Spirit Publishing, 9,95 dollár.

Maybe Days. A Book for Children in Foster Care. Jennifer Wilgocki, Marcia Kahn Wright. Alissa Imre Geis rajzaival. 9,95 dollár

Murphy’s Three Homes. A Story for Children in Foster Care, Jan Levinson Gilman. Kathy O’Malley rajzaival, 9,95 dollár