Gyakran

Ismételt

Kérdések

Mivel foglalkozik az SOS Gyermekfalvak Magyarországon?

Az SOS Gyermekfalvak politikától és vallástól független, nonprofit, közhasznú alapítvány, 1983 óta működik Magyarországon. Az első gyermekfalu Battonyán jött létre, jelenleg az ország közel 50 településén tartunk fenn nevelőszülői hálózatot, illetve ifjúsági programot műkődtetünk Szombathelyen, Kecskeméten és Szegeden.

Elsődleges feladatunk, hogy szerető, biztonságos családot nyújtsunk azoknak a gyerekeknek, akik valamilyen okból nem élhetnek a vér szerinti szüleikkel. Az SOS-ben a gyerekek nevelőszülői családokban nőhetnek fel.

Milyen programokat működtet az SOS a nevelőszülői ellátáson kívül?

Az SOS nagy hangsúlyt fektet a megelőzésre is. Családmegerősítő programot folytatunk Kecskeméten, hogy különböző szakmai és pszichés támogatással segítsük a nehéz helyzetben lévő családokat túllépni a krízishelyzeten, megakadályozzuk a gyerekek kiemelését.

2022 októberében elindult az Együtt – Gyerekek és fiatalok részvétele a döntéshozatalbannemzetközi projekt. A kétéves programban a bolgár, olasz és spanyol SOS Gyermekfalvakkal közösen, a bécsi nemzetközi iroda koordinálása mellett, fiatalok bevonásával játékos képzési programot dolgozunk ki a gyermekek és fiatalok hatékonyabb társadalmi részvétele érdekében, valamint e-learning anyagot a velük foglalkozó szakemberek és a döntéshozók érzékenyítésére.

A magyar SOS Gyermekfalvak az SOS Gyermekfalvak Kanada (SOS CA), az SOS Gyermekfalvak Dánia (SOS DK), a Hermann-GmeinerFonds-Deutschland e.V. (HGFD), az RTL Foundation, a Kanadai Külkereskedelmi és Fejlesztési Minisztérium (DFATD) és a Dán Nemzetközi Fejlesztési Ügynökség (DANIDA) támogatásának köszönhetően több, mint kétezer ukrajnai menekültnek tud segíteni. A magyar SOS már a 2015-ös menekültválságban is aktívan részt vett, most három helyszínen támogatja a háború elől menekülő családokat. Az SOS jelenleg a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményeivel (BMSZKI) együttműködve több száz menekült ellátásában nyújt segítséget. A program keretében továbbá a Migration Aid budapesti Madridi úti szállóján a menekültek étkeztetését is segítjük.

Az SOS Recode your life programja az állami gondoskodásban élő, illetve hátrányos helyzetű gyerekeknek kínál angol és programozás, illetve kompetencia- és személyiségfejlesztő foglalkozásokat. Kifejezetten olyan gyerekeket keresünk, akiknek nehézségeik vannak a tanulásban, küzdelmes nekik az iskolarendszerben bent maradni. A program során azt szeretnénk elérni, hogy ők is visszakapják a tanulási motivációjukat és olyan használható tudást adunk nekik, amivel könnyebben kiléphetnek a munkaerőpiacra.

Mit tett Magyarországért az SOS Gyermekfalvak?

Az SOS évtizedek óta segíti a magyar államot a gyermekvédelembe került gyerekek ellátásában. Eddig kb. 1000 gyereket neveltünk, egy gyermek átlagosan 5 évet tölt nálunk.

Az SOS különlegessége a nagy intézményekkel és lakásotthonokkal szemben, hogy a családokban a testvéreket nem választjuk szét, egy otthonban nevelkedhetnek, így is erősítjük a családi kötelék jelentőségét. Egyedülálló gyermekvédelmi jelzőrendszert alakítottunk ki a gyermekek érdekeinek, jogainak védelmére, hogy a lehető leghamarabb felismerjük és kezeljük a bántalmazást. Trauma tudatos nevelés tréningünk és gyermekjogi képzéseinken az elmúlt években mind a szakma képviselői, mind a szülők rész vehettek. Az SOS által működtetett Menekült program részeként először kerülhetett nevelőszülőhöz Magyarországon menekült hátterű kiskorú.

Hány embert érünk el programjainkkal?

Ennyi embert ért el az SOS világszerte 2021-benAfrikaAmerikaÁzsia
és Óceánia
EurópaÖsszesenEbből
Magyarországon:
SOS Gyermekfalvak alapellátás
SOS-ben élő gyerekek és fiatalok száma23 5009 20024 10011 20068 000286
Családmegerősítő program
A családmegerősítő programokban résztvevő gyerekek és fiatalok száma214 10033 400124 40083 500455 40073

Forrás: SOS Children’s Villages Annual Report 2021 

 

Milyen szervezet az SOS Gyermekfalvak?

Az SOS Gyermekfalvak több évtizedes múltra visszatekintő nemzetközi szervezet. Az SOS Gyermekfalvak mozgalmat Hermann Gmeiner indította útjára Ausztriából 1949-ben. A világháború után árván maradt gyerekeknek létrehozott ausztriai imsti SOS gyermekfalu volt az első, ahol nevelőszülői családokban gondoskodtak a gyerekekről. A gyermekfalu magánemberek adományaiból épült fel.
Az SOS jelenleg öt kontinensen 136 országban van jelen, több mint 84 000 gyermeket nevel nevelőszülőknél és ifjúsági házakban, világszerte további 500 000 gyermeket és felnőttet segít programjaival.

További információk: www.sos-childrensvillages.org

A szervezet 1983-ban egyesületi formában jött létre Magyarországon, majd 2006-ban alakult át alapítvánnyá.

Milyen más szervezetekkel működik együtt az SOS Gyermekfalvak Magyarország?

Az SOS szakmailag együttműködik számos szervezettel, állami és civil szereplőkkel egyaránt. Olyan szolgáltatási hézagokat szeretnénk betölteni, amire szükség van országosan, illetve amivel kiegészítjük az állami feladatokat.

A gyermekvédelmi feladatok ellátása terén együttműködünk többek között az Emberi Erőforrások Minisztériumával, valamint azokkal a helyi szereplőkkel, önkormányzatokkal, szakszolgálatokkal, intézményekkel, akiknek a területén az SOS nevelőszülői feladatokat lát el. Alapító tagjai vagyunk a Gyermekjogi Civil Koalíciónak, valamint az Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testületének, amely a tagok etikus és átlátható működését szabályozza. Menekült programunkban együttműködünk a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményeivel és a Migration Aid-del, Recode your life programunkban pedig a Global Human Dignity Foundation-nel.

Hogyan lehet csatlakozni önkéntesként munkánkhoz?

Rengeteg önkéntes segít nekünk a mindennapokban, amiért nem lehetünk elég hálásak.Irodai munkák, rendezvényeken való gyerekfoglalkozások, fényképezés és számtalan egyéb lehetőség adódik az alapítvány munkáját támogatni kívánó magánszemélyek számára. Az önkéntesek önzetlen munkájának köszönhetően az SOS Gyermekfalvakban élő gyerekek számtalan minőségi programban vehetnek részt, és rengeteg terhet vesznek le a gyermekekkel közvetlenül dolgozó munkatársak és az SOS nevelőszülők válláról.

ITT várjuk az önkéntesek jelentkezését.

Honnan származik az SOS Gyermekfalvak bevétele?

Az SOS költségvetése 2022-ben 2.583.000.000 Ft volt, ennek 21 %-át kapta az SOS az államtól normatívaként, mivel állami feladatot vállal át, 20 %-át a nemzetközi SOS szervezettől és külföldi pályázatokból, a többit magán- és vállalati adományozóktól. Az SOS Gyermekfalvak Magyarországnak fokozaytosan önfinanszírozóvá kell válnia, a nemzetközi SOS ugyanis olyan országok támogatására csoportosítja át a forrásokat, amelyek nálunk lényegesen rosszabb gazdasági-társadalmi, egészségügyi helyzetben vannak. Magyarországon hozzájuk viszonyítva kedvezőbbek a körülmények, így nagyobb a lehetőség az adománygyűjtésre. További részletek az éves jelentésünkben olvashatóak.

Hogyan gyűjt adományokat az SOS?

Magánszemélyek eseti vagy rendszeres anyagi támogatással, a személyi jövedelemadójuk 1%-ának felajánlásával, illetve hagyatéki felajánlással tudják támogatni tevékenységünket. 

Céges támogatóink pénzadományokkal, nagyobb projektjeink számára nyújtott célzott adománnyal, természetbeni adománnyal és önkéntes munkával, programok szervezésével segítik az alapítványt. 

A 2015 óta új egyéni adománygyűjtési módot, Face2Face (F2F) adománygyűjtést is folytatunk. Az F2F egy közvetlen párbeszéden alapuló adománygyűjtési forma, amikor megbízott adománygyűjtőink (a facerek) az utcán szólítják meg a járókelőket, bemutatják nekik röviden az SOS tevékenységét és felkérik őket támogatónak.

2021 óta már kriptovalutával is lehet támogatni az alapítványt. A kriptopénzek, mint alternatív fizetőeszközök most hódítanak teret maguknak a világban, és nagy lehetőséget jelentenek egy civil szervezet számára. A kriptovaluták nagy előnye, hogy átváltása díjmentesen zajlik, így a támogatók adományainak teljes összege hiánytalanul jut el a civil szervezethez. A kriptovalutákkal az adakozóink számára az is lehetségessé válik, hogy teljesen anonim módon adakozzanak. Illetve az is fontos előny, hogy ezáltal megtakaríthatunk olyan szolgáltatásokat is, mint a levelek, telefonhívások vagy a hírlevelek, és mindezeket a gyerekekre fordíthatjuk.

Potenciális támogatóinkat DM és EDM kampányokkal is megszólítjuk. Adományozóink így rendszeresen, átlátható módon értesülhetnek munkánkról, eredményeinkről. 

Hol érhetők el az SOS beszámolói?

Az éves jelentéseken túl honlapunkon, a Dokumentumok között megtalálhatók a közhasznúsági jelentéseink illetve az Alapítvány kuratóriumi üléseinek határozatai és további alapdokumentumok is.

Mi a biztosíték arra, hogy az adományok valóban jó helyre mennek?

Az SOS átlátható módon működő szervezet, minden egyes forint elköltése és forrása nyomon követhető honlapunkon. Egy szervezet hitelességét nemcsak szakmai teljesítménye támasztja alá, de az is, ha elszámoltatható módon kezeli az adományozók támogatását. Ezért több másik adománygyűjtő civil szervezettel együttműködve indítottuk el évekkel ezelőtt Átláthatósági Programunkat. Ennek keretében alapító tagjai vagyunk az Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testületének, amely a tagok etikus működését évenként felülvizsgálja. Etikus adománygyűjtésünk alapját a közösen megalkotott Adománygyűjtő Szervezetek Etikai Kódexe képezi.

Hogyan lehet támogatni az SOS munkáját?

Honlapunkon keresztül támogathatja munkánkat pénzbeli adománnyal, 1% felajánlásával, önkéntes munkával vagy vállalati felajánlásokkal egyaránt. Minderről az Így segíthetsz menüpontban tájékozódhat.