Adatvédelmi tájékoztató

Köszönjük, hogy meglátogatod a honlapunkat! Nagyon sokat jelent számunkra, hogy hiszel munkánk fontosságában!

Az alábbiakban a  www.sos.hu működését bemutató tájékoztatót olvashatod, ami a honlap működéséhez kapcsolódó adatvédelmi, adatkezelési és adatbiztonsági intézkedéseinket és gyakorlatainkat ismerteti.

A  tájékoztató célja, hogy a jogszabályi előírásoknak megfelelően bemutassuk neked, mi történik személyes adataiddal amikor megtekinted, igénybe veszed a honlap szolgáltatásait, vagy éppen a honlapon keresztül az adományoddal támogatod munkánkat. Amikor megírtuk ezt a tájékoztatót arra törekedtünk, hogy tömören, közérthetően és világosan fogalmazzunk és tartalmát könnyen hozzáférhetővé  tegyük számodra.

Néhány fontosabb értelmező kifejezés, amely segíti az adatvédelmi tájékoztató megértését:

Mi az a személyes adat?

Információ amely alapján közvetlenül, vagy közvetve beazonosíthatóvá válsz (pl. név, lakcím, születési évszám, GPS adat, stb. )  de lehet a rád jellemző, veled összekapcsolt, vagy öszekapcsolható, a  testi, szellemi, kulturális azonosságodra vonatkozó adat (pl. fogyasztási szokás).

Az adatkezelő a jelen esetben az Alapítványunk, de lehet bárki, akár egy természetes személy is.  Az adatvédelmi szabályok és tájékoztatók a te információs önrendelkezési jogaidat védik a cégekkel, szervezetekkel, és az állammal szemben.

Az adatfeldolgozó az, akit mi szerződés keretében megbízunk, hogy adatkezelési tevékenységünkben a segítségünkre legyen. Másképpen fogalmazva az, aki az adatkezelő megbízásából, részére és nevében személyes adataidat kezeli.

Mi nevezünk adatkezelésnek?

Személyes adataidon végzett automatizált, vagy nem automatizált művelet, vagy műveletek összessége (pl. adatgyűjtés, rögzítés, betekintés, továbbítás, terjesztés, stb.)

Mi az a profilalkotás?

Napjainkban a számítástechnikai rendszerekben egyre több adat áll rendelkezésre rólunk. Az adattöredékek, részinformációk automatizált formában történt összekapcsolása és elemzése alapján bizonyos esetekben akár várható magatartásunk is előrejelezhetővé vált (pl. ha minden reggel ugyanott vásárolok, akkor ezen információ alapján a boltnak érdeke lehet, hogy külön reklámokkal, felhívja a figyelmemet arra, hogy más, akciós termékeket is vásárolhatok).

A www.sos.hu honlapon zajló adatkezelési tevékenységekért a SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa adatkezelőként felel. Székhelyünk az 1094 Budapest, Angyal utca 1-3. alatt található. A Fővárosi Törvényszéken vezetett  nyilvántartási számunk: 9984, az adószámunk: 18258772-1-43.  Szervezetünk adatvédelmi felelősével az adatvedelem@sos.hu e-mail címen keresztül levelezhetsz! Minden visszajelzés fontos számunkra, hiszen ez segít nekünk abban, hogy adatkezelési és adatbiztonsági protokolljaink megvédjenek téged és bennünket a visszaélésektől.

Munkánk során természetesen igénybe veszünk adatfeldolgozókat is, melyek  nevét és elérhetőségét a tájékoztató logikáját követve a vonatkozó  adatkezeléseknél  jelöltük meg.

Milyen célból kezeljük adataidat?

Amikor felhasználóként meglátogatod honlapukat, kapcsolatot létesítünk veled az alábbi célokból:

  • ingyenesen rendelkezésedre bocsátjuk tartalmainkat, hogy tájékozódhass munkánkról, elveinkről, sikereinkről;
  • jelentkezhetsz nevelőszülőnek: https://www.sos.hu/neveloszulo;
  • jelentkezhesz önkéntesnek: https://www.sos.hu/igy-segithetsz/onkentesseg/ ;
  • feliratkozhatsz hírlevelünkre: https://www.sos.hu/hirlevel/;
  • lehetőséget kínálunk arra is, hogy adományoddal támogasd céljaink megvalósulását;
  • Mindezeken kívül a honlap által kínált felhasználóbarát szolgáltatásokat folyamatosan fejlesztjük, hogy élmény legyen számodra honlapunkat igénybe venni. Mindezen célok megvalósulását anonim adatgyűjtéssel támogatjuk.  Ez azt jelenti, hogy WordPress  programnyelven írt honlapunk saját websütiket (másnéven: cookie-kat) helyez el az általad használt böngészőprogramban (pl. Microsoft Explorer, Firefox Mozilla, Google Chrome, stb. ) Minderről részletesen olvashatsz lentebb a „websütis” bekezdésben

Milyen jogalapon kezelitek felhasználói adataimat és meddig?

Alapítványunk az online tartalomszolgáltatás nyújtásához technikailag elengedhetetlenül szükséges adatokat kezeli. Ugyanakkor az eltérő adatkezelési célok esetében eltérő jogalapokat és eltérő időtartamokat állapítottunk meg. Ha például úgy döntesz, hogy meglátogatod honlapunkat, ezzel elfogadod a honlap felhasználási feltételeit, illetve az adatkezelési tájékoztatónk tartalmát.

Amennyiben önkéntesnek, adományozónak vagy nevelőszülőnek jelentkezel, honlapunkon személyes adataid megadásával, illetve a jelen adatvédelmi tájékoztató elfogadásával hozzájárulsz ahhoz, hogy a vonatkozó elbírálás, kiválasztás idejéig kezeljük személyes adatait. Amennyiben, közérdekű önkéntesi, nevelőszülői vagy együttműködési megállapodást, támogatói szerződést kötünk veled, vagy cégeddel,  a szerződés(ek) teljesítéséhez szükséges személyes adatokat a vonatkozó jogszabályi kötelezettségnek megfelelően rögzítjük. Ha önkéntesként, nevelőszülőként nem kerülsz kiválasztásra, amennyiben másképpen nem rendelkezel, az adataidat elbírást követő 6 hónapon belül töröljük rendszerünkből.

Az adományoddal kapcsolatos könyvviteli elszámolást közvetlenül és közvetetten alátámasztó számviteli bizonylatokat a számviteli törvény (2000. évi C. tv.) alapján legalább 8 évig olvasható formában, visszakereshető módon kell megőriznünk.

A hírlevél esetében adataid megadásával, illetve jelen adatvédelmi tájékoztató kifejezett elfogadásával hozzájárulsz az adatkezeléshez. A hírlevélről külön előzetes értesítés nélkül a hírlevélben megadott feltételekkel bármikor leiratkozhatsz.

Pontosan milyen adataidat kezeljük?

A honlap működése során az általunk alkalmazott WordPress tartalomkezelő rendszer a látogatásod során nem rögzíti IP azonosítószámodat.

A nevelőszülői jelentkezésedkor megadod nevedet, e-mail címedet, telefonszámodat, születési évszámodat, általad nevelt gyermekek számát és családi állapotodat, bejelentett lakcímedet és egy rövid bemutatkozó levelet is kérünk tőled.

Ha önkéntesnek jelentkezel, megadod nevedet, telefonszámodat és e-mail címedet, idegennyelvi ismereteidet és további, nem kötelezően kitöltendő kérdéseken keresztül munkatársunk megismerheti, hogy miért szeretnél önkéntes lenni, milyen munkát vállalnál szívesen, hol dolgozol és milyen speciális szakértelemmel rendelkezel. Végezetül feltöltheted önéletrajzodat és motivációs leveledet.

Ha a hírlevelünkre iratkozol fel, ezt neved és e-mail címed kötelező megadásával teheted meg, illetve opcionálisan nemed, születésnapod, és telefonszámod is megadhatod a kapcsolatfelvétel érdekében.

Az adataidhoz csak azok a munkatársaink férnek hozzá, akik az adott adatkezelések felelősei. Ezen kívül pedig a feladatra kijelölt és szerződött partnereink, névszerint az adományozói felület online fizetési adataidat a

Joint Systems Fundraising- & IT-Services GmbH Address: Andreas-Hofer-Straße 44, 6020 Innsbruck, Ausztria

és az

ERSTE Bank Zrt. (1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26.) dolgozzal fel számunkra.

Itt következik a fentebb említett websütis bekezdés

A cookie-k (magyarul websütik) kis szövegfájlok, amelyeket az általad megnyitott honlapok helyeznek el a számítógépeden. Széles körben használatosak, céljuk a honlapok működtetése, működési hatékonyságának javítása, és persze, hogy anonim információkat küldjenek a honlap üzemltetőjének.  A www.sos.hu működése során, az alábbi websütik működnek:

Név: wordpress_test_cookie
Típus: first-party
Felhasználás: WordPress teszt cookie
Érvényesség: munkamenet

Név: sos_campaign, sos_content, sos_ga_cliendid, sos_gclid, sos_medium, sos_source, sos_term
Típus: first-party
Felhasználási területek:

  1. A Google Analytics webanalitikai rendszerbe továbbít anonim forgalmi adatokat; célja a forgalmi források statisztikai mérése (például, de nem kizárólag harmadik fél weboldalain futtatott bannerkampányok, elektronikus direkt marketing kampányok, Google AdWords kampányok, stb.), az online marketing kampányok hatékonyságmérése.
  2. Az SOS-Gyermekfalvak CRM (ügyfélkapcsolati) rendszerébe továbbít, valamint az sos.hu honlap űrlap adatbázisában tárol el forgalmi adatokat; célja az online marketing kampányok hatékonyságmérése.

Érvényesség: munkamenet

Név: sos_pid
Típus: first-party
Felhasználás: kampány azonosító, az SOS-Gyermekfalvak CRM rendszerében kerül tárolásra. Célja az online marketing kampányok hatékonyságmérése.
Érvényesség: munkamenet

Név: _gid
Típus: first-party
Felhasználás: Google Analytics felhasználó azonosító; weboldal látogatottságával, felhasználással összefüggő statisztikai mérésekre.
Érvényesség: 24 óra

Név: fr
Típus: third-party
Felhasználás: Facebook azonosító
Érvényesség: 90 nap

Név: _hjIncludedInSample
Típus: first-party
Felhasználás: HotJar felhasználó azonosító; anonim, statisztikai alapú webergonimiai mérésekre.
Érvényesség: 1 év

Név: _ga
Típus: first-party
Felhasználás: Google Analytics felhasználó azonosító; weboldal látogatottságával, felhasználással összefüggő statisztikai mérésekre.
Érvényesség: 2 év

A websütiket a böngészőprogramodban tudod törölni, amennyiben szükségesen látod ezt.

Továbbítjuk-e adataidat külföldre?

Amikor kitöltöd az adományozási űrlapunkat, akkor az az SOS-Kinderdorf által kifejlesztett nemzetközi rendszerben kerül tárolásra Svájcban, egy ún. Secure FTP szerveren. Az űrlapon bekért adatokon túl tárolásra kerül a fizetésre használt bankkártyád utolsó négy számjegye, valamint a lejárati dátuma is. Az adomány befizetése a Saferpay kártyás fizetési szolgáltató felületén történik.

Az általunk igénybevett külső szolgáltatók/adatfeldolgozók elérhetőségei:

SIX Payment Services (Europe) S.A.
Magyarországi Fióktelepe
IP West Irodaház
Budafoki út 91-93. C épület
1117 Budapest
T +36 1 202 1417

SOS-Kinderdorf
Brigittenauer Lände 50, 1200 Wien AUSTRIA, Tel. +43/1/368 2457-0

Austria SIX Payment Services (Austria) GmbH
Marxergasse 1B,  1030 Wien, T +43 1 717 01 0

Joint Systems Fundraising- & IT-Services GmbH
Address: Andreas-Hofer-Straße 44,
6020 Innsbruck, Ausztria
T +43 512 565657

Az adattovábbítás jogszerűségének belső, illetve hatósági ellenőrzésére, ellenőrizhetősége érdekében a külföldi adattovábbításával kapcsolatos információkat a szervezet adatkezelési nyilvántartása tartalmazza.

Használunk-e online marketing eszközöket?

Alapítványunk többféle alkalmazást használ annak érdekében, hogy anonim módon megismerjük, hogy  a honlap látogatói milyen tartalmakat tartanak érdekesnek,  illetve hogy statisztikai elemzések készüljenek a látogatóink számáról és érdeklődéséről. Ezenkívül szeretnénk hozzájárulni a felhasználói élmény fokozásához. Az alábbiakban bemutatjuk az általunk használt alkalmazásokat.

A Google Tag Manager (GTM) segítségével többféle, a honlap használatával kapcsolatos anonim mérést végzésére alkalmas, például görgetések és kattintások nyomon követése, tartalmak másolása, videók megtekintése, stb.

A Google Analytics (GA) a GTM-nél felsorolt információkat tárolja, és ebben a rendszerben készülnek az elemzések is. A GA anonim módon a látogatók korosztályáról, neméről, illetve érdeklődési kategóriáiról is kezel adatokat, ezek szintén felhasználhatók a internetes újraértékesítési kampányok során. A GA segítségével követhető a látogatók viselkedése a honlap bejárása során, anonim módon visszakövethető, hogy milyen reklámkampányokból, keresőoldalakról, más honlapokról érkezett a felhasználó.

A Google AdWords (GAW) egy hirdetési rendszer, amely összeköttetésben áll a GA-val. A GAW keresőoldalakon, okostelefonos applikációkban és egyéb honlapokon online reklámozásra használható alkalmazás   A GA-nál említett újraértékesítési kampányok ezzel valósítók meg.

A facebook like gombok és facebook pixelek: a közösségi média jelenlét erősítésére, közösségi médiában való reklámozásra használható felületek

Az Emarsys egy elektronikus direkt marketing levelek küldésére használt alkalmazás

A HotJar: webergonómiai fejlesztésre használt alkalmazás

Az FRnow pedig a támogatói adatbázis kezelésére használt alkalmazás

A Google Analytics és a Facebook segítségével ún. újraértékesítési kampányok is futtathatók a Google AdWords és a Facebook hirdetési rendszereiben. Ezen kampányok során honlapunk korábbi látogatóinak jelentethetünk meg hirdetéseket; ezek során felhasználhatjuk a korábbi látogatásokról felvett Google Analytics és a Facebook adatokat, anonim módon.

A hírlevélre feliratkozottak, illetve azon adományozóink, akik hozzájárultak ahhoz, hogy elektronikus levelet küldjünk nekik, az Emarsys rendszeréből kaphatnak e-maileket. Ezek lehetnek egyszeri hírlevelek, adománykérő üzenetek vagy automatizált e-mailek is.

Adatfeldolgozók:

Google LLC., 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, United States – https://policies.google.com/terms?hl=hu

Facebook Ireland Ltd., 4 Grand Canal Square, Grand Canal Harbour, Dublin 2 Ireland – https://www.facebook.com/about/privacy/update

Emarsys-Technologies Kft, Kossuth Lajos utca 7-9 First Site Hotel & Business Complex Floor 2, 1053 Budapest

Hotjar Limited, Level 2, St Julian’s Business Centre, 3, Elia Zammit Street, St Julian’s STJ 1000, Malta

Amennyiben nem szeretnéd (opt-out), hogy keresőprogramod (pl. Microsoft Explorer, Firefox, Opera, Chrome, stb…)  hozzákapcsolódjon a Google Analytics rendszeréhez, ezt az alábbi linken keresztül teheted meg.

Adatbiztonsági intézkedéseinkről

A honlapon megadott személyes adataidhoz szervezetünk belső adatvédelmi szabályzatában meghatározott hozzáférési protokollok alapján férhetnek hozzá a felelős munkavállalóink. Az adatkezelés során őket titoktartási kötelezettség terheli, illetve munkaköri leírásukban szerepel, hogy milyen feladatokat láthatnak el az adatkezelés során. Adataidat harmadik félnek sem ők, sem szervezetünk nem adja ki. A honlaphoz kapcsolódó adakezelési tevékenységünket tűzfal védi.

Milyen jogaid vannak a személyes adataid kezelésével kapcsolatban?

Jogosult vagy arra, hogy visszajelzést kapj tőlünk arról, hogy személyes adataid kezelése folyamatban van-e, és többek között arra is, hogy megtudd: mi az adatkezelés célja, milyen adataidat kezeljük, mennyi ideig, kikkel közöljük azokat, stb… (ún. hozzáférési jog). Jogosult vagy arra is, hogy kérésedre indokolatlan késedelem nélkül helyesbítsük a rád vonatkozó pontatlan személyes adatokat, figyelembe véve az adatkezelés célját, illetve jogosult vagy arra is, hogy kérd a hiányos személyes adatok kiegészítését (ún. helyesbítéshez való jog).

Jogosult vagy arra is, hogy kérésedre személyes adataidat indokolatlan késedelem nélkül töröljük (törlési jog), ha az alábbi indokok valamelyike fennáll:

a) azokra már nincs szükség arra a célra, amelyre azokat gyűjtöttük vagy más
módon kezeltük;
b) ha az adatkezelésre vonatkozóan visszavonod a hozzájárulásodat, vagy a
különleges személyes adataid kezelésére vonatkozó kifejezett hozzájárulásodat, és az adatkezelésnek már nincs jogalapja (pl. törvényi kötelezettség);
c) Akkor is töröljök, ha tiltakozol (titakozáshoz való jog) az adatkezelés ellen, és nincs valamilyen elsőbbséget élvező jogalapja az adatkezelésnek mint például

– az adatkezelés közérdekű vagy a ránk ruházott közhatalmi jogosítvány gyakorlásának keretében végzett feladat végrehajtásához kell;
– az alapítványunk vagy egy harmadik fél jogos érdekeinek érvényesítése érdekében kezelnünk kell (még) adataidat, kivéve persze, ha ezen érdekekkel szemben elsőbbséget élveznek a te alapvető jogaid, amelyek védelme teszik szükségessé a törlést (pl. kiskorú vagy);
– akkor is töröljük adataidat, ha azért tiltakozol, mert hozzájulásod nélkül profilalkotást (ld.a tájékoztató elején a profilalkotás fogalmát) végeztünk, vagy megtudod, hogy közvetlen üzletszerzésre használtuk személyes adataidat;
– tiltakozásod nyomán akkor is törölnünk kell adataidat, ha azokat jogellenesen kezeltük, vagy uniós vagy tagállami jog előírásai miatt kell törölni azokat.
– Akkor is töröljük, ha a honlapunk szolgáltatásaink igénybevétele során 16. életévedet nem töltötted be, vagy a blogon keresztül megvalósuló adatkezeléshez a szülői felügyeletedet gyakorló személy nem járult hozzá.

Jogosult vagy arra is, hogy kérésedre korlátozzuk az adatkezelést az alábbi feltétele valamelyikének teljesülés esetén (korlátozáshoz való jog):

– például vitatod az adatok pontosságát. Ez esetben a korlátozás arra
az időtartamra vonatkozik, amely lehetővé teszi, hogy ellenőrizzük az
adatok pontosságát;
– az adatkezelés jogellenes, te ellenzed is az adatok törlését, de valamilyen okból kéred azok felhasználásának korlátozását;
– az alapítványunknak már nincs szüksége a személyes adataid kezelésére, de mégis szeretnéd azokat jogi igényeid előterjesztéséhez, érvényesítéséhez vagy védelméhez felhasználni;
– tiltakozol pl. a profilalkotással szemben: ez esetben a korlátozás arra
az időtartamra vonatkozik, amíg megállapításra nem kerül, hogy a profilalkotás kapcsán alapítványunk adatkezelést alátámasztó indokai elsőbbséget élveznek-e a te jogaiddal szemben.

Ha az adatkezelés az előbb említett okok alapján korlátozás alá esik, az ilyen személyes adatokat csak a hozzájárulásoddal, vagy jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez vagy védelméhez, vagy mások jogainak védelme érdekében, vagy valamilyen közérdekéből lehet kezelni. Ha kérésedre korlátoztuk az adatkezelést, ennek a korlátozásnak feloldásáról is előzetesen fogunk tájékoztatni. Alapítványunk minden címzettet tájékoztat adataid helyesbítéséről, törléséről vagy adatkezelés korlátozásról kivéve, ha ez lehetetlennek bizonyul, vagy aránytalanul nagy erőfeszítést igényelne. Kérésedre tájékoztatunk a címzettekről köréről is!

Az adathordozhatósághoz való jogod alapján a rendelkezésünkre bocsátott személyes adataidat tagolt, széles körben használt, számítógéppel olvasható formátumban kikérheted! Jogod van ahhoz is, hogy ezeket az adatokat egy másik adatkezelőnek továbbítsuk, ha az adatkezelés hozzájáruláson, kifejezett hozzájáruláson és szerződésen alapul, vagy az adatkezelés automatizált módon történt. E jogod gyakorlása nem sértheti a törléshez való jogod érvényesítését. Az adathordozhatósághoz való jog nem alkalmazandó abban az esetben, ha az adatkezelés közérdekű vagy az alapítványunkra ruházott közhatalmi jogosítvány végrehajtásához szükséges.

Hogyan nyújthatsz be panaszt, ha nem értesz egyet adatkezelési gyakorlatunkkal?

Panaszoddal először fordulj hozzánk bizalommal. Szervezetünk adatvédelmi felelősével az adatvedelem@sos.hu e-mail címen keresztül levelezhetsz!

Ha esetleg nem találnád kielégítőnek válaszunkat, vagy rögtön a hatósághoz szeretnél fordulni, ezt megteheted a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál, az alábbi elérhetőségek egyikén:

Székhely: 1125 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 22/c
Postacím: 1530 Budapest, Pf.: 5.
Telefon: +36 (1)391-1400
URL: https://naih.hu
E-mail: ugyfelszolgalat@naih.hu

Ha jogértést tapasztalsz, bírósághoz is fordulhatsz. A per elbírálása a törvényszék hatáskörébe tartozik. A per – választásod szerint – a lakóhelyed vagy a tartózkodási helyed szerinti törvényszék előtt is megindítható.

Köszönjük, hogy elolvastad tájékoztatónkat! A fenti összefoglalót az alábbi jogszabályokban megfogalmazott alapelvek és szabályok alapján fogalmaztuk meg:

  • Az Európai Parlament és a Tanács 2016/679 Rendelete („Általános Adatvédelmi Rendelet” vagy „GDPR”),
  • Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény („Infotv.”),
  • A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény („Ptk.”)
  • A gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló 2008. évi XLVIII. törvény („Grtv.”).

 

Legutolsó frissítés: 2018.05.25