Gyermekek átmeneti otthona nyílt Kecskeméten. A 12 fő befogadására alkalmas intézménybe várják a csecsemővel érkező édesanyákat is.

Hiánypótló szolgáltatást indított az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa Kecskeméten. A „Kuckó” Gyermekek Átmeneti Otthonát Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere és Gosztonyi Gábor, az SOS Gyermekfalvak ügyvezető igazgatója adta át kedden.
„Ez egy újabb lehetőség a nehéz helyzetbe került családok számára. Mindehhez kapcsolódik egy olyan szakmai partnerszervezet, aki a legmagasabb szinten nyújt szeretetet és gondoskodást a krízishelyzetbe került gyerekek számára” – mondta a polgármester asszony.
A „Kuckó” akkor nyújt egy családnak segítséget, ha egy váratlan élethelyzet miatt ideiglenesen nem tudják megoldani kiskorú gyermekük elhelyezését. Ilyen lehet például egy hosszantartó betegség, kórházi tartózkodás, lakhatási problémák, vagy a szülő hosszabb távolléte munka miatt. Előfordul az is, hogy családon belüli erőszak miatt kell elmenekülnie egy anyának gyermekével. Bács-Kiskun megyében közel 200 gyermek él átmeneti gondozásban.
Szerdán már hat lakója lesz a Kuckónak. Az átmeneti otthon az Európai Unió Támogatásával és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával jött létre.

Évente országosan több mint 7 ezer gyermek kerül átmeneti gondozásba, amit a szülő kezdeményezhet. Ezekben az ideiglenes helyzetekben a probléma fennállásáig, legfeljebb egy évig élnek a gyermekek az átmeneti otthonban. A KSH statisztikái szerint az esetek 70 százalékában az elhelyezést kiváltó ok féléven belül megszűnik és a gyermek visszakerülhet a családjába.

Az SOS Gyermekfalvak országszerte közel 400 gyereknek ad otthon nevelőszülő hálózatán keresztül, akik nem élhetnek a vér szerinti szüleikkel. „Az a célunk, hogy a gyerekek minél nagyobb arányban visszakerüljenek a saját családjukba, illetve megelőzzük a családok széthullását. A Kuckóba kerülőknek ezért nemcsak lakhatást, de különböző szolgáltatásokat is nyújtunk, hogy átsegítsük őket ezen a nehéz időszakon” – mondta Gosztonyi Gábor, az alapítvány ügyvezető igazgatója.