Elnézőbbek a munkahelyek, ha a férfi hiányzik a gyerek miatt, mintha a nő. Az apák fele úgy érzi, nincs elég időt a gyerekével, a gyerekvállalás pedig alapvetően átrendezte a fizikai intimitást a szülők között. Általánosságban elmondható, hogy a leghosszabb idő, amit egy apa eltölt kettesben a gyerekével 24 óra. Többek között erre jutott az SOS Gyermekfalvak legfrissebb felmérése. Hogy élik meg a férfiak az apaságot? Vasárnap apák napja.

 

„6 év után mentünk el kettesben először a nejemmel hétvégézni, végigaludtam.”

„A legnehezebb teljes értékű apának és férjnek lenni házfelújítás és munka mellett.”

„Stresszel munka közben, hogy tudom, nem töltök a gyerekkel elég minőségi időt a nap többi részében sem, ez nehéz.”

 

Mekkora leterheltséget jelent a férfiaknak a gyereknevelés és a munka összeegyeztetése? Az SOS Gyermekfalvak felmérésben arra volt kíváncsi, milyen nehézségekkel találkozik egy férfi apaként, hogyan hat a gyermekvállalás a párkapcsolatára. Az online, anonim kérdőívet 1223 apa töltötte ki, akik jelenleg is kiskorú gyermeket nevelnek.

A férfiak jelentős többsége szerint a gyermek születése óta lényegesen csökkent a szabadidejük, 77 %-uk kevesli azt. Az SOS korábban anyákat kérdezett meg ugyanebben a témában, ők is hasonló arányban vélekedtek így (84 %).

A legtöbb válaszadó férfi szerint a gyermekvállalás megerősítette a párkapcsolatot (37 %), valamivel kevesebben úgy élték meg, az újszülött érkezése után eltávolodtak egymástól (32 %). Az apák jelentős többsége úgy véli, azóta nincs idejük egymásra párjukkal (79 %), és ugyanilyen arányban érzik azt, hogy a fizikai intimitás is kevesebb lett.

Az SOS arra is kíváncsi volt, mennyit segítenek a férfiak a gyerekek körüli teendőkben.

A megkérdezett apák többsége (63 %) úgy érzi, elég segítséget nyújt párjának, bár minden ötödik jelezte, hogy nem ő szokott otthon maradni a gyermekkel, ha iskolai szünet, betegség, vagy egyéb körülmény miatt vigyázni kell rá.

Érdekesség, hogy az SOS nők körében végzett felmérése szerint ennek ellenére az anyák 70 % gondolja úgy, kap elég segítséget a gyermekneveléshez a másik szülőtől.

Azok közül a férfiak közül, akik részt vesznek a gyerek felügyeletében akár munkaidőben is, minden negyedik apa jelezte, hogy munkahelyén rossz néven vették a távolmaradását.

Az SOS már említett korábbi felméréséből kiderül, hogy az anyákkal szemben a munkahelyek kevésbé voltak elnézőek: a nők 38 %-a érezte már úgy, hogy munkahelyén rossz néven veszik, ha a gyerek miatt nem tölti ki a munkaidőt, ez közel duplája a férfiakénak.

Magyarországon még mindig ritkaságszámba megy, ha anya és apa megosztja egymás közt a gyermek születése utáni időszakot: a párok 2 %-a volt felváltva GYED-en, illetve a megkérdezett apák 1 %-a volt kizárólagosan a gyerekkel. Majdnem minden második apa a gyermek születése után 1-2 hetet töltött a családdal, 29 %-uk a törvényben garantált 5 napot volt otthon.

A megkérdezett férfiak valamivel több, mint fele úgy véli, nem tölt elég időt a gyermekével (56 %), miközben minden második válaszadó szervez rendszeresen „apás” programot a gyermekkel.

A leghosszabb idő, amit a férfiak gyermekükkel egyedül töltöttek, többnyire egy nap volt, az apák 28 %-a egy egész hétvégét, 19 %-uk pedig egy hetet volt kettesben a gyermekkel.

A legtöbb apa szerint a gyerekkel kapcsolatos logisztikából a legnehezebb megoldani, hogy ki maradjon otthon a beteg gyerekkel (68 %), a második legnehezebb dolog időre odaérni érte a köznevelési intézménybe (53 %), illetve beérni a munkahelyre (47 %). Volt, aki a munkát egyenesen a relaxációval azonosította.

„Azt tapasztaljuk, hogy az elmúlt évtizedben változott ugyan az apák szerepe a családban, még mindig kis arányban vesznek részt a gyermeknevelésben. Bár a férfiak 20 százaléka marad például otthon a beteg gyerekkel, a nők és férfiak is nagy számban úgy érzik, elég segítséget kap az anya családon belül, mintha a nemi szerepek bemerevedtek volna. Az SOS Gyermekfalvakban bár egyre többször jelentkeznek olyan párok, ahol az apa is nevelőszülő lesz, vagy ő marad otthon a gyerekkel, még mindig egy nőies szakmaként él az emberek fejében, összesen 6 férfi nevelőszülőnk van. Ezért is várjuk férfiak jelentkezését is” – mondta Romet-Balla Ágnes, az SOS Gyermekfalvak adománygyűjtési és kommunikációs igazgatója.