Ne ítélj elsőre! Ezzel a szlogennel indul az idei október 7-ei kampány az állami gondoskodásban élő gyerekek napja alkalmából. Az SOS Gyermekfalvak kezdeményezésére tavaly óta ezen a napon a média kiemelten foglalkozik a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek ügyével. Idén is várjuk a médiák és cégek jelentkezését, akik csatlakoznának a kampányhoz.

 

Tavaly szinte az egész magyar média beállt az SOS Gyermekfalvak kampánya mögé, amellyel az állami gondoskodásban élő gyerekekre és a gyermekvédelemre szerette volna felhívni az alapítvány a figyelmet. Idén a médiák mellett a cégeket is arra kéri, ezen a napon felületeiken kerüljön fókuszba az állami gondoskodásban élő gyerekek ügye.

Ma közel 23 ezer gyermek él állami gondoskodásban, további 140 ezer gyereket fenyeget a veszély, hogy bármikor kiemelhetik őket a családból. A gyerekek többsége bántalmazás, elhanyagolás, a szülők szenvedélybetegsége, betegsége, halála miatt kerül gyermekvédelmi gondoskodásba. Az esetek túlnyomó többségben az okok a családok szegénységével is összefüggnek.

„Meglepően kevés tapasztalata van az embereknek az állami gondoskodásban élőkkel, részben negatívan vélekednek róluk, részben nincs valós ismeretük, láthatatlanok számukra. Egy legfrissebb felmérésünk szerint például a megkérdezettek 7 %-a gondolja úgy, hogy maga a gyerek tehet róla, hogy állami gondoskodásba került. Ezen a napon a gyerekek személyes történeteit szeretnénk megmutatni, hogy lebontsuk a velük kapcsolatos elítéleteket és az őket övező hibáztatást sorsukért. Az SOS a kampányhoz csatlakozó médiákat és cégeket történetekkel, bannerekkel, képi anyaggal segíti” – mondta Kiss Gergely, az SOS Gyermekfalvak ügyvezető igazgatója.

 

Csatlakozni az alábbi e-mail címen lehet:

gabriella.varro@sos.hu