Az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványának véleménye az örökbefogadók kötelező képzésének újraszabályozásával kapcsolatban

 

Maximálisan egyetértünk azzal a kormányzati szándékkal, hogy szükséges az örökbefogadás folyamatának fejlesztése az ügyintézés gyorsítása érdekében.

Ugyanakkor fontosnak tartjuk, hogy a folyamat újraszabályozására a gyerekek szükségleteinek és érdekeinek körültekintő figyelembevételével kerüljön sor. Nevelőszülői hálózatot több mint 30 éve működtető szervezetként jól ismerjük azoknak a gyerekeknek a helyzetét, akiket kiemelnek a családjukból és nevelőszülői családba kerülnek. Tapasztaljuk, hogy a családi környezet megváltozása mennyire megrázó a gyerekek számára és milyen komoly odafigyelést, érzékenységet és egyúttal tudatosságot igényel a nevelőszülő részéről, hogy a gyerekeket ebben a helyzetben támogatni tudja. Sokéves tapasztalatunk van abban is, hogy mit jelent egy gyerek örökbeadása nevelőszülői családból: mennyire érzékeny és tudatos, tervezett érzelmi támogatást igényel a gyerekek felkészítése az örökbefogadó családhoz való átkerülésre. Ismerünk sajnos olyan gyerekeket is, akik örökbefogadó szülőktől kerültek vissza hozzánk.  A kudarcos örökbefogadás újabb óriási trauma a gyerekek számára, ami elkerülhetetlenül életre szóló sérüléshez vezet.

Ezek a tapasztalataink teszik szükségessé azt, hogy felszólaljunk az örökbefogadókat felkészítő képzések mellett.

Az örökbefogadási folyamat akkor lehet eredményes, ha a gyerekre vágyó leendő örökbefogadók és az érintett gyerekek is megkapják a szükséges támogatást az új helyzetre való felkészüléshez. A felkészítő képzések elengedhetetlenek és a hazai gyermekvédelmi gyakorlat egyik fontos vívmányát jelentik. Nélkülözhetetlen ismereteket, kérdésekre válaszokat nyújtanak annak érdekében, hogy a leendő örökbefogadók minél magabiztosabb szülőkké váljanak, akik felkészültek az örökbefogadott gyerekek életében törvényszerűen előforduló váratlan élethelyzetek megoldására.

Tapasztalatunk alapján a képzés során az örökbefogadásra hosszú évekig várakozók is gyakran olyan dilemmákkal találkoznak, amikre maguktól nem gondoltak, nem gondolhattak. A képzésen átadott ismeretek hozzásegítik a leendő örökbefogadókat ahhoz is, hogy nyitottakká váljanak idősebb, eltérő származású, vagy különleges igényű gyerekek befogadására, ami jelentősen megnöveli az örökbefogadás esélyét a szakellátásban gondozott és végleges családra váró gyerekek többsége számára. A kötelező képzés nem befolyásolja az örökbefogadás folyamatának hosszát, viszont biztosan hozzájárul ahhoz, hogy az örökbefogadó szülők bátrabban vállaljanak gyereket és egyre több gyerek találja meg végleges családját Magyarországon.