Csecsemő és tini korú gyerek kerül be leginkább állami gondoskodásba, de nincs elég nevelőszülő az ellátásukra. 12 év alatti gyereket a jogszabályok szerint már nem szabad gyerekotthonban elhelyezni. Kampányfilmekkel népszerűsíti a nevelőszülőséget az SOS. Ma van a Családok Nemzetközi Napja.

2017-ben közel 23.000 gyerek élt gyermekvédelmi gondoskodásban, 64%-uk nevelőszülőknél. Bár 2014 óta jogszabályi változások nyomán minden gyermekvédelmi gondoskodásba került, 12 évesnél fiatalabb gyermeket nevelőszülőnél kell elhelyezni, ez egyelőre nem tud megvalósulni. Jelenleg 5600 nevelőszülő van az országban, de többszázra lenne még szükség, ha be akarnánk tartani a jogszabályi előírásokat, melyek épp a gyerekek érdekeit szolgálják, hiszen így valóban családban nőhetnének fel.

Az SOS ezért kampányt indított, hogy minden gyermek biztonságos otthonra találjon az országban, híres színészek, énekesek és élsportolók segítségével népszerűsítik a nevelőszülőséget. Az első kisfilmben Anyák napja alkalmából Sztankay Orsi fia/Sztankay István unokája, Farkasházy Réka és Kárász Eszter lánya szavalt a szülők nélkül élő gyerekekért. A második filmben a híres magyar kézilabdázó, Tápai Szabina és Kucsera Gábor kajakozó olimpikon otthonába kukkanthatunk be egy napra és megnézhettük, mennyi törődést és szeretetet igényel egy párhónapos baba, akinek szerencsésen van családja.

A sorozat mostani záró epizódjában egy 30 gyereket felnevelő SOS-nevelőszülő, Marika mesél arról, milyen az éjszaka közepén gyereket kapni, hogy lehet szeretni és nevelni másnak a gyerekét.

A KSH 2017-es adatai szerint a 10 év alatti gyerekek közül 1300-an élnek még mindig gyermekotthonban. Évente átlagosan 8-9000 gyermek kerül állami gondoskodásba. Ettől a 2015-ös év tért el, amikor a bekerült gyerekek száma közel 2000 fővel megugrott.

A bekerülő gyerekek korát tekintve a legtöbb csecsemő (1200 fő) és 1-2 éves (660 fő). Ugrásszerűen megnő a családjukból kiemelt gyerekek aránya a 14-17 éves kamaszok között is, korosztályonként 400-500 fő kerül gyermekvédelmi gondoskodásba, míg a fiatalabbak közül korosztályonként átlagosan 300 fő.

Forrás: KSH

Az SOS Gyermekfalvak nemrég megjelent kutatása szerint sokan nincsenek tisztában a nevelőszülőség feltételeivel, ez is visszatarthatja a jelentkezőket. Minden ötödik megkérdezett tévesen azt gondolja, hogy maximum 45 éves korig lehet gyereket befogadni.

A válaszadók negyede nem tud róla, hogy a nevelőszülők eldönthetik, milyen nemű és életkorú gyermekeket szeretnének gondozni, ahogy azt sem, hogy férfiak is lehetnek nevelőszülők.  Tízből ketten pedig tévesen azt gondolják, feltétel, hogy a nevelőszülő házasságban vagy tartós párkapcsolatban éljen. A nevelőszülőség munkaviszony, amely beszámít a nyugdíjba és társadalombiztosítási ellátásra is jogosít, abban az esetben is, ha csupán egy gyermeket fogad be valaki, de ezt sem tudta minden válaszadó.

Az átalakulás előtt álló SOS épp bővíti nevelőszülői hálózatát, ezért várja nevelőszülők jelentkezését.

Sajtókapcsolat:
gabriella.varro@sos.hu
+3670-948-99-04