Babát vársz, és nem tudod felnevelni? Ez az írás azt járja körül, milyen lehetőségei vannak azoknak a terhes nőknek, akik valamilyen probléma miatt nem tudják vagy akarják megtartani a gyereket, és hova fordulhatnak segítségért.

Sokféle helyzet lehet, amikor a babavárás nem öröm, hanem megoldhatatlannak tűnő problémát jelent:

 • a gyerek apja elhagyott, hallani sem akar a gyerekről
 • nincs munkád
 • nincs hol laknod
 • még te is gyerek vagy
 • már több gyereket nevelsz, akikről így is alig tudsz gondoskodni
 • beteg a magzat
 • a terhesség erőszak eredménye
 • senkire sem számíthatsz
 • a gyerek nem a társadtól van
 • bántalmaz a partnered
 • feketén dolgozol, nem tudsz otthon maradni a kicsivel
 • a védőnő megmondta, hogy úgyse viheted haza a gyereket…

Ez egy nehéz helyzet, jó lenne, ha valakivel nyugodtan meg tudnád beszélni, milyen lehetőségeid vannak, és mi lenne számodra a legjobb. Itt egy rövid összefoglaló arról, milyen megoldások léteznek. Mindegyik nagyon nehéz döntés, és a kihatásaik egymással nem is összevethetők.

Abortusz

A terhesség megszakítása. Ezt az anya kérheti, az apának nincs beleszólása. Ha 14 és 18 év közötti vagy, a szüleidnek is bele kell egyeznie, ha 14 évesnél is fiatalabb vagy, akkor csak a szüleid kérhetik. A következő okokból végzik el Magyarországon az abortuszt: az anya vagy a gyermek egészségi állapota miatt, ha a gyermek bűncselekményben fogant, vagy ha az anyának súlyos válsághelyzetet okoz a terhesség. Először nőgyógyásznak kell megállapítania a terhességet, majd a Családvédelmi Szolgálatnál kétszer meg kell jelenned tanácsadáson. Kórházban, műtéti úton végzik a terhesség megszakítását, a 12. hétig. Ha az anya 18 évnél fiatalabb, a 18. hétig, a magzat rendellenessége esetén a 20. hétig engedélyezett az abortusz. Ha csak a 12. hét után veszed észre a terhességet, akkor már nem kérhető az abortusz. Ha kicsúsztál a határidőből, akkor se kísérletezz házilagos módszerekkel, ez nagyon kockázatos lehet.

Díja 29 710 forint, szociális alapon részben vagy teljesen elengedik az összeget.

Mit jelent a gyerek számára: életét veszti

Mit jelent a számodra: a terhesség gyors véget ér, nem kell beavatni a környezetedet, ugyanakkor gyászt, bánatot, életre szóló fájdalmat és egészségi komplikációkat okozhat a művi vetélés. Nem visszafordítható.

Magyarországon nincs rá lehetőség, de Ausztriában 160 ezer forintért elérhető magyaroknak is a műtét nélküli, gyógyszeres abortusz, mely sokkal kevesebb szövődménnyel jár.

Örökbefogadás

Ebben az esetben a szülés után a gyerek új családba kerül. Jogilag az ő gyermekükké válik, az ő családnevüket viseli, neked semmilyen jogod, sem kötelességed nem lesz iránta. Nem fogod tudni, mi történik vele, később sem kaphatod vissza. Ha még nem vagy 18 éves, a szüleid hozzájárulása is szükséges. Ha férjnél vagy, a férjednek is bele kell egyeznie az örökbeadásba, akkor is, ha nem ő az apa.

Ha az újszülött örökbeadásáról döntesz, ezt a döntést a baba hathetes koráig visszavonhatod. De ebben az esetben is csak akkor kaphatod vissza őt, ha a gyámhivatal a körülményeidet megfelelőnek találja a gyerek felneveléséhez.

Akkor érdemes ezt választani, ha biztos vagy benne, hogy a gyermeket nem tudod, nem akarod vállalni, és semmi esély, hogy a körülményeid rendeződnek. Rengetegen várakoznak Magyarországon kisbaba örökbefogadására, biztos lesz köztük megfelelő a te gyereked számára.

Az örökbefogadás módjai:

 • Nyílt örökbefogadás. Ebben az esetben tudod, hogy kihez kerül a baba, ismered a másik családot, kifejezetten az ő számukra mondasz le róla. Ennek előnye, hogy megnyugodhatsz, jó helyen van a kicsi. Ha úgy állapodtok meg, lehet, hogy küldenek később fotókat a gyermekről, erre azonban semmilyen kötelezettségük nincs, az ő döntésük. Nyílt örökbefogadást hét civil szervezet és a területi gyermekvédelmi szakszolgálatok közvetítenek.
 • Titkos örökbefogadás. Ebben az esetben nem tudod, hogy ki fogadja örökbe a babát. Bármelyik gyámhivatalban megteheted a nyilatkozatot, utána nem tájékoztatnak arról, ki fogadta örökbe a babát és mikor.
 • Inkubátorba helyezés. Az országban több kórházban vannak babamentő inkubátorok, ahova, ha a baba már megszületett és veszélyben van, be lehet tenni. Az ebbe került újszülöttet úgy tekintik, hogy lemondtak róla a szülők, és azonnal örökbefogadó családokhoz helyezik. A szülők ellen nem indul nyomozás, nem bűncselekmény az inkubátorba kisbabát helyezni. (Viszont máshol, utcán, templomban, vasútállomáson hagyni igen!) Inkubátorba a kórházon kívül született újszülöttek kerülnek. (A kórházban megszületett gyereket már anyakönyvezik, nem lehet név nélkül otthagyni.) Ezt a megoldást nem ajánljuk, segítség nélkül egyedül megszülni a gyereket nagyon kockázatos.

Költsége: a kismama számára az örökbeadás ingyenes, ugyanakkor a gyerek után járó juttatásokra sem lesz jogosult. Pénzt nem fogadhatsz el a gyermekért.

Mit jelent a gyerek számára: szerető családba kerül

Mit jelent a te számodra: végleg elveszted a gyereket, akit kilenc hónapig hordtál. A terhességet nehéz eltitkolni, át kell élni a szülést. A gyerek elvesztése gyásszal, fájdalommal jár, amit nehéz másokkal megosztani, nyugtalaníthat, mi történik később a gyerekkel.

Állami gondozás

Dönthetsz úgy is, hogy a gyerek állami gondozásba kerül. Ilyenkor az esetek többségében nevelőszülőnél, egy családban helyezik el a kicsit, de néhányan gyerekotthonba kerülnek. Neked nincs beleszólásod, hova kerül, a megyéden belül igyekeznek elhelyezni, de lehet, hogy ez nem sikerül. Jogilag te maradsz az anyja a gyereknek, és előre megszabott rend szerint látogathatod, ez általában kéthetente egy vagy két órát jelent. Az utazást hozzá neked kell megoldanod. Tehát az élete nagy részében nem leszel jelen, de kapcsolatban maradtok. Ha a körülményeid rendbejönnek, és ezt a gyámhivatal is így találja, visszakaphatod a gyereket. A gyakorlatban ez nagyon nehéz, a bekerült gyerekek igen kis része térhet haza a családjába. Ha nem látogatod hosszabb ideig, elveszted a jogaidat a gyerekre, és örökbe fogják adni másnak. Fontos: ha a szülés után nem rendelkezel a baba sorsáról, csak a kórházban hagyod, akkor is először állami gondozott lesz, és csak jóval később kerül örökbefogadó családhoz. Az állami gondozást akkor érdemes választani, ha komoly esély van, hogy a körülmények belátható időn belül rendbejönnek.

Díja: a jövedelmedtől függően gondozási díjat vonnak le, a gyerek után járó juttatásokat nem kapod meg.

Mit jelent a gyerek számára: állami gondozottnak lenni egy bizonytalan, átmeneti helyzet. Van anyukája, de mégse, ha nagyobb lesz, fáj neki, hogy miért nem ő neveli. Az állami gondozottak esélyei az életben rosszabbak, mint a családban nevelkedő gyerekeké.

Mit jelent a te számodra: kapcsolatban maradhatsz a gyerekkel, van esély visszakapni. A gyakorlatban azonban ez az esély igen csekély, a gondozottak 90 százaléka nem tud kikerülni.

Felnevelni a gyereket

Bár most úgy érzed, ez nem fog menni, a legjobb minden gyereknek a saját családjában felnőni. Ha az előző három lehetőség valamelyikét választod, azok mind (különböző, nem összehasonlítható) fájdalommal, veszteséggel járnak számodra is és a gyermek számára is. Jó lenne, ha valakivel, akiben megbízol, meg tudnád beszélni, mi okozza a problémát, és milyen megoldás lehetséges, hogy mégis felnevelhesd a gyereket. Lehet, hogy sikerül kitalálni valamit.

Például, ha nincs lakásod, lehet, hogy egy rokonod be tudna fogadni pár hónapra, vagy kérhetsz anyaotthonos elhelyezést. Lehet, hogy a szüleid melléd állnak, ha őszintén beszélsz velük. Ha az apa hallani sem akar a gyerekről, akkor is köteles tartásdíjat fizetni. Ha a partnered bántalmaz, megpróbálhatsz egy védett házban menedéket kérni. Több civil szervezet nyújt segítséget a nehéz helyzetű kismamáknak, adnak kezdő babaruhacsomagot. Természetesen egy életen át senki sem fog melletted állni, hosszú távon neked kell gondoskodni a gyerekről. Akkor érdemes ezt választanod, ha nagyon ragaszkodsz a gyermekhez, és találsz segítséget a környezetedben.

Anyagi vonzata: kapod a gyerek után járó juttatásokat. Ez függ a helyzetedtől, attól, korábban dolgoztál-e és mennyi volt a fizetésed. Minden gyerek után jár a családi pótlék (gyerekenként 12 200 és 25 900 forint között van a gyerekszámtól, családi állapottól függően). Ha nem volt bejelentett jövedelmed, havi 25 650 forint gyes jár, ha volt, akkor ennél magasabb összeg is. De ennyiből, ha más segítség nincs, nem tud megélni egy anya és egy gyerek.

Mit jelent a gyerek számára: nem kell elszakadnia az anyjától.

Mit jelent a te számodra: nem kell elszakadni a gyermektől, ugyanakkor a felnevelése további számos nehézséget rejt magában.

Anyaotthonok, átmeneti otthonok

Ha a lakás okoz nehézséget, van lehetőség olyan elhelyezést kérni, ahol a gyerekeddel együtt tudsz élni az első időben. Különböző intézménytípusok léteznek, van, ahol a terhesség utolsó idejében tudsz elrejtőzni, van, ahova apák is mehetnek, máshol bántalmazott nőket vagy a prostitúcióból kiszállni akarókat fogadnak. Általában fél-egy évig lehet maradni, ami fél évvel meghosszabbítható. A legtöbb helyen várólistával dolgoznak. Különbözőek a bekerülési szabályok, és a bentlakás alatt is be kell tartani a házirendet, ami szigorúbb, mint ahogy egyébként élnél. Általában segítséget is adnak az újrakezdéshez. Viszont, ha letelt a bentlakási idő, és nem tudsz hova menni, el is vehetik a gyerekedet. Akkor érdemes ezt választani, ha csak átmeneti, lakhatási probléma az akadály, és pár hónap alatt talpra tudsz állni.

Díja: térítési díjat kérnek, és a megélhetésedről is neked kell gondoskodni.

Mit jelent a gyerek számára: együtt maradhat veled, legalábbis az első időben

Mit jelent a te számodra: együtt maradhatsz a gyerekkel, az első pár hónapban a lakás megoldott, de ezalatt is nagyon kell dolgoznod, hogy végleges megoldást találj, különben csak elhalasztja a problémát.

Bármelyik lehetőséget választod, kérj tanácsot a fogamzásgátlás további lehetőségeiről, hogy ne kerülj hamarosan ismét ilyen helyzetbe.

Hova fordulhatsz?

Védőnő. Ő az első lépés, és segít intézni a továbbiakat.

Családsegítő és gyermekjóléti szolgálatok. A krízisbe került családoknak adnak segítséget, a helyi önkormányzatnál találod őket.

Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat. A családon belüli erőszak, gyerekbántalmazás és prostitúció áldozatainak nyújtanak segítséget. http://www.bantalmazas.hu/, Tel: 06-80-20-55-20

Józan Babák Klub. Olyan terheseknek, akik droghasználók. http://jozanbabakterhesgondozas.blogspot.hu/

Nyílt örökbefogadást közvetítő civil szervezetek. Ők segítenek a baba megtartásában is, ha úgy döntesz.

Bárhova is fordulsz, jogod van hozzá

 • hogy tisztelettel bánjanak veled
 • hogy te dönthess a kisbabád sorsáról
 • hogy bizalmasan kezeljék az adataidat, történetedet
 • hogy ha nem vagy elégedett, másik segítő szervezethez fordulhass.

Hasznos linkek

A babamentő inkubátorok címlistája

A Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálatok listája

A fővárosi anyaotthonok és családok átmeneti otthonainak listája

Családtámogatások felsorolása