Március 15-én hajnalban egy kisfiút helyeztek el a debreceni Kenézy Gyula Kórház babamentő inkubátorában. A hír kapcsán az inkubátorok gyerekjogi sajátosságait mutatjuk be.

Magyarországon két évtizede jelentek meg a kórházak előterében ilyen eszközök, számuk egyre nő, ma már 32 helyen az országban működik babamentő inkubátor. Az intézkedés célja az újszülöttgyilkosságok visszaszorítása, a krízishelyzetbe került anya, akinek terhességét el kell titkolnia, az inkubátorba teheti az újszülöttjét. Évente 3-10 babát találnak az inkubátorokban, az esetek nagy sajtóvisszhangot kapnak.

kisbaba

A csecsemő elhelyezése az inkubátorban nem bűncselekmény – szemben azzal, ha valaki közterületen, utcán, kapuban hagyja a kisbabát. A szülők ellen nem indul eljárás, nem keresik őket. Az inkubátorba helyezés a gyermekről való titkos lemondásnak minősül, a kisbaba azonnal örökbe adható lesz. A megyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat az örökbefogadásra várakozók közül keres neki alkalmas szülőket. Ez nem nehéz, hisz közel kétezer várakozó van az országban, és újszülöttet sokan elfogadnak. A gyermek hathetes koráig a szülő meggondolhatja magát, és jelentkezhet a gyermekért. Erre még nem volt példa Magyarországon.

Az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának legfrissebb jelentése aggályosnak tartja az inkubátorok létét. Több jogi problémát is felvet, hogy nem lehet tudni, ki tette be a babát: az anya, más családtag, élettárs, futtató. Nem tudni, az anya beleegyezett-e az akcióba. Ha az anya tette be, akkor meg nem világos, az apa tudott-e a terhességről, a gyermekről és beleegyezett-e. Az inkubátorban született babák mind kórházon kívül jöttek a világra, egy segítség nélküli otthonszülés veszélyes az anyára nézve. A gyakorlatban nem is egyszerű a használatuk: egy frissen szült nőnek nehéz feltűnés nélkül eljutnia egy megyeszékhelyen levő kórházig a magzatmázas újszülöttel, tömegközlekedéssel. Az anya nem kap segítséget a feldolgozáshoz, élethelyzetének kezeléséhez.

A gyermek személyiségi jogai is sérülnek. A törvény szerint egy örökbefogadott gyermeknek felnőve joga van származása, hozzátartozói megismerésére, az inkubátoros babánál azonban erre nincs mód. Nem fogja megismerni a gyökereit. Sokszor még a születése pontos napja sem ismert, csak becsülhető. A gyermeket a kórház személyzete nevezi el (általában a helyszín és az időpont kombinációjából), de az örökbefogadók új nevet adnak a gyermeknek.

A fennállásuk óta mintegy 60 gyermek életét mentették meg az inkubátorok.

Az inkubátorok listája itt letölthető.