Mi változik jövőre? Az SOS Gyermekfalvak összeszedte és értelmezi a gyermekvédelmet érintő bejelentett és várható törvénymódosításokat. A bekezdések végén dőlt betűvel az értékelés olvasható.

Protokoll a gyermekbántalmazások ellen. Az intézetekben, javítóintézetekben egységes eljárásrendet vezetnek be a gyermekbántalmazások megelőzésére és kezelésére. Üdvös változás, az elmúlt években több olyan kínos ügy jelent meg, amikor gyermekvédelmi intézményben ért fizikai vagy szexuális abúzus kiskorúakat, szakemberek már sürgették ilyen protokoll létrehozását. A végrehajtását egy minisztériumi módszertan fogja segíteni, ez azonban még nem jelent meg, így addig nem kaphatunk pontos képet, mi fog szerepelni az anyagban.

A gyermekvédelmi gyám és a gyermekjogi képviselő négyszemközt beszélhet a gondozott gyerekkel, erre a gyerekotthonban, nevelőszülőnél élő gyereknél lehetőséget kell biztosítani. Ez a módosítás már júliustól érvényes. Fontos változás, remélhetőleg segít mielőbb kideríteni, ha a gyermekvédelmi rendszerben élő gyerek jogai sérülnek, rossz bánásmódban részesül – hisz ezt a nevelője jelenlétében esetleg nem merné elmondani, több intézményben akadályozták is a négyszemközti találkozásokat. Az elmélyült beszélgetéseket nehezíti, hogy a gyámok túlterheltek, gyerekjogi képviselőből pedig ezer elhelyezett gyerekre jut egy. Egy másik tervezet szerint a gyermekvédelmi gyámhoz nem helyezhető újabb gyerek, amíg a törvényben előírt harmincnál több gyerek képviseletét látja el, ezt a módosítást még nem fogadták el, ám a létszámhiányt magában nem fogja ez sem megoldani.

Alkalmas vezetők. A gyermekotthon, javítóintézet vezetője alkalmasságának vizsgálata: a gyermekvédelmi szakellátási intézmény, javítóintézet vezetői kinevezésnél, megbízásánál a fenntartó meg kell győződjön az érintett személy vezetői alkalmasságáról. Ebbe beletartozik az előző munkáltatónál való lekérdezés, ismételt kinevezésnél pedig kikérdezi a gyámokat, gyerekjogi képviselőket arról, hogy bánt a vezető a gyerekekkel, az ellenőrzéshez a polgármester véleményét és az intézményben zajló ombudsmani, ügyészségi vizsgálatok eredményét is figyelembe veszik. Az elmúlt időszakban sok botrányos ügy került napvilágra a gyermekotthoni bántalmazásokról, elhanyagolásról, a módosítás megakadályozza, hogy az ebben érintett vezetők továbbra is pozícióban maradhassanak vagy más intézményben folytassák pályájukat, remélhetőleg így a megelőzésben lesznek jobban érdekeltek.

Nevelőszülők előéletének ellenőrzése. A nevelőszülőnek a hálózathoz belépés előtt nyilatkoznia kell, korábban dolgozott-e már nevelőszülőnél, a hálózatnak ellenőriznie kell a korábbi foglalkoztatónál, miért távozott. Ezzel csökkenthető annak esélye, hogy aki egyszer már alkalmatlannak bizonyult, az újra nevelőszülő lehessen máshol.

30 éves korig a rendszerben. Eddig az utógondozói ellátás 25 éves korban véget ért, ezután kérelemre, egyedi mérlegelés alapján 30 éves korig is maradhat a fiatal, ha a felsőoktatásban tanul. Az élet igényeihez igazodó változás. Ma egyre később szereznek a fiatalok diplomát, s egy szakellátásban élő tanulónál több a csúszás, a bekerülésnél, költözéseknél vagy a család korábbi életmódja miatt lehet, hogy több évvel később jutnak el a felsőoktatásba. Bár eddig mindössze évi néhány fiatal maradt benn 25 éves korig, lehet, többen vágnak bele felsőfokú tanulmányokba, ha tudják, hogy 30 éves korig van idejük végezni.

Cukrosbácsi-stop. Aki korábban kiskorú ellen szexuális bűncselekményt vagy veszélyeztetést követett el, nem dolgozhat később gyerekekkel. Nagyon üdvös változás, nem is szorul magyarázatra. Aggodalomra az adhat okot, hogy méltánylást érdemlő esetekben a törvényalkotó lehetőséget ad a tiltás feloldására. A gyakorlati probléma, hogy az intézmények az abúzussal megvádolt tanártól, nevelőtől sokszor közös megegyezéssel válnak meg, hogy ne legyen botrány. Kevés ügy jut el a feljelentésig, elítélésig, így az elkövetők pedigréjében nincs nyoma később.

Hosszabb képzés az örökbefogadóknak. Az örökbefogadói tanfolyam 21 órásról 40 órásra bővül. Ez egyelőre tervezet. A tanfolyamban nagyobb hangsúlyt kapna az idősebb, beteg és roma gyerek, valamint a testvérek örökbefogadása. Mivel az örökbefogadásra jelentkezők többsége egyészséges, pici babát szeretne, miközben a rendszerben több az idősebb gyerek, remélhetőleg az új tanfolyam segít a szemléletformálásban és a lehetséges problémák kezelésében.