Hogy fogjunk hozzá a végrendelkezéshez?

Életünk során nemcsak vagyont, de számos személyes értéket is felhalmozunk, jelszavakat, kódokat tartunk nyilván a fejünkben, fotókat gyűjtünk. Rengeteg emberrel találkozunk, megromlanak családi kapcsolatok, életre szóló barátságok születnek, segíthetünk szervezeteknek és nekünk is segíthetnek a nehéz élethelyzetekben. Ha már eldöntötte, hogy szeretne végrendeletet írni, mielőtt belefogna, érdemes átgondolni néhány dolgot. Segítünk!

Mekkora a vagyona?

Végrendelkezés előtt mindenképpen érdemes átgondolni, mekkora is a tényleges vagyona, amiről rendelkezhet. Vagyonába beletartozik minden, amit birtokol: ingatlan, ingók: gépkocsi, személyes tárgyak és készpénz, bankszámlapénz, értékpapírok, vagyoni értékű jogok: szerzői jogok, társasági üzletrészek, bérleti jogok, használati jogok, stb. Ezekből le kell vonnia az összes adósságát, amely lehet jelzálog, hitel, folyószámlahitel, kölcsön vagy bármely szerződésen alapuló le nem járt fizetési kötelezettség.

Kik játszottak fontos szerepet az Ön életében?

Miután gondoskodott a családjáról és a barátairól, dönthet úgy, hogy kisebb-nagyobb adományt ad egy Önhöz közel álló jótékonysági szervezet számára. Van olyan alapítvány, amely segített Önnek vagy egy szeretteinek? Mely ügyek fontosak az Ön számára?

Azáltal, hogy a végrendeletében is gondol a szívéhez közel álló szervezetre, biztosítani tudja munkájukat, és az általuk szolgált jó cél érvényesülését a jövőben is.

Hogy kívánja elosztani a vagyonát?

Bármely tulajdonát elajándékozhatja, legyen az konkrét tárgy, készpénz vagy ingatlanának bizonyos hányadú tulajdonrésze.

Végrendeletében rendelkezhet üzleti érdekeltségeiről is: például a családi vállalkozásban lévő részvényeit gyermekére hagyhatja, amely adózás szempontjából is kedvező lehet.

Ezen kívül meghatározhatja, hogy személyes tárgyait melyik családtagjára, barátjára hagyja.

Ha úgy dönt, hogy szívesen támogatna egy jó ügyet, érdemes megkeresnie az érintett alapítványt, hogy mi jelent valódi segítséget számukra. Sok szervezetnek ugyanis a tárgyi adományok, ingatlanok csak terhet jelentenek, nehezen tudják hasznosítani.

Gondolt a digitális eszközeire is?

Manapság egyre növekszik az online tárolt digitális vagyonunk mértéke: az email és Facebook fiókunktól, az online jelszavainkon át, egészen a digitális zenéinkig és képeinkig.

A végrendeletében ezeket is családjára, barátaira örökítheti.

Nézze meg a listánkat, amely segít rendszerezni digitális vagyonát.

Hogyan írjunk végrendeletet?

Végrendeletet a végrendelkező akár maga is írhat saját kezűleg az elejétől a végéig, két tanúval ellátva. Bár egyszerűnek tűnhet a szabályozás, azonban nagyon könnyen érvénytelen lehet a végakarat, ha a törvény által előírt néhány, speciális alaki szabályt véletlenül nem tartunk be. Gondolta volna, hogy akár egy hiányos keltezés miatt, akár a laponkénti számozás elmaradása miatt, akár mert a tanúkat elfelejtik minden lapon feltüntetni, érvénytelennek bizonyulhat az egyébként teljesen közérthető végrendelet is?

Amennyiben nem szeretné egyedül elkészíteni a végrendeletet, javasoljuk, hogy forduljon bármely közjegyzőhöz.

Hogyan őrizheti végrendeletét?

Nem tanácsos otthon tartogatni a végrendeletet. A legbiztosabb módja a megőrzésnek, ha bármely közjegyzőnél letétbe helyezzük a Végrendeletek Országos Nyilvántartásába. (Ennek egyszeri, jelképes díja van.)

Hogyan módosítsa végrendeletét, ha változnak a körülmények?

Az életünk folyamatosan változik, ezért előfordulhat, hogy a korábban írt végrendelet egyes részeit később már nem kívánjuk fenntartani. Ebben az esetben módosítanunk kell a végrendeletünket. Nem elég csak kihúzni az érvénytelen részeket, és fölé írni az új szövegrészt, ezek a változtatások érvénytelenek lesznek és halála után a törvényes öröklés rendje fog érvényesülni.

Ha módosítaná szeretné végrendeletét, azt kétféle módon teheti. Kiegészítő végrendeletet ír, ami visszautal az eredeti végrendeletre, és listázza a módosításokat, vagy készíthet egy teljesen új végrendeletet is, betartva az alakiságra vonatkozó megfelelő jogi szabályokat. Tartsa szem előtt, ha a kiegészítést választja, az eredeti és a módosított irat is nyilvános lesz, ha hagyatéki tárgyalásra kerül sor. Ha nem szeretné, hogy bárki megismerje az eredeti végrendelet tartalmát még a változtatások előtt, akkor ajánlott egy új dokumentum elkészítése.

Ígérjük, hogy…

A végrendelkezés mindenkinek saját, személyes ügye, amit tiszteletben tartunk. Ezért soha nem kérjük Önt, hogy nyilatkozzon szándékairól, ugyanakkor hálásak vagyunk, ha megosztja velünk döntését, döntésének okát és elmeséli nekünk az Ön történetét.

  • Ha úgy dönt, hogy végrendeletében az SOS Gyermekfalvakat is megemlíti, a következőket ígérjük Önnek:
  • Megértjük, hogy családja és szerettei állnak az első helyen.
  • Semmilyen nyomás alá nem szeretnénk helyezni Önt és tiszteletben tarjuk a döntését.
  • Bármikor megváltoztathatja a döntését a nekünk szánt hagyatékkal kapcsolatosan.
  • Minden ajándékot tisztelettel és megfelelő érzékenységgel kezelünk, személyes adatait maximálisan védjük.
  • Nagyon vigyázunk az Ön ajándékára és úgy használjuk fel, hogy a lehető legjobban támogassa az SOS-ben élő gyerekeket.