Gyakran szeptember derül ki, hogy a gyerekek szeme a nyáron változott: romlott vagy jó esetben, javult. Mindenképp új szemüvegre van szükség.

Az eredményes iskolai munkához elengedhetetlen, hogy a gyerekek jól lássanak! De van olyan gyerek is, akinek nem is lehetne teljes az élete szemüveg nélkül. Máté gyengén látó kis csecsemő, akiről már most tudjuk, hogy egész életén át szüksége lesz szemüvegre.

A szemüveg nélkülözhetetlen! És sajnos drága is.

Kérem, ha módjában áll, adományával segítse az SOS gyerekek szemüvegvásárlását!

Ha inkább banki átutalással szeretnél adományozni:

11600006-00000000-27035696 ERSTE Bank

SWIFT: GIBAHUHB | IBAN: HU31

A megjegyzés rovatba írd be az „SZEMÜVEG” szót

Máté születése után a kórházból került Évi SOS családjába. Az első hetekben szépen cseperedett, angyali mosolyát is hamar megmutatta.

Másfél hónapos lehetett, amikor a nevelőanyukája észrevette, hogy Máté nem követi a mozgást a kis szemeivel. Csak a nevelőanyukája hangja felé figyelgetett folyamatosan. Évi a csöppséget elvitte gyermekneurológushoz, ahol szemész és mozgásterapeuta is megvizsgálta.

A gyanú sajnos beigazolódott: Máté látásával problémák vannak. Úgy tűnik, a világból csak valamiféle derengést lát. Azt, hogy csupán szürke foltokat érzékel, vagy esetleg színeket is, még nem lehet megállapítani.

Nem tudjuk, Máté édesanyja mennyire vigyázott magára a terhesség alatt. Nem tudunk róla sokat, mert a kicsi születése után rögtön lemondott róla.

Egy szülő számára a világ egyik legnehezebb dolga belátni, hogy nem tud megfelelően gondoskodni egy újszülöttről. Ebben a helyzetben Máté anyukája valószínűleg a legjobb döntést hozta. Mi most minden támpont nélkül próbáljuk kitalálni, min mehetett keresztül a kicsi.

Az ismert tény, hogy az alkohol, a dohányzás és a drogok előidézhetnek a magzat idegrendszerében olyan fejlődési rendellenességet, mely látászavarhoz vezet. Nem kizárt, hogy Máté is ezen ment keresztül az anyaméhben.

A kisfiú tündéri csecsemő, gyönyörű szép kék szemekkel. De hogy azok a szemek mit fognak tudni megmutatni neki a környezetéből, az most azon is múlik, hogyan fejlődik az elkövetkező időszakban.

Évi fejlesztő tornára hordja, és otthon is mindennap tornáztatja. Erre azért van szükség, mert ha fejlesztik az idegrendszeri hálózatot, a vizuális észlelés háttérfunkcióit, akkor van esély, hogy a kicsi látása idővel javulni fog. Az már biztosnak tűnik, hogy Máténak nagyon korán szemüveget kell viselnie, nem kizárt, hogy egész életében. Már meg is rendelték a legelső icipici szemüvegét.

Vajon hány szemüvegre lesz szüksége élete végéig?