SOS Gyermekfalvak Magyarország Orosházi terület

SOS Gyermekfalu Orosháza & SOS Ifjúsági Ház Szeged

SOS Gyermekfalu a kelet-európai országok közül Magyarországon, azon belül Battonyán nyitotta meg elsőként kapuit. 1983. október 30-án tette le az első hazai SOS Gyermekfalu alapkövét Hermann Gmeiner, az SOS Gyermekfalu mozgalom atyja. Ebben a hónapban megalakult az SOS Gyermekfalu Magyarország. 1986. szeptember 27-étől pedig gyerekek népesítik be a gyermekfalut. 2015-ben a "A holnap faluja" program részeként a battonyai falut átköltöztettük Orosházára. Az első hazai integrált gyermekfalu lehetőséget nyújt arra, hogy a családok a korábbiaknál önállóbban, mégis a gyermekfalvakban nyújtott klasszikus szakmai támogatás és odafigyelés mellett illeszkedjenek be egy városi közösségbe.

 

Az SOS Gyermekfalu Program Orosháza több intézményegységből áll: nevelőszülői hálózat, lakásotthon és külső férőhelyek. Az egyes intézményegységek közös igazgatás, a területi igazgató felügyelete alá tartoznak. Az intézmények által nyújtott szolgáltatások (otthont nyújtó- és utógondozói ellátás) gyámhatósági határozat alapján vehetők igénybe.

A magyar gyermekvédelem részeként működve, az SOS Gyermekfalu egy újabb szín, törekvés az állam gondozásába került gyermekek nevelésében. A biztonságot adó tudatos szeretet, a határozott követelés, a pedagógiai érzék és tudás, a természetes családokéhoz funkciójában közelítő SOS család, a biztonságot nyújtó támogatói háttér vonzó elhelyezési formának számított és számít ma is.

A szegedi ifjúsági házban segítünk a fiataloknak önállósodni, felismerni a bennük rejlő erőket. Felhívjuk a figyelmüket arra, hogy egy piacképes szakma megszerzése, egy főiskola elvégzése mekkora előnyökhöz juttatja őket az életben. Célunk az, hogy fiataljaink tudjanak megfontoltan dönteni, hosszú távon gondolkodni, felelősséget vállalni.