SOS Gyermekfalvak Kőszegi terület

SOS Gyermekfalu Kőszeg & SOS Ifjúsági Ház Sé

1993 ismét jelentős állomása volt az SOS Gyermekfalu Magyarországi szervezete történetének. Kőszegen 1993. október 29-én Helmut Kutin úr, az SOS Kinderdorf International vezetője ünnepélyesen átadta a harmadik SOS gyermekfalut.

Az SOS Gyermekfalu Program Kőszeg több intézményegységből áll: nevelőszülői hálózat, lakásotthon és külső férőhelyek. Az egyes intézményegységek közös igazgatás, a területi igazgató felügyelete alá tartoznak. Az intézmények által nyújtott szolgáltatások (otthont nyújtó- és utógondozói ellátás) gyámhatósági határozat alapján vehetők igénybe.
 

Az SOS Gyermekfalu Program Kőszeg nevelőszülői hálózatának  célja, hogy az SOS gyermekfalu nevelési alapelveinek érvényesítésével  biztosítsa a beutaló szervek által beutalt, átmeneti vagy tartós nevelésbe vett gyermekek és fiatalok teljes körű otthont nyújtó ellátását és utógondozását.

 

A séi lakásotthon szerves részét képezi a kőszegi Gyermekfalu Programnak.  Az ifjúsági ház azzal a szándékkal létesült, hogy elsősorban az SOS-gyermekfalvakban élő fiatalok számára segítséget nyújtson az önálló, felelősségteljes életre való felkészülésben,  továbbá, hogy bővítse a szakmaszerzési lehetőségeket, igénybe véve Szombathely gazdagabb iskolai-, majd munkahelykínálatát. Tevékenységével folytatja és kiegészíti az SOS-gyermekfalu családokban folyó nevelést. Az ifjúsági ház jelenleg 12 férőhelyen fogad fiatalokat. Ezen túl külső utógondozói férőhelyeket tart fenn.