Amikor az SOS Gyermekfalvak munkájáról van szó, legtöbbször az SOS nevelőszülők kerülnek előtérbe, hiszen a nálunk élő gyerekek életében ők a legfontosabb szereplők, szeretetükkel, gondoskodásukkal ők teremtik meg a biztonságos otthont, a valódi családot. Azt azonban kevesebben tudják, hogy az SOS-ben a nevelőszülőket jól felépített szakmai stáb segíti. Az SOS „csodacsapatában” gyermekvédelmi szakemberek, tanácsadók, pedagógusok, trénerek, pszichológusok is dolgoznak. Munkájukra óriási szükség van, mert nem ritka, hogy a hozzánk bekerülő gyerekeket korábban súlyos testi- lelki sérülések érték, és csak a szakemberek speciális tudásának köszönhető, hogy a továbbiakban egészségesen fejlődhetnek. Nem minden gyermekvédő szervezetnek van ilyen szakmai stábja, ezért nyugodtan mondhatom, hogy aki az SOS Gyermekfalvakat segíti adományával, az a vér szerinti családjukat vesztett gyerekek legmagasabb szintű ellátását támogatja.

Fontos, hogy a nevelőszülők az SOS-ben működő szakmai stábbal, a pszichológusokkal szoros és folyamatos együttműködést alakíthatnak ki, a gyermekek egyéni fejlődési tervét közösen dolgozzák ki. Ez a közvetlen együttműködés olykor csodákra képes – ezt példázza Peti története.

A HALLGATÁS Amikor a kisfiú bekerült az egyik SOS gyermekfaluba, nem beszélt, teljesen bezárkózott. Az iskolában a képességeihez viszonyítva gyengén teljesített. Semmihez sem volt kedve, nem voltak barátai.

A RAJZOK BESZÉLNI KEZDENEK Az SOS nevelőanyuka nem találta a kisfiúhoz a kulcsot, ezért pszichológus segítségét kérte. A szakember nem erőltette a beszédet, de sikerült rávennie Petit, hogy rajzoljon. A rajzok sokat elmondtak a gyerek lelkéről. Látható volt, hogy egyedül érzi magát a világban, nem találja a helyét, valaki vagy valami rettegésben tartja őt.

EGY FILMECSKE Peti tehetséges kisfiú: kivágott papírfigurák mozgatásával elkészített egy videót. Erre végre büszke volt, szívesen mutatta másnak is, mesélt róla, pedig előtte úgy érezte, az egész világ ellene fordult, mindenért önmagát hibáztatta, értéktelennek tartotta magát.

FELSZÍNRE KERÜL A MÚLT Az SOS pszichológusa segített Petinek, hogy a rajzain keresztül tárja fel legmélyebb titkait, többször leült a kisfiúval, sokat rajzoltak, beszélgettek. Peti a rajzokkal, majd később szóban is el merte már mesélni, mennyire fél még most is a büntetésektől. Anyukája párja – akinek egy cápa volt az egyik karjára tetoválva – minden alkalmat megragadott, hogy megbüntesse a gyerekeket. Peti, hogy testvéreit védje, sokszor feláldozta magát, mindent magára vállalt, így általában ő kapta a kíméletlen veréseket.

FORDUL A KOCKA Miután feltárták és a pszichológussal megbeszélték a múlt félelmetes emlékeit, Peti viselkedése megváltozott. Beilleszkedett a családba, SOS testvéreivel és osztálytársaival barátkozni kezdett, tanulmányi eredményei is javultak. A bántalmazó kapcsolatból elmenekült, hajléktalanszállón élő édesanyjával várta a találkozókat, újra beszélgetni kezdtek.