NE ÍTÉLJ ELSŐRE!

OKTÓBER 7. – az állami gondoskodásban élő gyerekek napja

GYIVIS. ZACIS. ÁRVA. LELENCES. TALÁLT GYEREK. NEKED NINCSENEK IS SZÜLEID.

Szavak, amivel azokat a gyerekeket bélyegzik meg, akik nem élhetnek a szüleikkel.

2021 óta az SOS kezdeményezésére október 7-én ünneplik az állami gondoskodásban élő gyerekek napját.

Magyarországon 23 ezer gyerek él állami gondoskodásban. Elhanyagolás, bántalmazás, a szülők szenvedélybetegsége, betegsége, halála miatt veszítették el a családjukat.

Szerettük volna láthatóvá, érthetőbbé tenni a történeteiket és lerombolni a velük kapcsolatos előítéletüket. 

Arra kértük a médiákat, hogy október 7-én kerüljön fókuszba a gyermekvédelem témája felületeiken. A kezdeményezéshez a második évre már közel 70 média és 35 cég csatlakozott, illetve olyan népszerű influenszerek, mint Szabó Győző, Tóth Gabi, Weisz Fanni, Ördög Nóra, Kárpáti Rebeka, Kiss Ramóna, Pokorny Lia, Farkas Alexa.

A kampányt a reklámszakma két legnagyobb díjátadóján is elismerték; a Magyar PR Szövetség különdíjjal jutalmazta, a Kreatív Prizma pedig a legjobb kommunikációs kampánynak ítélte meg nonprofit kategóriában. Emellett a kampány elnyerte a Civil Díj legjobb kommunikációs kampánynak járó díjat is. 

2022-ben az RTL Fókusz egy héten keresztül mutatta be minden este a gyerekek és nevelőszülők történeteit, ennek köszönhetően az állami gondoskodásban élő gyerekek történeteit közel 600 ezer néző ismerte meg.

A Mediaworksnek és a XXI. század Médiának köszönhetően a figyelemfelkeltő, érzékenyítő bannerek további sok százezer olvasót értek el, a 113 pro bono médiamegjelenés pedig több millió emberhez juttatta el az üzenet.

A 2022-es jeles nap mottója a „Ne ítélj elsőre!” mondat volt. A kampány előkészítésekor 2000 embert kérdeztünk meg, hogyan vélekednek az állami gondoskodásban élőkről. A válaszadók 7 %-a gondolta úgy, hogy maga a gyerek tehet róla, hogy állami gondoskodásba került, ugyanennyien pedig nem tudták eldönteni, hibás-e érte.

Olvasd el felmérésünket!

A 2022-es kampány kisfilmjei. Ismerd meg a gyerekek történeteit!

HENI

Minek jössz anyák napjára, neked nincsenek is szüleid? Heni szülei alkoholbetegek voltak, 4 évesen a szomszédok dobálták be az ételt a felügyelet nélkül hagyott kisgyerekeknek a kerítésen át. A felnőttek mellett kortársai is sokat bántották azért, mert állami gondozott.

FLÓRA

Flóra 9 évesen került állami gondoskodásba, családon belüli szexuális molesztálást követően. Sokáig gondolkodott, elmesélje-e munkahelyein a történetét.

PETRA

Kezelhetetlen, neveletlen, agresszív, rossz? Egy gyerek viselkedészavara mögött sokszor egy korábbi trauma áll.