Az SOS nevelőszülőket szakszerűen fel kell készítenünk sok-sok nevelési helyzet tudatos kezelésére. Köszönjük, hogy rendszeres adományoddal mostantól te is hozzájárulsz a munkánkhoz!

Livi újszülött korában került Éváékhoz. „Sovány volt, mint egy törékeny kismadár. 40 hétig éhezett az anyaméhben.” Édesanyja lemondott a kislányáról, így hamar örökbe adhatóvá vált, el is kezdték látogatni leendő szülei.

Ám egyszer csak a kislánynak hirtelen felszökött a láza. Hiába csillapították gyógyszerekkel, fürdővel, semmi sem használt. Livi köhögött, fulladt, nem kapott levegőt, bekerült a kórházba. Minden tünet arra mutatott, hogy a kislány koronavírusos. Éva természetesnek tartotta, hogy ő is bemegy, hogy a súlyos beteg kislánnyal lehessen. Elkülönítették őket és nem hagyhatták el a szobát. Éva karjában Livivel ült egész nap a kórterem ablakában, és a kórház előtti építkezést nézték. Meséket talált ki egy tündérváros építéséről, ami épp előttünk zajlik, minden nap integettek a markoló kezelőjének, aki visszaintegetett. Éva félt, hogy elveszítik a kislányt.

Néhány nap múlva Livit hazaengedték, de még sokáig állandó orvosi ellátásra szorult. Amikor meggyógyult, újra jöhettek az örökbefogadó szülők, akik már alig várták a találkozást. Minden kezdődött elölről: leválás a nevelőszülőkről, búcsúzás a testvérekről… Az örökbefogadó szülők nagyon igyekeztek, türelmesek voltak. Tudták, nehéz a kislánynak újra végigmenni ezen, ráadásul egy súlyos betegség után, de kitartottak.

„Még 10 nap, és Livi elmegy örökre. Igyekszem nem sírni, pedig nagyon fáj, de ezt a többi gyerek nem láthatja” – mesélte Éva. „A férjem elzárkózik, nem beszélünk róla, ő így dolgozza ezt fel. De talán Szilvinek, a huszonegy éves saját nagylányomnak a legfájóbb az elválás. Legszívesebben ő fogadná örökbe Livit.”

Eljött az elválás napja. Szilvi aznap nem jött ki a szobájából. De mindenki tudta, hogy ami történik, így van jól. Livinek így lesznek szülei egy életre.

És hogy van az elválás után Éva és családja? Az örökbefogadó szülők rendszeresen küldenek beszámolókat, képeket új kislányukról, a kapcsolat nem szakadt meg. „A kicsi Líviának már van igazi családja, nagymamával, keresztszülőkkel és egy testvérrel. Öröm látni, hogy boldog” – mondja Éva, bár a hangja azért elcsuklik közben. Szilvi egy csodaszép, vászonra nyomtatott fényképet tett ki a nappali falára. A fotón Livi Szilvi nyakába csimpaszkodik és kacag. Úgy kacag, hogy szinte életre kel tőle a kép és hallani a nevetését a házban. A legjobb helyre került. Livi is.