Hogyan segít az SOS Gyermekfalvak a menekült gyerekeknek?

Az SOS küldetésével összhangban felelősséggel tartozik minden gyermekért, aki támogatásra és segítségre szorul, állampolgárságtól függetlenül.

Amikor egy gyermek veszélynek van kitéve háború, vagy akár természeti katasztrófa miatt, fel kell lépnünk annak érdekében, hogy a lehető leggyorsabban kiemeljük a vészhelyzetből, átsegítsük a krízisen és biztonságba helyezzük. Az SOS Gyermekfalvak nemzetközi szervezete több évtizedes tapasztalattal rendelkezik humanitárius katasztrófák kezelésében, számos országban aktívan részt veszünk vészhelyzetek megoldásában.

Nemzetközi irányelvünk alapján az SOS világszerte arra törekszik, hogy a katasztrófaterületeken élő, vagy katasztrófa elől menekülő, családjuktól elszakadt gyermekeket biztonságos, védett és gondoskodó környezetben helyezze el. 

Igyekszünk megakadályozni a családok szétszakadását, illetve törekszünk újraegyesítésükre. Az SOS Gyermekfalvaknak kiépített együttműködési rendszere van a helyi hatóságokkal, már bevált infrastruktúrával és logisztikai háttérrel, valamint a helyi kultúra ismeretével rendelkezik, megbízható partnerként bizalmat és elismerést élvez.

Ezt a nemzetközi tapasztalatot felhasználva az SOS kialakította a menekült gyermekek segítését célzó programját hazánkban is, a nemzetközi szervezet irányelveit figyelembe véve, a helyi viszonyokhoz igazítva. A gyerekkorú menekültek és kiemelten a kísérő nélküli kiskorú menekültek különösen sérülékeny csoport. Minden támogatást meg kell kapniuk ahhoz, hogy a vándorlásból adódó veszélyeztetettség csökkenjen.