KATICA ANYJA SOHA NEM MENT EL ORVOSHOZ A TERHESSÉGE ALATT. NEM FOGLALKOZOTT A SAJÁT MAGA ÉS A MAGZAT EGÉSZSÉGÉVEL. NEM IS TUDTA, HOGYAN KELL.

A CSÖPPNYI, KORASZÜLÖTT BABÁK GONDOZÁSA NAGY KIHÍVÁST JELENT AZ SOS NEVELŐSZLŐKNEK.
KÉRJÜK, HA TEHETED, BÁRMILYEN ÖSSZEGŰ ADOMÁNNYAL SEGÍTSD A SZÜKSÉGES ESZKÖZÖK MEGVÁSÁRLÁSÁT!

5000 Ft – speciális bőrápoló szerek az érzékeny bababőrre

6000 Ft – koraszülött babáknak való tápszer, amely a fejletlen gyomornak ideális

Ha banki átutalással szeretnél adományozni :

11600006-00000000-27035696 ERSTE Bank

SWIFT: GIBAHUHB | IBAN: HU31

A megjegyzés rovatba írd be: „KATICA”

Katica szülei szinte még gyerekek voltak, amikor megtudták, hogy kisbabájuk lesz. Nem terveztek gyereket. Az életüket sem tervezték. Semmilyen szinten nem volt meg a tudásuk, hátterük, érettségük, életmódjuk ahhoz, hogy gyereket vállaljanak. Egy ideig egy lerobbant személyautóban laktak, majd egy olyan házféleséget szereztek, amiben bútor alig, fűtés pedig egyáltalán nem volt. Egyszerűen gondolkodtak: a kicsi tavasszal születik, addigra enyhe lesz az idő, nem is kell a fűtés. Ha el kell menniük dolgozni, elég, ha a gyereket beteszik majd pár órára a kiságyba.

A gondozatlan terhesség koraszüléssel végződött, ehhez a szülők egészségtelen életmódja is hozzájárulhatott. Amikor a szülés váratlanul beindult, az apuka átrohant a szomszédba. Ők hívták a mentőket, akik a körülményeket meglátva értesítették a gyámhatóságot. Végül Katica nagyon kis súllyal, mindössze 1,5 kilósan jött a világra. Nem volt nagyobb egy vekni kenyérnél. A bőre teljesen kirepedezett, kis csontjai szinte átszúrták vékonyka bőrét. Az egész kislány mindössze egy nagy üvöltő száj volt. Ekkor még nagyon hideg volt az idő, az apuka, hogy felkészüljön a család hazajöttére, mindent eltüzelt, amit csak lehetett – kerítést, bútorokat, még a nyílászárókat is –, hogy meleg legyen a nyirkos házban. A gyermekvédelmi szakemberek azonban látták, hogy sajnos még az alapvető
dolgok, a fűtésen kívül az ivóvíz és a tisztálkodási lehetőségek is hiányoznak, így a koraszülött kisbaba ebben a környezetben életveszélyben lenne. Úgy döntöttek, Katicát azonnal biztonságos, a fejlődését segítő környezetben kell elhelyezni, és ezzel végül a szülők is egyetértettek. A kis Katica így került az SOS Gyermekfalvak egyik nevelőcsaládjába.

Irén és férje saját, 5 éves kisfiukat nevelték, az ő kistestvére lett most Katica, aki nagy kihívást jelentett a nevelőszülők számára. Mivel táplálják, hogy jól fejlődjön? Bírja-e majd a kis gyomra a tápszert? Van-e olyan pici pelenka, amiben nem veszik el Katica apró teste, ami nem ér a hónaljáig? Találnak-e megfelelő cumit, ami a nagyon kicsi szájhoz illeszkedik? Elfogadja-e a gyerek az új anyukát, ha csak átmenetileg is? A pöttöm kislány súlya szépen gyarapodni kezdett, de ekkor újabb nehézségbe ütköztek. Irén így beszél erről: „Észrevettem, hogy a kislány féloldalas. Nem használja az egyik kezét, csak egy oldalra fordítja a fejét, és az egyik lábát nem tudja rendesen felhúzni. A kórházi kivizsgálás során kiderült, hogy drasztikusan alulfejlett az izomzata, ezért rendszeres gyógytornát írtak elő neki. Kerestünk egy magán gyógytornászt, és most ő oglalkozik Katicával. Megtanított nekünk is tornagyakorlatokat, amiket naponta el kell végeznünk vele. Katica rengeteg munkát, átalvatlan éjszakát, aggodalmat hozott a családunkba. De rengeteg örömet is! Alulfejlett kis gyomra miatt az elején szinte óránként kellett, kis mennyiségekkel etetni, utána pedig naponta kellett tornáztatni is. Katicát nem lehet nem szeretni. Úgy kellett a családba, mint egy falat kenyér. Mára az az egyik legnagyobb öröme a családnak, ha a heti súlymérésnél azt látjuk, hogy a mérleg nyelve felfele mozdul!”