TRAUMA TUDATOS NEVELÉS

 

Minden gyermeknek joga van szeretetben és tiszteletben felnőni. Sajnos azonban sok gyermek elveszíti otthonát haláleset, elhanyagolás, fizikai és érzelmi bántalmazás, vagy a család széthullása következtében.

Egy traumatikus esemény hatása különösen súlyos akkor, ha egy olyan személytől szenvedi el a gyermek, akitől függ, például egy szülőtől vagy rokontól. Az SOS Gyermekfalvak sok éve dolgozik azon, hogy a gyermekvédelmi gondoskodásba került gyermekeket segítse a vér szerinti családban megtapasztalt, vagy annak elvesztése következtében átélt traumák feldolgozásában.

A trauma tudatos nevelés segít felismerni, hogy a gondoskodásunkra bízott gyermek milyen típusú és súlyosságú traumán esett át élete során. A trauma tudatosság képessé tesz nemcsak a traumák hatásának és jelentőségeinek megértésére, hanem azok kezelésére is.

Trauma tudatos nevelés képzésünk célja, hogy hozzájáruljunk a magasabb színvonalú gyermekvédelmi munka, a hatékony, egészséges gyermeknevelési kultúra kialakulásához.

Tímea, aki ma már felnőtt, 10 évesen került a gyermekvédelmi rendszerbe, testvéreivel együtt nevelőszülőknél nevelkedett. A családból való kiemelés oka elsősorban az apa agresszív viselkedése volt, de ahhoz a szülők életvitele is hozzájárult.

Tímea visszaemlékezései szerint 4 éves koráig az otthoni körülmények viszonylag rendezettek voltak, ekkoriban romlott meg jelentősen a szülők viszonya és fokozódott az apa agresszív viselkedése.

Tímea így emlékszik vissza a traumatikus események sorozatára:

„Az édesapám minden évben egyre agresszívebb lett. Nemcsak édesanyánkkal, hanem velünk is. Bántalmazott minket fizikailag és lelkileg is. Gúnyolt, csúnyán beszélt, üvöltözött. Volt, hogy anyukánkat is előttünk fojtogatta. Üvöltötte, hogy miben nem jó anya, miben nem jó ember és miben nem jó nő, és ezt nekünk is végig kellett hallgatnunk. Minden egyes nap attól féltünk, hogy aznap mi fog történni. Hol a nővéremet bántalmazta, hol engem, például azért, mert nem pakoltuk el a szekrénybe a ruháinkat rendesen. Ő ezt nem úgy kezelte, hogy ránk szólt, hanem azonnal ütött és kiabált.”

Néhány év után, a családból való kiemelés végül a gyermekek saját kérésére történt meg. A két idősebb lánytestvér a gyámhivatalban dolgozó szakembert megkeresve maga kérte, hogy biztosítsanak nekik helyet valahol, mert tarthatatlannak látják a szülőkkel való további együttélést.

Tímea felnőtt korában újra találkozott váratlan helyzetekben édesapjával:

„… véletlenül találkoztunk össze a villamosmegállóban. Be kell vallanom, egy nagy gyomorgörcs volt bennem, hiába voltam már felnőtt és teljesen önálló, ezen nem tudtam túljutni.”

A továbbképzés szervezője és székhelye:

SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa 1094. Budapest, Boráros tér, 4. lépcsőház 4. emelet 1/7.

A program címe:

Traumatudatos nevelés a gyermekvédelemben

A program minősítése érvényes:

2022. december 31.

A program engedélyszáma:

T-05-034/2019

A program célja, tartalma:

Szakemberek és érdeklődők felkészítése a traumát átélt gyerekek segítésére és az újratraumatizáció elkerülésére.

A program célcsoportja:

szakdolgozó, középvezető, magasabb vezető, tanácsadó

A képzésen jellemzően az alábbi területen dolgozó szakemberek jelentkezését várjuk:

családsegítés, gyermekjóléti szolgálat, bölcsőde, családi napközi, házi gyermekfelügyelet, helyettes szülő, gyermekek átmeneti otthona, családok átmeneti otthona, nevelőszülői hálózat, javítóintézet, gyermekotthon, területi gyermekvédelmi szakszolgálat

Szerezhető továbbképzési pontérték:

40 pont

A program indításának tervezett időpontja:

A 2020-as évben 12-30 fős csoportok jelentkezését várjuk képzéseinkre, a pontos képzési időpontokat a résztvevőkkel és a képzőkkel közösen tudjuk egyeztetni.

A program időtartama:

30 óra (3 nap)

A program indításának tervezett helyszíne:

A program helyszíne az érdeklődő csoportokkal és a képzőkkel közösen kerül egyeztetésre.

A résztvevő által fizetendő részvételi díj:

50 000 Ft

A továbbképzést szervező személy neve, telefonszáma, e-mail címe:

Nagy-Agócs Andrea

+36 20 417 1129

kepzes@sos.hu

Képzők

Tóth Kata mentálhigiénikus, szociális és gyermekvédelmi szakember

Neményi Eszter szociálpolitikus, pszichológus