Kilépő fiatalok – Leaving Care

a gyermekvédelmi gondoskodást elhagyó fiatalok önálló életre való felkészítésére

Háttér

A gyermekvédelmi gondoskodást elhagyó fiatalok komoly hátrányokkal indulnak az életben a családban élő fiatalokhoz képest. Nem áll mögöttük stabil család, és az átlagosnál kevesebb erőforrással indulnak a felnőtt életben. Főbb hátrányaik: lakhatási problémák, szociális védőháló hiánya, megfelelő szakmai kompetenciák hiánya, sérülékeny személyiség, stb.  Az ő esetükben az önálló életre való felkészítés több odafigyelést igényel.  A projekt arra kíván választ adni, hogyan lehet a gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalokat felkészíteni az önálló életre, mire kell a velük foglalkozó szakembereknek különös figyelmet fordítani a tipikus kockázatok elkerülése és a minél sikeresebb felnőtt életvitel érdekében.

Előzmények

2014-2016 között a gyermekvédelmi szakemberek gyerekjogi képzését valósítottuk meg 6 európai ország SOS szervezeteivel közösen, uniós finanszírozásból. Magyarországon 130 szakember vett részt a képzéseinken és a visszajelzések alapján olyan ismereteket szereztek itt, amit a mindennapi munkájuk során is jól tudnak hasznosítani, segítette a szakemberek közötti együttműködést és közös gondolkodást a gyermek sorsáról, a beavatkozások minőségéről és hatékonyságáról. A projekt nemzetközi szinten 800 gyermekvédelmi szakembert ért el. Itthon a képzés akkreditált, így elérhető továbbra is a gyermekvédelem területén és az iskolákban dolgozó szakemberek számára.

A tréneri kézikönyv magyarul letölthető ITT.

További cél volt társadalmi párbeszéd kezdeményezése az állami gondozottak gyermekvédelemben szerzett élményeiről, jó és rossz tapasztalatairól. A projekt keretében készült dokumentumfilmek felhívták a figyelmet arra, hogy milyen sokféleképpen sérülhetnek a gyermeki jogok a gyermekvédelmi rendszeren belül.

A filmek alább tekinthetőek meg:

Miről szól a jelenlegi projekt?

A gyermekvédelmi rendszerből kilépő fiatalok önálló életre való tudatos felkészítése, sikerességük javítása, a gyermekjogi szemlélet erősítésével.

Kikről szól, kinek szól?

  • gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalok
  • a fiatalokkal foglalkozó szakemberek
  • a szélesebb közönség érzékenyítése, tájékoztatása a gyermekvédelmi gondoskodásban felnövekedett fiatalok helyzetéről

A kilépő fiatalok sikerességének növelése c. projekt 6 ország, 8 szervezet nemzetközi együttműködéséből szerveződött (Észtország, Ausztria, Bulgária, Románia, Magyarország).

Ez a projekt a következő konkrét célokat valósította meg két év alatt:

  1. A gyermekvédelmi szakemberek (60 fő) képzése és mentorálása, a fiatalok bevonásával. A képzés eredményeképpen a résztvevők fokozott tudatossággal lettek képesek támogatni a fiatalok önállósodását az élet különböző színterein, hozzájárulva, hogy a fiatalok minél sikeresebben kezdjék meg önálló életüket.
  2. A gyermekvédelmi gondoskodást elhagyó fiatalok támogató közösségének létrehozása (fiatalok, mentorok, szakemberek jelenlétével); ahol a résztvevők segítik egymást az önálóbb, sikeresebb életvezetés szempontjából. Egymást támogató közösség kialakítása.
  3. A döntéshozók és a szélesebb közönség figyelmének felhívása és társadalmi párbeszéd kezdeményezése arról, hogy a gyermekvédelemből kilépő fiatalok milyen hátrányokkal küzdenek, azzal a céllal, hogy sikerességi mutatóik a jövőben javuljanak.

A projektet az Európai Bizottság finanszírozta, 2018-2020-ig tartott.

A képzés akkreditált képzés formájában megtalálható a szociális képzések listájában, érdeklődés esetén elérhető. Bármilyen kérdéssel a képzéssel kapcsolatban Nagy-Agócs Andreához, az SOS HR tanácsadójához fordulhatnak a andrea.agocs@sos.hu email címen.

A projektben különös hangsúlyt kaptak a fiatalok szempontjai/ötletei. A munkát végig kísérte egy fiatal szakértői csoport, akik az életük egy részét gyermekvédelmi gondoskodásban töltötték el. Ez biztosította azt, hogy a fiatalok érdekei, szempontjai a lehető legnagyobb hangsúlyt kapjanak a közös munkában.

Az SOS Gyermekfalvak Ifjúsági programjának munkatársai mind részt vettek a képzésben és ez jelentős mértékben hozzájárult egy megújult, a fiatalok eredményesebb bevonására támaszkodó szemlélet kialakulásához.

A projektben különös hangsúlyt kapnak a fiatalok szempontjai/ötletei. A munkát végig kísérni fogja egy fiatal szakértői csoport, akik az életük egy részét gyermekvédelmi gondoskodásban töltötték el, vagy jelenleg is ott töltik. Ez biztosítja azt, hogy a fiatalok érdekei, szempontjai a lehető legnagyobb hangsúlyt kapjanak a közös munkában.

This project wasco-fundedbyRights, Equality and Citizenship (REC) Programme of the European Union. Responsibilityforthiscontentliessolelywith SOS ChildrensVillages International. The European Commission is notresponsibleforanyinformationcontained here.