GYERMEKVÉDELMI SZAKEMBEREK GYERMEKJOGI KÉPZÉSE

2015-2016

Célok

 
A projekt célja, hogy a gyermekvédelmi szakemberek számára olyan képzést nyújtson, amely a gyermekiogokat állítja középpontba. Fontos feladata emellett az általános figyelemfelkeltés, ami nem csak a szakemberek, de a szélesebb közönség gyermekjogi érzékenyítését is célozza.  
A jelenlegi projekt arra a korábbi nemzetközi munkára épít, amely keretében az Európa Tanács útmutatót készített a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekek jogairól, a gyermekek, szakemberek, civilszervezetek, gyermekjogi aktivisták, kormányzati szereplőkbevonásával. 
 
 
© Syda Productions – Fotolia.com
© Syda Productions – Fotolia.com

 
Az útmutatók itt elérhetők:

- Fedezd fel a jogaidat! Gondoskodásban élő gyermekeknek és fiataloknak szóló kiadvány
- A gyermekek jogainak biztosítása. Útmutató az alternatív gondoskodásban dolgozó szakemberek számára
Alternatív gondoskodás gyermekekről – útmutató
Kézikönyv a fiatalok emberi jogi képzéséhez
Az alternatív gondoskodás irányelveinek alkalmazása
Mik azok a gyermekjogok?
- National Recommendations
- Gyerekjogi tréning kézikönyv

A projekt gazdája az Európai Bizottság, amely a következő SOS országokat támogatja az említett célok megvalósulásában: Bulgária, Horvátország, Észtország, Franciaország, Magyarország, Olaszország, Lettország, Románia. A projekt teljes költségvetése 1 millió Euró, ami 8 országban, összesen kb. 800 gyermekvédelmi szakember gyermekjogi képzését finanszírozza, az EU által kiképzett hazai trénereken keresztül.  A képzések anyagát kutatások és hosszas előkészületek előzték meg, a tartalom és módszertan mindig illeszkedik az adott ország gyermekvédelmi rendszeréhez és szakembereihez.  Ezzel garantáljuk, hogy minden ország gyermekvédelmi rendszere azt kapja a tréningektől, amire valóban szüksége van.
 

 

A gyermeki jogokról általában

 
A gyermeki jogokat az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye fektette le. Az Egyezményt Magyarország 1991-ben ratifikálta és az 1991. évi LXIV. törvénnyel hirdette ki.

A gyermeki jogok minden 18 év alatti egyént megilletnek és a gyermekek, fiatalok védelmét szolgálják. Noha a gyermekeknek nincsenek különleges jogaik (ugyanazokkal az emberi jogokkal rendelkeznek, mint minden más ember),  a gyermekek fiatal korukból és éretlenségükből eredendően sérülékenyebbek, ezért különleges figyelem és védelem illeti meg őket.
 
A gyermeki jogokat 4 vezérelv szövi át:
  • az élethez, túléléshez és a fejlődéshez való jog; 
  • részvételhez való jog (a társadalmi folyamatokban és különösen az őket érintő döntésekben);
  • diszkrimináció elleni küzdelem;
  • a gyermek legfőbb érdeke.
 

Alternatív gondoskodásban élő gyermekek jogai

 
A gyermekek általánosságban speciális védelemre és támogatásra szorulnak, és ez különösen igaz azokra a gyerekekre, akik kikerültek a vérszerinti családjukból.  A gyermeki jogok érvényesülése ebben a környezetben különösen érzékeny és fontos terület, amely figyelembe vétele a gyermekvédelmi munka eredményességét is növeli.
 
A gyermeki jogoknak a gyermekvédelem gondoskodás teljes időszaka alatt érvényesülniük kell, így akkor, amikor döntés születik arról, hogy a gyermek szakellátásba kerüljön-e vagy sem, a megfelelő gondoskodási környezet kiválasztásakor, a gondozási, nevelési terv elkészítésekor és a gondoskodásból való kikerüléskor is.
 

Az idei évben megvalósuló tréningek időpontja és helyszíne:

2016. március 10-11 - Kecskemét
2016. április 7-8 - Kőszeg 
2016. április 28-29 - Orosháza
2016. május 5-6 - Nyíregyháza (BETELT)
2016. május 26-27 - Szeged
2016. június 2-3 - Budapest (BETELT)
 
Ha szeretne jelentkezni a képzéseinkre, akkor töltse ki a jelentkezési lapot és küldje el viola.szlanko@sos.hu email címre.
 
Ha bármi további kérdése van, vagy szeretne részt venni a képzéseinken, itt érdeklődhet:
 
Szotyori Nagy Viktória, Gyermekjogi tanácsadó, viktoria.szotyori@sos.hu
 
Szlankó Viola, HR Development tanácsadó, viola.szlanko@sos.hu  

Grant Agreement: “Training Professionals Working with Children in Care”