SEGÍTSÉG A KRÍZISHELYZETBE KERÜLT CSALÁDOKNAK

Kuckó Gyermekek Átmeneti Otthona

A betegség, haláleset, munkahely illetve lakás elvesztése könnyen megingathat egy addig jól működő családot is, előfordul, hogy átmenetileg a szülők nem képesek gondoskodni gyermekükről. Az SOS Gyermekfalvak családmegerősítő programja erre az időszakra nyújt támogatást, hogy minél kevesebb gyerek kerüljön állami gondoskodásba. A Kuckó gyermekek átmeneti otthona segít a krízishelyzetbe került anyáknak talpra állni.
Az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa által létrehozott Kuckó Gyermekek Átmeneti Otthona 2015. július 1-én nyitotta meg kapuit. A kecskeméti gyermekfalu területén található, 12 fő befogadására alkalmas házba azokat a gyermekeket várjuk, akiknek családja nehéz élethelyzetbe került, illetve azokat az édesanyákat is, akik segítség nélkül nem tudnának együtt maradni csecsemőjükkel. Az életkörülmények rendeződéséig a Kuckó biztonságos otthont nyújt számukra.

A gyermekeknek teljes körű ellátást biztosítunk és ideiglenesen pótoljuk a szülői gondoskodást. Segítséget nyújtunk az átmeneti gondozást előidéző okok megszüntetésében is. Fontosnak tartjuk, hogy a szülők rendszeresen tarthassák a kapcsolatot gyermekeikkel és részt vegyenek életükben.” – mondta Szilvási Léna, az SOS gyermekvédelmi programigazgatója. Az elhelyezés ideje alatt a gyermekek bölcsődébe, óvodába, iskolába járnak.

Országszerte évente több mint 7 ezer gyermek kerül átmeneti gondozásba. A KSH adatai szerint az esetek 70 százalékában az elhelyezést kiváltó ok féléven belül megszűnik és a gyermek visszakerülhet a családjába. Az SOS Gyermekfalvak Magyarországon közel 400 gyereknek ad otthont nevelőszülő hálózatán keresztül, akik nem élhetnek a vér szerinti szüleikkel. Az alapítvány célja, hogy a gyerekek minél nagyobb arányban visszakerüljenek a saját családjukba, illetve megelőzzük a családok széthullását. A Kuckóba kerülőknek ezért nemcsak lakhatást, de különböző szolgáltatásokat is nyújtunk, hogy átsegítsük őket ezen a nehéz időszakon.

 

Sajtó:

Mentőöv Kecskeméten bajba jutott gyerekeknek - Nők Lapja Café