Családmegerősítés

Az SOS Gyermekfalvak világszerte több mint 60 éve, Magyarországon pedig több mint 30 éve nyújtanak szerető otthont a vér szerinti családjukat vesztett gyerekek számára.

Az új családmegerősítő program célja a megelőzés, azaz hogy minél kevesebb gyerek kerüljön állami gondozásba. 
A különböző okokból válsághelyzetbe került családoknak segítünk talpra állni, hogy a gyermeket ne kelljen kiemelni a családjából és állami gondozásba venni. 

A betegség, haláleset, munkahely illetve lakás elvesztése mind olyan problémák, amik könnyen megingathatnak egy addig mégoly jól működő családot is – célunk az, hogy az ilyen és ehhez hasonló válsághelyzetbe került családoknak védőhálót nyújtsunk, segítsünk nekik túllépni ezeket a nehézségeken és megóvjuk őket a széthullástól.

Feladatunk összetett. Erős, bizalomra épülő kapcsolatot alakítunk ki a szülőkkel, családtagokkal. Amennyiben szükséges, a gyereket átmeneti időre biztonságba helyezzük. Együttműködünk a szülőkkel a problémáik megoldásában, a szülők közötti konfliktus rendezésében, szenvedélybetegség kezelésében, munkahelykeresésben, a szülő-gyerek kapcsolat megerősítésében, a gyerekneveléshez szükséges mindennapi rutin kialakításában, lakáskörülmények javításában. Mindeközben együttműködünk a helyi önkormányzati és civil szolgáltatókkal, mozgósítjuk az elérhető formális és informális közösségeket. Célunk az, hogy a lehető legrövidebb időn belül a család képes legyen önállóan biztonságos, a gyereket értő légkört és otthont biztosítani.


További információ:

Kuckó Gyermekek Átmeneti Otthona