Így segítünk mi

Az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa fenntartásában jelenleg három nevelőszülői hálózat (Orosházán, Kőszegen és Kecskeméten) és négy lakásotthon/utógondozói működik (Szegeden, Sében, Helvécián, Kecskeméten). 

Az SOS Gyermekfalvak koncepciója fontos változáson ment keresztül az elmúlt 10 évben, melynek eredményeképpen új programelemek jelentek meg (pl. gyermekfalun kívüli nevelőszülői hálózat, családmegerősítő program, érdekképviseleti tevékenység).

Míg ezelőtt hosszú évekig az SOS elsősorban létesítményein (SOS családok, SOS ifjúsági házak) keresztül biztosította programjait, ma az SOS Gyermekfalu Program egy szélesebb horizontú programot valósít meg, melynek középpontjában a gyermek fejlődési szükségletei és jogai állnak.

Beavatkozásaink arra irányulnak, hogy a veszélyeztetett és gyermekvédelmi gondoskodásba került gyerekek gondoskodó családi környezetben éljenek (legyen az vér szerinti vagy SOS család).

Célunk továbbá, hogy a gyerekek veleszületett képességeik kibontakozzanak, egészséges, önmagukat fenntartani képes felnőttekké, a társadalom aktív szereplőivé váljanak. Az SOS Gyermekfalu Programot együtt fejlesztjük és valósítjuk meg a közösség más szereplőivel.
 
  • Gyermekvédelem

    Egyre erőteljesebb az igény a vér szerinti családokkal való hatékony együttműködésre a bekerülés megelőzése és a visszakerülés támogatása érdekében.

    Bővebben
  • Gyermeki jogok

    Előfordul, hogy a gyerekek érdekei sérülnek, mert nem időben vagy nem megfelelő minőségben férnek hozzá a szükséges szolgáltatásokhoz.

    Bővebben