A Kőszegi Gyermekfalu „zölddé” válik. Mintegy két évtizedes működést követően 2012-ben a Kőszegi Gyermekfalu egy régóta esedékes felújításon ment keresztül, amelyet a Velux Alapítványok finanszírozott.

Fenntartható fejlődés Kőszegen

„A felújítási projekt magába foglalta a napkollektorok felszerelését a házakra” – mondta Szélesy Norbert pedagógiai munkatárs.  – „Közös célunk egy jobban fenntartható és sokkal inkább környezetbarát infrastruktúra megvalósítása a gyermekfaluban.” A napkollektorok felszerelése valódi környezetvédelmi leckét jelentett. „A gyerekek végignézték az egész folyamatot – mondta Norbert. – Megtanulták, hogyan lesz energia a napsugarakból. Nagyon büszkék lettek az új rendszerre, az iskolában is eldicsekedtek azzal, hogy mennyire környezetbarátok. Pedagógiai szempontból igazi telitalálatnak bizonyult a rendszer, hiszen amit gyerekként megtanulsz, azt sosem felejted el. Éppen ezért meg vagyok arról győződve, hogy gyermekeink később még inkább környezettudatosak lesznek.”

“Dominik 19 éves és mezőgazdásznak tanul Szombathelyen” – magyarázta Ildikó, a nevelőanyukája. – Amikor elkezdték felszerelni a rendszert, rögtön mondta, hogy ő ott maradna a munkásokkal, én pedig vigyem csak a többi gyereket strandolni. SOS-anyaként életemben kevésszer voltam még ilyen büszke, mint akkor. Dominik rákérdezett arra, pontosan hogyan működik a rendszer, illetve, hogy mire kell a felhasználónak figyelnie. Utána pedig mindezt elmagyarázta nekem is. Így most jót teszünk a bolygónkkal és a költségvetéssel is” – tette hozzá mosolyogva Ildikó. A napfénymentes napok során a rendszer gázüzeműre vált át, amikor pedig a kívántnál több meleg víz keletkezik, a többlet átkerül a fűtőtestekbe.