Zita a legjobb eredményeit szerényen még mindig úgy jellemzi, hogy „nem elég jó az Olimpiához”, de a szeme ragyog, amikor a fáklyafutásról beszél: „Nem hiszem el! Olimpiai Fáklyafutó vagyok!” Hiszen ő az, aki 2012-ben futott az olimpiai lánggal.

 

Zita, a Fáklyavivőnk és Vajda Attila, az SOS Gyermekfalu Jótékonysági Nagykövete

Zita részvételét az Olimpiai Fáklyafutáson a Samsung Electronics, a világ egyik legnagyobb elektronikai cége támogatta, melynek magyar leányvállalata 2010 óta segíti a magyarországi SOS gyermekfalvakat.

A magyar Samsung képviselői Zita atlétikában elért eredményeit és sport iránti elkötelezettségét, valamint a közösségépítésben való aktív részvételét és a környezetében élő hátrányos helyzetű gyerekekkel való törődését ismerték el azzal, hogy kiválasztották a feladatra.
Az ifjú atléta megszállottan edzett a napra, amikor a 8000 példaértékű életet élő ember egyikeként közelebb juttathatta végső céljához az Olimpiai Lángot, amely majd hivatalosan jelzi a 2012-es játékok kezdetét. Zita nagy álma, hogy egy későbbi Olimpián, mint versenyző vegyen részt. Ha ez még sem sikerülne, akkor sem esik kétségbe, eltökélten halad afelé, hogy edző váljon belőle, aki majd feltörekvő atlétáknak segít elérni az olimpiai álmot.

Zita 2001 júniusa óta él a battonyai SOS gyermekfaluban, három lánytestvérével. „Nyolc éves voltam, amikor felfedeztem a sportolás örömét és elkezdtem szenvedélyesen foglalkozni az atlétikával” – mondja Zita. Az általános iskola után pontosan tudta, hogy hol szeretném a tanulmányait folytatni: „Szegedre költöztem, hogy egy sporttagozatos középiskolában tanulhassak tovább és csatlakoztam a helyi sportklubhoz.” Elhivatottsága és a hosszú edzéssel töltött órák lenyűgöző éremkollekciót eredményeztek, ami büszke dísze szobájának. „Nyertem érmeket a faluban, a megyében, helyi versenyeken, nyári táborokban. A legnagyobb sikerem a Szegeden rendezett megyei távolugró verseny és a megyei váltó, amik eljuttattak a nemzeti megmérettetésre, ahol bronzérmes lettem.”

„Még egy évem van a középiskola végéig, utána a szegedi főiskolára fogok járni, hogy edző lehessek. A jövőmet a sportban, a sportos nevelésben látom.”
Zitának már vannak tapasztalatai ezen a területen. „Sok nyarat töltöttem a nyári SOS táborokban, ahol számtalan felejthetetlen élményt és medálokat gyűjtöttem” – meséli mosolyogva. „Tavaly önkéntesként nevelői feladatokat láttam el a gyerekek mellett.”
Zita munkája és teljesítménye révén segéd-nevelői pozíciót kapott egy kalandtáborban idén augusztusban. „Három másik nevelővel együtt 20 battonyai SOS gyermekért leszek felelős. Gyerekekkel dolgozni rengeteg türelmet igényel, de várom a kihívást, mert ez az, amivel később is foglalkozni szeretnék.”

Zita, a Fáklyavivőnk SOS anyukájával

Zita SOS anyukája, Panni, nem tudja elrejteni az érzelmeit. „Olyan nagyon büszke vagyok rá, hogy megkapta ezt a lehetőséget” – mondja könnyes szemmel. Geri, a gyermekfalu pedagógusa és futótársa hozzáteszi: „Nagyon izgulok érte. Magam is sportolok, átérzem, hogy mekkora értéke van egy ilyen nagyszerű lehetőségnek. Fáklyavivő lett és ez olyan lendületet adhat, ami feljuttatja a csúcsra.”