1919-ben ezen a napon született Hermann Gmeiner, az első SOS Gyermekfalu megálmodója és megalapítója. Szerte a világon ezen a napon azt ünnepeljük, hogy a Gmeiner-i alapokon nyugvó, családias légkört biztosító gyermekfalvak ma is szerető otthont biztosítanak a családjukat vesztett gyerekeknek.

 

Idén is összegyűltünk Kecskeméten, nevelőszülők, tanácsadók, pszichológusok, segítők, irodában dolgozók. Tucat városból érkeztünk és megtöltöttük a frissen felújított Közit. Szívből örültünk egymásnak: az évfordulót ünneplőknek – van, aki már 30 éve dolgozik az SOS-ben –, a kiváló munkát végző kollégáknak, a legelhivatottabb nevelőszülőknek és akik az arcukat és hangjukat adták a szervezetnek.

A szórakozásról az „SOS és Édes Társulat” gondoskodott. Fészek című előadásukban néha humorosan, néha megható módon, playback módszerekkel – mozgással, zenével – mesélték el egy nagymama megható történetét, egy fiatal háláját a nevelőszülei iránt, majd egy ifjúsággondozó jogos kérését.

A kérés az SOS fiatalok ünneplése volt. Kérését teljesítve, vidáman, vastapssal fejeződött be az előadás. Utána a fák árnyékában örültünk a ritka találkozásoknak, beszélgettünk, rácsodálkoztunk egy-egy gyerekre, hogy mekkorát nőtt, milyen szép eredményeket ért el.

És megígértük egymásnak, hogy jövőre is itt leszünk!