Különös járművek bukkantak fel Budapest utcáin július 10-én, szombaton délután. A Donau Masters nemzetközi veteránautós túra mezőnye július 8-án indult útnak Ulmból, majd 960 km megtételét követően szombaton érkezett a mogyoródi Hungaroringre.

SOS Gyermekfalu - Donau Masters

Az ötödik jubileumát ünneplő, márkafüggetlen túra résztvevői az átlagtartó versenyt követően sikeresen megérkeztek célállomásukra, a budapesti Roosevelt térre, ahol az autómatuzsálemeket az arra járó érdeklődők lencsevégre kaphatták.

Az oldtimer rendezvény karitatív célt is szolgál: négy Duna menti ország – Németország, Ausztria, Szlovákia és Magyarország – SOS Gyermekfalvait összesen 10 000 euróval támogatták. A Duna menti túra versenyzői vendégül látták az SOS Gyermekfalu Magyarországi Alapítványának néhány lakóját és nagykövetét, Barabás Évit.

A Donau Masters mezőnye július 8-án indult útnak Ulmból, majd 960 km megtételét követően érkezett a mogyoródi Hungaroringre, ahol átlagtartó versenyfeladatot teljesítettek a résztvevők. A kecskeméti gyermekfaluból és a lajozsmizsei ifjúsági házból érkező nyolc gyermekre, valamint az SOS Gyermekfalu Magyarország nagykövetére, Barabás Évire nem mindennapi élmény várt: egy 1955-ben gyártott Setra autóbuszban és egy 1968-as gyártású Buick kabrióban ülve, a Hungaroring kanyargós pályáján belekóstolhattak a veteránautók nyújtotta életérzésbe.

A több, mint 80 oldtimer ezt követően ért célba a Roosevelt téren, ahol az érdeklődők számos érdekességet fedezhettek fel. Felbukkant többek között két, az 1960-as években gyártott Jaguar E-Type, amelyet számos formatervező a világ legszebb autójaként tart számon. Feltűnt egy 1961-ben gyártott, jobbkormányos Volkswagen Samba luxusbusz és az 1930-as éveket idéző, de valójában 1976-ban gyártott Clénet Roadster is. Utóbbiból kevesebb, mint 500 darabot gyártottak – nem csoda, hogy annak idején Rod Stewart, Sylvester Stallone és Husszein, jordán király is vásárolt egy-egy ilyen modellt.

Az elmúlt évek hagyományának megfelelően a Donau Masters túra gálavacsoráján került átadásra a 2500 euró összeget szimbolizáló csekk. A csekket Manfred Hommel, a Donau Masters Club elnöke adta át Jávorszky Ivánnak, az SOS Gyermekfalu Magyarország nemzeti igazgatójának. „Az SOS Gyermekfalvak otthonaiban élő gyermekek nevében is köszönöm, hogy már ötödik éve részesülünk a támogatásban, melyet az otthonban élő fiatalok oktatására fordítunk” – nyilatkozta Jávorszky Iván a szimbolikus csekkátadást követően.

Donau Masters Club

A Mercedes-Benz ulmi képviselete hagyományteremtő szándékkal 2006-ban indította útjára a Donau Masters márkafüggetlen nemzetközi veteránautós túrát. Az 1976. december 31. előtt gyártott veterán járművek között klasszikus német (Mercedes-Benz, BMW, Porsche), angol (Austin Healey, Triumph, Rolls Royce, Jaguar) és olasz autók (Alfa Romeo, Ferrari, Fiat) is teljesítik az Ulm-Budapest közötti, közel 960 km-es távot.

A Donau Masters célja, hogy négy Duna-menti ország – Németország, Ausztria, Szlovákia és Magyarország – gazdasági és kulturális kapcsolatait ápolja. A látványos túra nemes gesztussal is párosul, hiszen a Donau Masters résztvevői 2006 óta évente 10 000 euróval támogatják a négy ország SOS Gyermekfalvait.