2010. augusztus 17-én Balatonfüreden rendezték meg a djuice SOS Gyermekfalu Nagyhajós Vitorlásversenyt. Az idei győztes Cohiba nevet viselő hajón 5 gyermek is a legénység tagja volt. A versenyen mintegy 180, SOS Gyermekfaluban felnövő gyermek és fiatal élhette át a vitorlázás örömét a vitorlástársadalom példa nélküli összefogásának és a támogatóknak – djuice, Concorde Értékpapír Zrt., Korn/Ferry International Kft, Tecon SE – köszönhetően.

SOS Vitorlásnap

Változó csendes szélben, de jó hangulatban indult a verseny. Többszörös szélfordulók tették izgalmassá a küzdelmet, a rajthoz képest a szél iránya a végére 90-fokot is fordult. Ettől lett izgalmas és változatos a csata, többször is változott a hajók sorrendje. Gyakran még a versenyzőknek is helyet kellett cserélni a hajón. Az SOS Gyermekfalu egyik lakója a bumba fejelve tanulta meg, mindig figyelni kell. Az El Chicco hajón a (sellő-)lányok óriási sikítással fejezték ki örömüket a célba futáskor. A gyerekek az összes magyarországi SOS intézményből – Battonyáról, Kecskemétről, Kőszegről, Séből, Lajosmizséről és Szegedről – érkeztek. Elkísérte őket a vitorlásverseny ötletadója, az SOS Gyermekfalu jótékonysági nagykövete, Barabás Éva műsorvezető és két kutyája, akik a hajón is társai voltak.

A főszervező, a 40-es cirkáló osztályban tizenötszörös magyar bajnok, Bakóczy Kálmán (Tecon SE) évek óta segíti az SOS gyerekeket, ez a verseny már második alkalommal került megrendezésre. Kálmán vezetésével több tucat balatoni vitorlás hajó igazi küzdelmét élhették át a gyerekek. A versenypálya a Balatonfüred előtti vízterület volt a tihanyi apátság alatt. A gyerekek a versenyen a Balaton legszebb hajóin, a Tramontanán, a Siroccón, a Nemere II-n, a Tabun olyan neves vitorlázók irányításával vehettek részt, mint Litkey Farkas, Sokonyai Géza, Rutai István, Czégai Péter, Nagy László, Bakóczy Róbert és Cittel Lajos.

A djuice, mint a legkisebb mobilmárka a legkisebbek megsegítését tűzte ki célul. Biró Balázs, a djuice vezetője a következőt mondta az eredményhirdetésen: „Szerettünk volna az SOS Gyermekfalunak a vitorlásversennyel támogatást nyújtani és kedvezni néhány kiválasztott lakójának is. Négy szorgalmasan tanuló fiatal ezen a napon kap egy kártyás Alcatel OT-880 típusú telefont ajándékba, melyet a djuice havonta feltölt 5000 Ft-tal mindaddig, amíg a diákok nem rontanak tanulmányi eredményeiken. Szakemberek azt szokták mondani, hogy a reklámköltések 50%-a kidobott pénz az ablakon. Biztos vagyok benne, hogy az SOS Gyermekfalunak adott támogatás minden fillérje hasznos befektetés a részünkről.”

A szegedi ifjúsági ház, a kőszegi, kecskeméti és battonyai gyermekfalvak lakói remélhetőleg a djuice ajándékának köszönhetően is motiváltak maradnak majd a minél jobb átlag elérésére. Ezzel a programmal szeretné a djuice a diákokat ösztönözni és jutalmazni a jövőjükért tett erőfeszítésekért. A kezdeményezés mintaként is szolgál azon előfizetőink számára, akik részt vesznek a djuice közösség építő programjában és elhozzák bizonyítványukat vagy nyelvvizsgájukat a djuice cafékba a plusz pontokért.

A djuice SOS Gyermekfalu Nagyhajós Vitorlásverseny főszervezője Bakóczy Kálmán célja, hogy egy egész életre választható életformát mutasson példának a vitorlássport elkötelezett résztvevői nevében, miközben a gyerekeket – a vitorlázás szeretete mellett – önmaguk megismerésére, korlátaik felfedezésére is megtanítja, szem előtt tartva, hogy a tanítvány elhagyhatja a tanárát, de a tanár a tanítványát sohasem. „A nagyszerű kezdeményezés sok gyermek napját teszi igazán izgalmassá, és csak remélhetjük, hogy pár pillanat erejéig el tudják felejteni a gondjaikat, mert akkor már megérte a rendezvény szervezésébe vetett rengeteg munka. Tavaly egy olyan kőszegi kislány kérdezte meg tőlem, hogy holnap is jöhet-e, akit a legjobban kellett győzködni, hogy ne féljen, bátran másszon ki a fedélzetre is. Megállás nélkül csevegtek a gyerekek a hajón, ahol azért a legénység összehangolt munkájára és figyelemére is szükség van. A vitorlás körökben megszokott nevelési módszer szerint ilyenkor megfürdetjük a beszélgetőket, de a gyerekek még ezt is nagyon élvezik” – foglalta össze az eddigi évek tapasztalatát Bakóczy.