Zita 23 éves, 15 éve él gyermekvédelmi gondoskodásban. Szülei alkoholisták voltak, bántották a gyerekeket. Anyukája vitte be az egyik SOS gyermekfaluba azzal, hogy csak játszani és nyaralni mennek, de nem ment értük vissza többet. Főiskolán tanul testnevelő-edző szakon, sporttal és oktatással szeretne foglalkozni. Egyszer már futott az olimpiai lánggal is.

Hogy képzeled el az életedet 10 év múlva?
Szegeden fogok élni a családommal és tanítani fogok. Lesz egy kényelmes 5 személyes autóm, és a Baktó Sc női labdarúgó csapatát fogom vezetni.

Mikor szeretnél saját családot?
Ha úgy érzem biztonságot, normális életet tudok biztosítani a páromnak, későbbiekben a gyerekeimnek. Nem szeretem a páratlan számokat, így kettő gyereket szeretnék. Egyelőre fiatal vagyok, az egyetem, a karrierem a fontos, ezzel tudok később biztonságot adni a gyerekeimnek. Szóval olyan harmincéves koromra tervezem a családalapítást.

Mit jelent neked a házasság?
Ez szerintem kapcsolatfüggő. Ha megtalálnám azt a férfit, aki a nagy Ő, hozzámennék. De szerintem nem a házasság a feltétele annak, hogy életem végéig vele maradjak.

Ki a legfontosabb ember az életedben, akiért mindenedet odaadnád, és ki az, akitől a legtöbbet tanultál?
Mindkét kérdésre a válaszom: a nevelőanyukám. Szerintem mindenki életében van egy ember, akire szeretne hasonlítani, aki az ő példaképe. Nekem a nevelőanyukám az. Szeretnék olyan kitartó, segítőkész, hűséges, szerető, családorientált nő, édesanya, feleség, munkatárs lenni, mint ő.

Mitől féltél gyerekkorodban?
Nem emlékszem, talán a szüleimtől, hogy újra megvernek.

Most mitől félsz a legjobban?
Elég maximalista vagyok, emiatt sokszor túlvállalom magam, sokszor attól félek, hogy valami nagyon nem úgy jön össze, ahogy én akarom, és lecsúszok a szüleim szintjére.

Ha egy órát visszahozhatnál az életedbe, mi lenne az?
2013.12.23-át. Azon a napon etettem és láttam életben utoljára az unokahúgomat.

Mi hiányzik  a legjobban?
Az apukám mindig nagyon hiányzott, anya kevésbé, mert kaptam az élettől egy jobbat. De én sem hiányzom az apukámnak, így már ő sem hiányzik nekem.

Mikor voltál a legboldogabb eddig életedben?
Minden nap boldog és hálás vagyok, mert van családom. Kicsit csonka ugyan. de az enyém és nagyon örülök neki.

Mikor voltál a legszomorúbb eddig életedben?
Az unokahúgom halálakor.

Mit jelent neked az SOS Gyermekfalvak?
A családomat. Az SOS adott nekem lehetőséget arra, hogy új életem legyen, hogy 8 évesen gyerek legyek, ne pedig anyámék helyett felnőtt.

Októberben, amikor átállunk a téli időszámításra, mindannyian kapunk egy órányi időt a sorstól „ajándékba”. Az SOS Gyermekfalvak kampányában arra kéri az embereket, ajándékozzák ezt az egy órát – vagyis az egy munkaórának megfelelő bér összegét – az SOS Gyermekfalvakban élő gyerekeknek. A Magyarországon több mint 30 éve működő alapítvány 400 gyereknek ad otthont, akikről a szüleik nem tudnak gondoskodni. Többségük bántalmazás, elhanyagolás, a szülők szenvedélybetegsége vagy halála miatt kerül állami gondoskodásba.

>>> ADOMÁNYOZZ MOST!

Több hasonló történetet is olvashattok a gyermekvédelemről az SOS Gyermekfalvak által működtetett a Gyereksorsok blogon.