Az elmúlt hetekben több millió menekült kényszerült elhagyni Ukrajnát. 90 százalékuk nő vagy gyermek. Érkeznek családok fogyatékkal élő gyerekekkel is, az SOS Gyermekfalvak többek között nekik indított programot.

 

Az SOS Gyermekfalvak a II. világháború után azért jött létre, mert sok gyermek elveszítette a szüleit. A nemzetközi szervezet 73 éve vesz részt a háborúval sújtott gyerekek életében világszerte, most a hazánkba tömegesen menekülő családokon is segítene. A 2015-ös menekült válságban a magyar SOS menekülteket célzó programjával már aktívan részt vett ellátásukban, most a Strázsa Tanya Közhasznú Szociális Szövetkezettel közösen olyan menekülteket fogad, akik ellátása fogyatékosságuk miatt megoldatlan.  A program különlegessége, hogy nem csupán szállást és ellátást kapnak, hanem speciális segítséget is.

Az SOS emellett a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményeivel (BMSZKI) együttműködve több száz menekült ellátásában is segítséget nyújt. Olyan nagy létszámú, gyakran sok gyereket nevelő családok fordulnak meg itt, akiket máshol nehéz lenne elhelyezni. A menekülteknek a BMSZKI – részben saját forrásból, részben a Fővárosi Önkormányzat révén, valamint magánemberek és civil szervezetek adományaiból – az alapvető szolgáltatásokat tudja biztosítani, mint szállás, napi háromszori étkezés, tisztálkodási, mosási lehetőség stb.  Az SOS további felmerülő kiadásokhoz járul hozzá, például gyógyszerek, egészségügyi eszközök beszerzéséhez, gyerekek szabadidős foglalkozásának biztosításához, családegyesítéssel kapcsolatos kiadásokhoz, különböző okiratok beszerzésének költségeihez. Az SOS támogatásából továbbá 4 fő, a menekültek ellátásában dolgozó szakembert tud a BMSZKI foglalkoztatni.

„Van, hogy egy nejlonzacskónyi ruhával érkezik át gyalogosan a határon egy anya, csecsemővel a hátán, mert a babakocsi már nem fért fel a túlzsúfolt vonatra, buszra. Volt olyan család, ahol a kerekesszék maradt Ukrajnában, kézben hozták át a gyereket. Sokuknak olyan alapvető dolgokra van szükségük, mint például ruha a családnak, vény nélküli gyógyszerek, vitaminok, vonatjegy” – teszi hozzá a szakmai vezető.

Az SOS Gyermekfalvak Magyarországon jelenleg 300 magyar gyermekről gondoskodik, akiket elhanyagolás, bántalmazás, a szülők halála, szenvedélybetegsége miatt ki kellett emelni a családból. A menekült programban egy időben 200 férőhelyen tudják fogadni a családokat, a következő évben várhatóan több százan-ezren fordulnak majd meg a szervezetnél, ami a kollégákra és az adománygyűjtésre is jelentős terheket ró. A menekülteket ellátó programját az alapítvány a hazai és a nemzetközi SOS adománygyűjtéséből finanszírozza.