A kecskeméti SOS gyermekfalu az Útravaló Alapítvánnyal és a Humán Szakközépiskolával együttműködve 2011-ben mintegy 3 millió Ft értékű támogatást nyert el az Oktatásért Közalapítványtól tehetséggondozási programok megvalósítására.

A tehetséggondozó programok célja a gyermekfaluban nevelkedő tehetséges fiatalok ismereteinek gyarapítása, készségeinek fejlesztése a környezettudatos magatartás jegyében.
A Játsszunk az anyagokkal! elnevezésű program keretében a gyermekek megismerkedhetnek a természetben található anyagok feldolgozási módjával, majd megszerzett ismereteiket felhasználva a program végén kiállítást szerveznek az általuk készített dísz- és használati tárgyakból.
A Váljék egészségedre! programban olyan 6-15 éves gyermekek vesznek részt, akik szívesen sportolnak, jól kommunikálnak, kitartóak a tevékenységükben és nagyfokú képzelőerővel rendelkeznek.
A program megvalósításában jelentős szerepet vállal a kecskeméti Útravaló Alapítvány, amely 1999 óta segíti a gyermekfaluban nevelkedő tehetséges fiatalok tanulmányait és pályakezdését.

Dr. Zombor Gábor polgármester, a kuratórium tagja arra hívta fel a figyelmet, hogy manapság sok jól induló kezdeményezése hal el anyagi források hiánya miatt. Az Útravaló Alapítvány azon dolgozik, hogy ez ne fordulhasson elő. Kérte a sajtó és a nyilvánosság segítségét abban, hogy minél több emberhez eljusson az üzenet: aki úgy érzi, hogy van lehetősége áldozni a tehetséggondozásra, támogassa az alapítványt.