400 életnagyságú papírkarton-gyerek foglalta el az Akváriumot és Budapest tereit pénteken. Az SOS Gyermekfalvak anyák napi kampányával a szüleik nélkül élő, nehéz sorsú gyermekekre hívja fel a figyelmet.

Ma mintegy 22 ezer gyermek nem a vér szerinti szüleivel él. Ők egy csoportja azoknak a láthatatlan gyerekeknek, akik ott ülnek mellettünk a villamoson, buszon, sorban állnak a boltban. Többnyire évekig elhanyagolták, bántalmazták őket, mielőtt gyermekvédelmi gondoskodásba kerültek. A veszélyeztetett gyerekek száma még ennél is több: 140 ezren élnek ma Magyarországon olyan körülmények között, hogy akár ki is emelhetik őket a családból, ha nem javulnak életkörülményeik.

Az SOS Gyermekfalvak közel 400 gyereknek ad családot nevelőszülő hálózatán keresztül Kecskeméten, Kőszegen és Orosházán. A nevelőszülőknél a gyerekek testvéreikkel együtt maradva, családként nőhetnek fel. A fiatalok fejlesztőprogramok, táborok és kulturális programok révén is esélyt kapnak az SOS-től, hogy bepótolhassák az életükből addig kimaradt dolgokat.

„Láthatóvá szeretnénk tenni azt a gyerektömeget, akik ma az országban a legnehezebb sorsot cipelik magukkal. Az ő jóllétükért 80 nevelőszülő dolgozik nálunk nap mint nap, 24 órában, hogy a gyerekek visszakaphassák a jövőjüket”  – mondta Gosztonyi Gábor, az SOS Gyermekfalvak ügyvezető igazgatója.

A következő hetekben a város legmeghökkentőbb pontjain ütközhetünk bele a papírkarton-gyerekekbe: bevásárlóközpontokban, pályaudvarokon, hajvágó szalonokban. A gerillaakciót olyan hírességek is támogatják, mint Pál Dénes, Vastag Tomi, Radics Gigi, Gájer Bálint énekesek, Kassai Viktor futballbíró, Kiss Norbert Európa-bajnok autóversenyző, Barabás Évi, az RTL Klub műsorvezetője. A következő egy hónapban a hírességek a papírkarton-gyerekekkel közös fotókat posztolnak magukról Facebook oldalukon, hogy felhívják a figyelmet az SOS Gyermekfalvak munkájára.