Közlemény a palesztin-izraeli konfliktus kapcsán

Az SOS Gyermekfalvak számára minden helyzetben a gyerekek az elsők. Értük dolgozunk, az ő jóllétük a munkánk legfontosabb eredménye. A háborús konfliktusok legnagyobb áldozatai mindig a gyerekek.

Október eleje óta tart az izraeli-palesztin konfliktus, mindkét oldalon nagyon sok a kiskorú sérült és áldozat és továbbra sincsenek biztonságban a területen tartózkodó gyermekek, családok.

Az SOS Gyermekfalvak nemzetközi szervezete Izraelben és Palesztinában is jelen van. Izraelben közel 150 gyermekről, Palesztinában 176 gyermekről gondoskodik a szervezet több gyermekfaluban, emellett mind a Gázai övezetben, mind Ciszjordániában évek óta prevenciós programot is folytat, hogy a veszélyeztetett családok ne hulljanak szét, a gyerekek szüleikkel maradhassanak.

A Gázai övezet északi részéről az SOS épületeiből már kimenekítették a szervezet programjaiban részt vevő családokat a déli területekre, azonban a háború így is számtalan gyermek, fiatal és szülő halálát okozta mind izraeli, mind palesztin oldalon. A Gázai övezetben és Izraelben tartózkodó helyi munkatársak jelenleg is azon dolgoznak, hogy a gyermekek ne szakadjanak el a szüleiktől, valamint az iskolák zárva tartása alatt pszichológiai támogatást, oktatást és egyéb tevékenységeket biztosítanak a gázai gyerekeknek.

Az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa nemzetközi gyermekvédelmi szervezet révén mind a palesztin, mind az izraeli SOS felé együttérzését és támogatását fejezi ki.