Ne ítélj elsőre! Ez a szlogenje idén október 7-én az állami gondoskodásban élő gyerekek napjának. Az SOS Gyermekfalvak kezdeményezésére tavaly óta ezen a napon a média kiemelten foglalkozik a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek ügyével. Most cégek is csatlakoztak a jeles naphoz.

 

„Amikor elmondtam 16 évesen egy fiúnak, hogy állami gondozott vagyok, ő elég erélyesen hátralépett, és onnantól kezdve már nem akart ismerkedni velem” – meséli Éva, aki felnőttként jutott el oda, hogy fel tudja vállalni, honnan jött.

„Minek jöttél anyák napjára, neked fölösleges!” – szegezték neki a mondatot az akkor 8 éves Heninek.

„A munkahely változásnál volt az bennem, hogy jaj, most elmondjam, hogy hogy én állami gondozott voltam? És akkor igazából így rájöttem, hogy ez ugyanúgy hozzátartozik az életemhez, mint az hogy szőke a hajam vagy bármi más” – osztja meg Flóra.

Az állami gondoskodásban élő gyerekek sokszor saját bőrükön tapasztalják meg az előítéleteket. Meglepően kevés tapasztalata van az embereknek velük kapcsolatosan, részben negatívan vélekednek róluk, részben nincs valós ismeretük, láthatatlanok számukra.

„Egy legfrissebb felmérésünk szerint a megkérdezettek 7 %-a gondolja úgy, hogy maga a gyerek tehet róla, hogy állami gondoskodásba került. Ezen a napon a gyerekek személyes történeteit szeretnénk megmutatni, hogy lebontsuk a velük kapcsolatos elítéleteket és az őket övező hibáztatást sorsukért” – mondta Kiss Gergely, az SOS Gyermekfalvak ügyvezető igazgatója.

Ma közel 23 ezer gyermek él állami gondoskodásban, további 140 ezer gyereket fenyeget a veszély, hogy bármikor kiemelhetik őket a családból. A gyerekek többsége bántalmazás, elhanyagolás, a szülők szenvedélybetegsége, betegsége, halála miatt kerül gyermekvédelmi gondoskodásba. Az esetek túlnyomó többségben az okok a családok szegénységével is összefüggnek.

 

A kampányhoz 57 magyar média és 35 cég csatlakozott.

Csatlakozó cégek:

Dr. Oetker Magyarország Kft., Aegon, B2Sky, BASF Hungária Kft., Beiersdorf Kft., BIF, BNI 303, Bridge Budapest, Budapesti Fesztiválzenekar, Cégmenedzser, Concordia Kft., Csemete Nevelőszülő Hálózat, Dobedu, Eisberg Hungary Kft., Eofficium, EXARO, Fornetti, HD Group Kft., IT Natives Zrt., Kifli. hu Kft., KPMG, Lexmark Magyarország Kft., Magyar Francia Kereskedelmi és Iparkamara, Marriott Hotel, Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft., Mkp, MVM Partner Energiakereskedelmi Zrt., Nemzeti Inkubátorház Alapítvány, Nobilis Zrt., OVB Magyarország, Stratis Vezetői és Informatikai Tanácsadó Kft., Sun & Fun Holidays Kft., Szuromi Coaching, Várvavárt Alapítvány, Wing Zrt.

Csatlakozó médiák: 444, 24 Óra, alternativenergia.hu, ATV, Békés Megyei Hírlap, Családinet, Délmagyar, Dívány, Dunaújvárosi Hírlap, Észak Magyarország, Észak-Magyarország, Fejér Megyei Hírlap, Bezzeganya, Feminamédia, Hajdú-Bihari Napló, Heves Megyei Hírlap, HVG, Eduline, Index, Karc FM, Katolikus Rádió, Kelet-Magyarország, Kisalföld, Klubrádió, Kossuth Rádió, Lakáskultúra, Manna Rádió, Marie Claire, Mediaworks, Media1, Mindennapi Pszichológia, Napló, Népszava, NLC, Nógrád Megyei Hírlap, Petőfi Népe, RTL Klub, Somogyi Hírlap, Spirit FM, Szabad Európa, Szemlélek, Szent István Rádió, Szülők Lapja, Telex, tisztajovo.hu, Tolnai Népújság, Trend FM, Új Dunántúli Napló, Új Néplap, Vas Népe, Vasárnap reggel, VG.hu, WMN,  Zalai Hírlap, zoldtrend.hu

 

Köszönjük!