Orosháza képviselőtestülete csütörtök reggeli ülésén hivatalosan is letette voksát amellett, hogy a város szívesen látja a költözni készülő SOS gyermekfalut. Az Alapítvány a Battonyáról Orosházára költözés mellett megduplázza a dél-alföldi régióban az általa nyújtott programok számát.

Orosháza képviselő testülete csütörtök reggel egyhangúlag határozati javaslatot fogadott el arról, hogy támogatja az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa battonyai egységének Orosházára költözését. „Megtiszteltetésnek érezzük, hogy egy SOS gyermekfalu Orosházára költözik. Reméljük, mielőbb itt üdvözölhetjük az SOS családokat, akiket sportcsarnokok, közel negyven sportegyesület, magas színvonalú óvodák, általános- és középiskolák, átfogó egészségügyi ellátás, kulturális programok és helyszínek várnak nálunk. Az Alapítvány döntése elismerés a város számára, pozitív értékelése mindazoknak a szolgáltatásoknak, melyeket nyújtani tudunk az itt élők számára. Orosháza és a másik fél számára is remek lehetőség ez a további fejlődésre, az egymástól való tanulásra, új barátságok kötésére – meggyőződésem, hogy jót tesz városunknak az SOS beköltözése” – mondta el Zalai Mihály, Orosháza megbízott polgármestere.

Gosztonyi Gábor, az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványának ügyvezető igazgatója így nyilatkozott: „Köszönjük Orosházának, hogy bizalmat szavaztak az SOS-nek, a gyerekeknek, hogy befogadják a gyermekfalut. Izgalommal várjuk a költözést, és biztosak vagyunk benne, hogy szoros, gyümölcsöző és hosszú távú kapcsolat lesz ez az Alapítvány és a város között.”

A testületi ülés után Zalai Mihály megbízott polgármester, Gosztonyi Gábor, az Alapítvány ügyvezetője, Németh Szabolcs, a battonyai egység megbízott területi igazgatója, valamint Szilvási Léna, gyermekvédelmi programigazgató tartottak közös sajtótájékoztatót az Orosházi Polgármesteri Hivatalban. Gosztonyi Gábor háláját fejezte ki az együttműködésért és a baráti fogadtatásért a polgármesternek és a képviselő testületnek, majd ismertette a költözés előzményeit. Szilvási Léna, az Alapítvány gyermekvédelmi szakértőjeként szólt a jövőbeli tervekről. Az Alapítvány képviselői ezen kívül tájékoztatták a sajtót arról, hogy a dél-alföldi régióban meg kívánja duplázni az SOS szolgáltatásainak számát azzal, hogy családmegerősítő programot indít Orosházán 50 gyerek és családja, Battonyán 30-50 gyerek és családja számára. A program része továbbá a Szegeden működő Ifjúsági Ház, melynek kapacitása szintén bővül, és ahol a gyermekfalvakban nevelkedő gyerekek továbbtanulását és önálló életkezdését támogatja az SOS.

A tervezett költözést számos tényező együttesen indokolja: az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványának legfontosabb szempontja, hogy a a gyermekfalvakban nevelkedő gyermekeknek minél jobb életesélyeket biztosítsanak. Ehhez többféle szolgáltatásra és olyan környezetre van szükség, ahol különböző életformákkal, szakmákkal kerülnek kapcsolatba, ezt a lehetőséget pedig egy nagyobb, jobban megközelíthető település inkább kínálja. Ezért költözik Orosházára a tervek szerint a város életébe szervesen bekapcsolódó gyermekfalu.