Orosházán rendezett nemzetközi önkéntes tábort az SOS Gyermekfalvak. Az orosházi SOS gyerekek majdnem két héten keresztül külföldi önkéntes fiatalokkal ismerkedtek meg – rajtuk keresztül pedig más kultúrákkal. Ugyanakkor lehetőségük nyílt jobban megismerni új otthonukat, valamint Orosháza munkaerőpiaci lehetőségeit egyaránt.

Oroszországból, Csehországból, Spanyolországból, Afganisztánból, Bulgáriából, Franciaországból, Németországból és Olaszországból érkeztek önkéntes segítők – őket és az SOS gyerekeket rengeteg program várta.
Meglátogatták a gyopárosi kalandparkot, a fürdőt, és rengeteg közösségfejlesztő, csapatépítő foglakozáson vettek részt. Ez utóbbiakat angol nyelven mutatták be a szervezők. Sok gyerek ugyanis már haladó szinten beszél angolul, a kisebbeknek ők fordították az elhangzottakat. Közben pedig volt idő egy kis szemétszedésre is – a fiatal önkéntesek és a gyerekek 25 zsák szemetet szedett össze a tóparti sétány melletti területen és a környező erdőben.
A szórakoztató programok mellett azonban pályaorientációs célja is volt a tábornak: a 12-16 éves gyerekek számára már jelentős kérdés, hogy milyen irányba tanulnak tovább, szakmát választanak, vagy gimnáziumba szeretnének felvételt nyerni. Emiatt is látogatták meg többek között az O-I öblösüveggyárat és a Majsai Kertészetet.

 

„Ez volt életem legjobb 2 hete. Én szeretném, ha lenne ugyanilyen tábor ugyanezekkel a segítőkkel.”

Nagyon tetszett ez a tábor. Egyrészt azért, mert megismerhettelek titeket és a külföldi önkénteseket. Másrészt jó volt játékosan gyakorolni az angol, illetve más nyelveket. Meg nagyon nagy tudásvágyat keltett bennem, és biztatott a tanulásra!”
– SOS gyerekek a táborról