Az elmúlt évek botrányai néhány civil szervezet gazdálkodása kapcsán több adományozót is elbizonytalaníthatott: vajon jó helyre megy-e a pénze? Egy szervezet hitelességét nemcsak szakmai teljesítménye támasztja alá, de az is, ha átlátható és elszámoltatható módon kezeli az adományozók támogatását. Az SOS Gyermek Alapítvány nevű szervezet adománygyűjtése kapcsán a napokban hasonló botrány robbant ki. Az SOS Gyermekfalvak Alapítvány (bejegyzett nevén SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa) ezúton is elhatárolódik az SOS Gyermek Alapítványtól, mellyel a névhasonlóság ellenére nem azonos, céljaik, munkájuk teljes mértékben eltér egymástól.
 
Az SOS Gyermekfalvak 67 éves múltra visszatekintő nemzetközi szervezet. Öt kontinensen 133 országában van jelen, több mint 82 000 gyermeket nevel nevelőszülőknél és ifjúsági házakban, világszerte további 328 700 gyermeket és felnőttet segít programjaival.
Az SOS Gyermekfalvak 1983 óta működik Magyarországon: Battonya, Orosháza, Kecskemét, Helvécia, Kőszeg és Szeged településeken van jelen. Közel 400 olyan gyereknek adunk otthont, akikről nem tudnak gondoskodni a vér szerinti szüleik. Ők mind bántalmazás, elhanyagolás, erőszak, vagy a szülők betegsége, halála miatt kerültek hozzánk.
 
Fontos számunkra, hogy gazdálkodásunkat és adománygyűjtő tevékenységünket támogatóink nyomon tudják követni, ezért több másik adománygyűjtő civil szervezettel együttműködve és a NIOK Alapítvány felügyeletével indítottuk el évekkel ezelőtt Átláthatósági Programunkat. Ennek keretében tagjai vagyunk az Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testületének, amely a tagok etikus működését évenként felülvizsgálja. Etikus adománygyűjtésünk alapját a közösen megalkotott Adománygyűjtő Szervezetek Etikai Kódexe képezi.
 
A 2015-ös éves jelentésünket tevékenységünkről ITT olvashatja.