Az elmúlt hetekben a kriptovaluták, közöttük a legismertebb Bitcoin (BTC) is, a soha nem látott árfolyamemelkedésnek köszönhetően került ismét a figyelem középpontjába. Az árfolyam növekedését az intézményi befektetők megjelenése gyorsította fel, az új csúcsot pedig azt követően érte el a Bitcoin, hogy már a Tesla is 1500 millió dollár értékben vásárolt be belőle.

A csillagászati hozamok mellett a Bitcoin más, mindennapi felhasználásról, például az adományozásról már jóval ritkábban esik szó. Hazánkban az elmúlt napokban a valaha volt (egyik) legnagyobb, magánszemélytől egyösszegben kapott támogatásban részesült az SOS Gyermekfalvak és a Várva Várt Alapítvány, összesen 25 millió Ft értékben.

Az adományozó korai Bitcoin befektető, aki az eddig realizált profitjából az SOS Gyermekfalvak részére 10 millió-, a Várva Várt Alapítványnak pedig 15 millió Ft értékű Bitcoin adományt ajánlott fel. A kriptovalutában történő adományozást az egyik legismertebb hazai kriptovaluta váltó, a CoinCash.eu tette lehetővé, díjtalanul.

Az SOS Gyermekfalvak közel 400 olyan gyereknek tud nevelőszülői családot biztosítani, akik nem élhetnek a vér szerinti szüleikkel. Többségük elhanyagolás, bántalmazás, a szülők szenvedélybetegsége- vagy betegsége miatt került az SOS-be, ahol pszichológusok fejlesztőpedagógusok és egyéb szakemberek a nevelőszülővel közösen azon dolgoznak, hogy a gyerekek visszakapják a gyerekkorukat és kiegyensúlyozott, egészséges felnőtté válhassanak.

A Várva Várt Alapítvány 2010-ben kezdte meg működését civil összefogással. Az alapítvány célja annak elősegítése, hogy a válsághelyzetben lévő várandós anyák magzataikat kihordhassák, megszülhessék, és saját családjukban nevelhessék. Céljuk, hogy a megfogant magzatok VÁRVA VÁRT személyként születhessenek meg, őket ellátni és felnevelni képes családba kerülhessenek. A krízisbe került családokkal egyéni fejlesztési tervek alapján működnek együtt. Ezzel azt szeretnék elérni, hogy az egyik krízishelyzet után ne alakuljon ki a következő, hanem a hibás döntések logikájának megértése után fel tudjanak építeni egy tervet a rossz döntések elkerülésére. A Várva Várt Alapítvány sokéves álma valósulhat meg a kapott adomány segítségével, ugyanis egy babaváró otthon kialakítása válik lehetővé, egy fiatal Baranya megyei család számára.

A kriptovalutában történő adományozás egyik nagy előnye, hogy átváltásukat a CoinCash díjmentesen végzi, így a támogatók adományainak teljes összege hiánytalanul jut el a civil szervezethez, átlátható módon. Nem ez az első eset, hogy a CoinCash közreműködik kriptovalutában történő adományozás létrejöttében. 2019 karácsonya előtt az SOS Gyermekfalvak és a CoinCash közös adomány-gyűjtő akciója az első magyarországi közhasznú felhasználása volt a Bitcoinnak és a virtuális fizetőeszközöknek. 2020 tavaszán, a koronavírus-járvány magyarországi megjelenését követően az egészségügyi dolgozók javára adománygyűjtő pénztárcát hozott létre hazánk két kriptovaluta szolgáltatójával közösen. A tárcán csaknem 6 millió Ft értékű kriptovaluta adomány gyűlt össze. A CoinCash 2017-ben indult fintech start-up, amely az elmúlt években Magyarország egyik legnagyobb kriptovaluta váltójává nőtte ki magát. Az online váltó mellett az ország legnagyobb ATM hálózatát üzemeltetik.

„Azért járulunk hozzá minden alkalommal adományozási akciókhoz, mert a további intézményi befektetők-, a várható szabályozás megjelenése és az árfolyamkilengések csillapodása mellett a Bitcoin ilyen és ehhez hasonló hétköznapi felhasználása tehet a legtöbbet a kriptovaluták egyre szélesebb körű elterjedésében és elfogadottságában” – mondta el Mogyorósi Attila, a CoinCash.eu ügyvezetője.