Julcsinak a vidám vakáció egy adag szomorúságot is hozott: nyár végén elvesztette az édesapját, így teljesen árva maradt. A 14 éves kislány 5 éve került be az SOS-be anyukája halála után. Nem panaszkodik, nem hibáztat senkit a sorsáért, inkább keményen tanul és küzd. Próbálja meglátni mindennek a napos oldalát.

Egy szülő elvesztése felnőttként is nehéz, hát még egy kislánynak. Julcsit ebben a nehéz időszakban SOS anyukáján kívül a kecskeméti SOS gyermekfaluban dolgozó pszichológus is segíti. Sokat beszélgetnek a veszteségről és az élet sokszor kiszámíthatatlan történéseiről. Ennek és Julcsi pozitív hozzáállásának köszönhető, hogy még ezekben a nehéz időkben is sok erőt tud az iskolába és a kapcsolataiba fektetni a lány.

Julcsival augusztus végén nagyot fordult a világ pár hét alatt. Elvesztette az apukáját, közben pedig meg kellet kezdenie tanulmányait abban a középiskolában, ahová mindig is járni szeretett volna. Már Julcsi egész nyara izgatottan telt az új iskola miatt. Rengeteg kérdés volt benne. “Kik lesznek a tanárok? Milyenek lesznek az új osztálytársak? Kivel fogok én barátkozni? Ezeket kérdezgettem magamtól folyamatosan” – emlékezett vissza.

Aztán persze minden megoldódott. “Augusztusban a leendő új gimnazistáknak szerveztek egy gólyatábort, hogy az elsősöknek legyen lehetőségük megismernie egymást. Így szeptemberben, amikor elkezdődött az iskola, már nem éreztük az egészet teljesen idegennek” – mesélte a lány. Julcsi jelenleg egy éves nyelvi előkészítőn tanul angolul és németül, mindene a nyelv. A kicsi lány rengeteg energiát képes fordítani a tanulásra, nagy hévvel vetette bele magát a grammatikába is. Talán így könnyebb megfeledkeznie időnként az őt ért nagy veszteségről.

„3 hete mindenhol cetliket találok a lakásban, még fogmosás közben is szavakat memorizál a tükörre ragasztott papírokról” – meséli nevelőanyukája, Rozi, aki szerint Julcsinak akkora életereje van, hogy meg fog tudni küzdeni a traumával, amit szülei végleges elvesztése okozott.

Julcsi az SOS-ben fog felnőni, érte már csak mi felelünk.

Támogasd munkánkat, hogy családot adhassunk a szülők nélkül maradt gyerekeknek!