Az SOS Gyermekfalvak munkatársai sokszor nehéz helyzetekben találják magukat. Mindenkire nagy nyomás helyezkedik egy olyan szervezetnél, ahol számos traumatizált gyerekkel kell nap mint nap együtt dolgozni, akár nevelőszülőként, akár vezetőként. Fontosnak tartjuk, hogy legyenek eszközeik a traumák kezelésére, a gyerekek átsegítésére a krízishelyzeteken. dr. Görönczi-Nagy Eszter business coach, mediátor és szervezetfejlesztési tanácsadó traumakezeléssel és feldolgozással kapcsolatos képzéseket szervez, önkénteskedik, és nem utolsó sorban azzal támogatja az SOS Gyermekfalvakat, hogy átvállalta egy munkatársunk EMDR képzési díját.

Az Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) – vagyis szemmozgásokkal történő deszenzitizálás és újrafeldolgozás – egy olyan terápiás eljárás, melyet traumatikus élmények következtében kialakult maradandó problémák kezelésére dolgoztak ki. A megrázó eseményeket bizonyos esetekben nem tudjuk feldolgozni, így azok lelki problémákhoz vezethetnek. Gyakran a traumatikus esemény kényszerítő erővel, váratlanul ránk törő emlékképei, az események újraélése (ijesztő képek, „flash-backek” és rémálmok) jelentik a fő problémát. Szintén gyakori panasz az ijedősség, ingerlékenység, alvászavar vagy egyfajta elkerülő magatartás kialakulása. Ilyenkor poszttraumás stressz zavarról (PTSD) beszélünk. Az EMDR rendkívül hatékony traumafeldolgozási technika, amelyet e speciális tünetegyüttes kezelésére használhatunk- írja honlapján a speciális képzést tartó EMDR Egyesület.

„Az önkéntesség évek óta egy fontos pont az életemben, az egyesületi munka mellett folyamatosan vállalok pro bono coach ügyfeleket is. Így kerültem az SOS Gyermekfalvakkal is kapcsolatba. Az EMDR Egyesülettel együttműködve folyamatosan szervezek képzéseket traumakezelés és feldolgozás területén, így adódott a lehetőség, hogy most más módon segíthessem az alapítványt. Azt, hogy az SOS Gyermekfalvak Alapítvány munkatársai fontos, nehéz és értékes munkát végeznek, számomra egyértelmű. Ahogy az is, hogy ebben támogatnom kell őket” – vallja Eszter.

Az EMDR képzés segít megérteni a trauma fogalmát, működését, “tüneteit”, emellett eszközt ad a szakemberek  kezébe a traumát átélt gyerekek kezeléséhez.