Február 24-én, csütörtökön, a kora reggeli órákban az Oroszországi Föderáció teljeskörű katonai támadást indított Ukrajna ellen, hadiállapotot vezettek be. Az SOS Gyermekfalvak megkezdte a családok evakuálását a megtámadott településekről.

 

Az SOS 2003 óta van jelen a háborús helyzetbe került országban Kijev és Luhanszk régióban. Csütörtökön Sztanicja Luhanszka városából heves ágyúzást jelentettek, az SOS-nek azonnal lépnie kellett. A kijevi régióban található Brovary városát is súlyos támadás érte. Az itt tartózkodó SOS-es családok és segítő munkatársak ideiglenesen egy bombamenedékben vészelték át a robbantásokat, jelenleg óvóhelyre menekítik őket. Földi harcok zajlanak a kelet-ukrajnai Starobilszkben is, az SOS Gyermekfalvak központja közelében.

Egyik pillanatról a másikra 120 szülők nélkül élő gyermek került veszélybe! További közel 2000 hátrányos helyzetű gyermek és családja is érintett a vészhelyzetben, akikről az ukrán SOS programjaival gondoskodik.

A magyar SOS segíteni szeretne a tragikus helyzetbe került ukrán gyerekeknek, ezért pénzbeli adománygyűjtést indított számukra. A családok kimenekítésének számos költsége van, emellett olyan alapvető szükségleteket is biztosítani kell a menekülő családok számára, mint az élelmiszer, nem élelmiszeripari jellegű cikkek, gyógyászati és EÜ eszközök, higiéniai és köztisztasági cikkek. A traumatizált, rémült gyermekek erős mentálhigiénés és pszichológiai támogatásra is szorulnak, hiszen életükben egy újabb tragédia történt: először elveszítették a szüleiket, most pedig másodszorra az otthonukat.

120 gyermekről beszélünk, akiknek nincs hova menekülniük, hiszen az állam gyámsága alatt az országot nem hagyhatják el. Több tíz SOS-es munkatársról beszélünk, akik nem fogják magukra hagyni a gyerekeket, bármi is történik. Egy dolgot tehetünk: nem hagyjuk őket magukra és megadunk minden anyagi támogatást, hogy biztonságos helyre kerülhessenek a bombázások elől. Nem engedhetünk meg több tragédiát az életükben!