Az Etikus Adománygyűjtő Szervezetek a NAV kimutatása szerint a tavalyi évben összesen 427 millió forintnyi SZJA 1%-os felajánlást kaptak, összesen 81.000 magánszemély adózótól. Ez azt jelenti, hogy az 1%-os felajánlások mintegy 5% már olyan szervezethez került, akiknek az átlátható működése rendszeres monitorozás alatt áll.

Az adományozói bizalom megerősítésén folyamatosan dolgoznak azon szervezetek, melyek csatlakoztak a 2012-ben megalakult Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testületéhez, és fogadták el magukra nézve kötelezőnek az adománygyűjtésre vonatkozó Etikai Kódexet, melynek fő sarokpontjai a hitelesség, törvényesség, átláthatóság és nyilvánosság.

A Testületnek jelenleg 35 tagja van, akik az Etikai Kódexnek megfelelően kezelik a hozzájuk beérkező adományokat és tevékenységüket átláthatóan kommunikálják. A tagok „Etikus Adománygyűjtő Szervezet” logót használhatnak, mellyel erősíthetik meglévő és potenciális támogatóik bizalmát.

Az SZJA 1%-ok tekintetében a 20 legnagyobb összegű felajánlást kapó szervezet közül már négy rendelkezik ezzel a minősítéssel, de nem csak a legnagyobb szervezetek között vannak Etikus Adománygyűjtők, hiszen 11 olyan tagszervezet is van, akik kevesebb, mint 1 millió forintot kaptak a felajánlásokból.

A Testületéhez bármely civil szervezet csatlakozhat, aki magára nézve kötelezőknek fogadja el az Etikai Kódexben foglaltakat, és sikeresen átesik a Kódex szempontjai alapján kialakított monitoring folyamaton. A monitorozást a Testület kezelőszerve a belépéskor, majd évente ismétlődő rendszerességgel minden tagnál lefolytatja, a tagság megszerzéséről és fenntartásáról a monitorozás eredménye alapján a Testület Etikai Bizottsága hoz döntéseket.

A Testület tagsága a tevékenységek tekintetében igen sokszínű, a környezetvédelemtől a szociális ügyeken, oktatáson, állatvédelmen és egészségügyön át a jogvédelemig számos témában vannak tagok, így minden magénszemély találhat egy szívéhez közel álló ügyet, amit adója 1%-ával szívesen támogatna. A Testület tagjai bíznak benne, hogy idén már több mint félmilliárd forint felajánlást fognak kapni, és ezt a pénzt az általuk kitűzött célok megvalósítására tudják fordítani.

Idén május 20-ig lehet rendelkezni az 1+1 százalékról. A felajánlásról az ügyfélkapun keresztül  nyilatkozhatunk, az ügyfélkapuval nem rendelkező adózók pedig a megszokott postai módon tudják eljuttatni a nyilatkozatot az adóhatóságnak. További információk és részletes útmutatót elérhető a https://adjukossze.hu/1-szazalek oldalon.

———————————————–

Az Etikus Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testületéről

A bizalom megerősítésének céljával alakult meg 2012-ben az Etikus Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testülete, és e célból készült el az Adománygyűjtő Szervezetek Etikai Kódexe, melyet az ezt elfogadó szervezetek magukra nézve kötelezőnek fogadnak el. Az Etikai Kódex fő sarokpontjai a hitelesség, törvényesség, átláthatóság és nyilvánosság. A kezdeményezéshez bármely civil szervezet csatlakozhat, aminek működése megfelel a kódexben foglaltaknak.

Bővebb információk:

A Testület honlapja: www.atlathatosag.eu

Szóvívők:

Gerencsér Balázs                                                              Cseh Balázs
+ 36 30 456 6989                                                              + 36 20 468 9593
b.gerencser@niok.hu                                                       cseh.balazs@atlathatosag.eu