A nemzetközi trendeket követve újítja meg stratégiáját az SOS Gyermekfalvak Magyarország. Ennek része az integrált gyermekfalvak kialakítása, illetve a családok széthullását megelőző családmegerősítő programok indítása.

„A holnap gyermekfaluja” projekt magas szintű, közösségi alapú program-beavatkozásokat kínál a családok és gyermekek helyzetének javítása érdekében. Az új koncepció bevezetésének első lépése a battonyai gyermekfalu integrált falu formájában történő Orosházára költöztetése, amelyre A VELUX ALAPÍTVÁNYOK támogatásával nyílt lehetőség, de az új nemzetközi irányvonalat követve valamennyi falu jobban beépül majd a helyi közösségbe.
A stratégia további fontos eleme az erős családmegerősítő programok elindítása, amelyek lehetővé teszik a szülők és családok számára, hogy megnövelt kapacitással támogassák gyermekeik fejlődését annak érdekében, hogy kihozzák magukból a lehető legtöbbet, hogy önfenntartó közösségek szülessenek. Valamennyi programhelyszínen a helyi szükségletekre szabva, közösségi alapú családmegerősítő programok működnek majd, amelyek elősegítik a veszélyeztetett gyermekek fejlesztését. A programok célja, hogy – ott eddig hiányzó – preventív szolgáltatásokat nyújtsanak a szülői készségek fejlesztéséhez, iskolán kívüli programokat kínáljanak, illetve erősítsék a helyi partnerekkel való együttműködést. Mindezek mellett az új stratégia részeként kiemelt fontosságot tulajdonítanak a hatékony utógondozásnak, mely a gyermekfalvakban nevelkedett fiatalok függetlenségre való felkészítését segíti magas színvonalú oktatási programok és szakképzések által.

„A gondozott gyerekek ugyanolyanok, mint minden más gyerek. Ugyanakkor ők azok, akiknek az élete nehezen indult: mindannyian megtapasztaltak súlyos traumákat, többek között azt, hogy nem élhetnek abban a családban, amelybe születtek. A gyerekek legsérülékenyebb csoportjához tartoznak. Az SOS Gyermekfalvak Magyarország több évtizedes tapasztalattal rendelkezik arról, hogy mit jelent gondozott gyereket nevelni, milyen összetett érzésekkel kell a gyerekeknek megbirkózniuk. De tapasztaljuk azt is, hogy a hozzáértő nevelőszülői család biztonságot tud nyújtani és olyan légkört, amiben van lehetőség a traumákat feldolgozni és fejlődni, a gyerekkor örömteliségét visszaszerezni.” – mondta el Szilvási Léna az SOS Gyermekfalvak Magyarország gyermekvédelmi programigazgatója.

 

Az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa 2013-ban három forrásból származó bevételekkel rendelkezett: külföldi támogatásokból (45%), állami támogatásból (19%), illetve helyi adománygyűjtésből, pályázatokból és egyéb helyi bevételekből (36%). A jövőben az SOS Children’s Villages International támogatása 2020-ig fokozatosan csökkenni fog, így a magyarországi civil szervezetnek saját forrásokból kell majd ellátnia működését. Ezért az új forgatókönyv magában foglal további adománygyűjtési befektetéseket, amelyek a jelenleginél jobb eredményeket tehetnek lehetővé, csökkenthetik a további külföldi támogatások szükségességét, valamint növelik a pénzügyi önállóság elérésének esélyét. A tervezett lépések segítségével a szervezet meg fog felelni mind az új gyermekvédelmi irányzatok követelményeinek, mind az anyaszervezet elvárásainak és a 2020-ban várható kihívásoknak.

 

Az SOS Gyermekfalvakról

Az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa olyan civil szervezet, melynek célja az otthonukat vesztett gyermekek nevelése, a veszélyeztetett helyzetű gyerekek és családjaik támogatása, érdekeik képviselete. Segítségükkel a gyerekek családi házakban nőnek fel, ahol a vér szerinti testvérek együtt maradhatnak. A klasszikus modell szerint az SOS Gyermekfalvak 12-15 családi házból állnak, ahol SOS anyák – hivatásos nevelőszülők – nevelik a gyerekeket, és a gyermekfalvak közösségét egy faluvezető irányítja. Az utóbbi évtizedben ugyanakkor az SOS Gyermekfalvak szakmai programja jelentősen megváltozott, előtérbe került a gyermekek átmeneti családba fogadása és a családok támogatása a kiemelés megelőzése érdekében. illetve a szorosabb közösségek kialakítása érdekében az SOS Gyermekfalvak egyre több faluban tervezi megvalósítani nemzetközi mintára az integrált gyermekfalvak koncepcióját.

 

További információ:

https://www.sos.hu/hogyan-segitunk-mi/holnap-faluja

http://gyereksorsok.hu

http://www.youtube.com/user/soshungary/videos