Rendkívüli intézkedések a COVID-19 járvány idején az SOS Gyermekfalvakban

 

Az SOS Gyermekfalvak felkészült arra, hogy azonnal reagálni tudjon, ha COVID-19 megbetegedések lennének a nevelőszülői családoknál. Az idősotthonokon keresztül sajnos láthattuk, milyen súlyos következményekkel jár, ha a vírus egy zárt közösségben üti fel a fejét, ezért a gyermekvédelmi szervezetek is nagy kockázatnak vannak kitéve. Mindent meg kell tennünk, hogy ne legyenek megbetegedések a gyerekek között, hiszen az iskolákkal ellentétben a gyermekvédelmet nem lehet „bezárni”.

 

Csökkentettük a kontaktusok számát:

Utógondozói otthonainkban több fiatal él összezárva, így különösen figyelni kell rájuk.  A velük foglalkozó munkatársak hetente váltják egymást, így kisebb az esélye, hogy kívülről beviszik a vírust. Az ügyeletes munkatárs a héten legalább háromszor meglátogatja a fiatalokat, meggyőződik a megfelelő higiéniai feltételekről, intézi a bevásárlást. A kijárási tilalom idején fiataljaink nem hagyhatták el lakóhelyüket.

Átalakítottuk a munkarendet, hogy egyszerre minél kevesebb kollégának kelljen egyidejűleg bent tartózkodnia egy intézményben. Ez különösen fontos a lakásotthonok és a Kuckó Gyermekek Átmeneti Otthonában esetében, ahol több gyermek/család él együtt. Munkacsoportokat hozunk létre, melyek 10-14 naponta váltják egymást. Így biztosítani tudjuk a helyettesítést, ha betegség miatt kiesne egy munkatársunk, illetve minimalizáljuk annak lehetőségét, hogy kívülről kerüljön be a vírus a zárt közösségbe.

A kapcsolattartás a vér szerinti családtagokkal, testvérekkel, barátokkal továbbra is fontos, azonban a vírus veszély fennállásáig csak telefonon, interneten keresztül lehetséges. Mindenben segítjük a vér szerinti szülőket, hogy a rendszeres kapcsolat megmaradjon a gyermekkel ez alatt az időszak alatt is.

 

Munkatársaink védelme:

Ha megbetegedés történne a gyermekfaluban, a folyamatos munkarendben dolgozó munkatársainknak biztosítjuk a lehetőséget, hogy az átmenetileg üresen álló egyik épületünkbe térítésmentesen beköltözzenek, amennyiben nem szeretnék veszélyeztetni családjuk egészségét.

Munkatársainknak online egyéni szupervíziót és pszichológusi konzultációt biztosítunk.

 

Gyerekek, fiatalok támogatása:

Tanítási napokon 8.00 – 12.00 között a Helvéciai Lakásotthon gyermekfelügyelőjének vagy nevelőjének elsődleges feladata a gyermekek digitális oktatásban való részvételének támogatása (email-ben érkező tananyag kinyomtatása, wifi biztosítása, laptopok biztosítása, ellenőrizni a tanulást).

A gyerekek erős megtámogatásra szorulnak egy ilyen nehéz, bizonytalan időszakban, ezért kiemelt figyelem van rajtuk. Pszichológusaink, nevelőink rendszeresen beszélgetnek velük az új élethelyzetről, nem hagyjuk őket egyedül gondolataikkal, kérdéseikkel.

A helvéciai lakásotthonban élő gyerekekkel közösen a nevelők kidolgozták a napirendet, a tanulás rendjét és a szabadidős lehetőségeiket.

Az utógondozói otthonokban élő fiataloknak is segítünk abban, hogy hogyan tudják kitölteni az idejüket.

Fontosnak tartjuk, hogy a gyermekvédelmi jelzőrendszer ebben az időszakban is működjön, a gyerekek gördülékenyen jelezni tudják, ha valamilyen sérelem érte őket.

 

Higiéniai feltételek:

A gyerekekkel közvetlenül dolgozó munkatársaknak írásban nyilatkozniuk kell, hogy nem észlelik magukon a koronavírus tüneteit és ilyen emberrel nem kerültek kapcsolatba.

Kollégáinknak védőfelszerelést biztosítottunk (maszk, kesztyű, kézfertőtlenítő), hogy be tudják tartani a higiéniai feltételeket és védjék saját és környezetük egészségét.

A helyiségek fertőtlenítését naponta elvégezzük a lakásotthonokban, utógondozói otthonokban, a Kuckóban és a közös helyiségekben.

Különös figyelmet fordítunk rá, hogy megtanítsuk a gyerekeknek, fiataloknak az alapvető higiéniai feltételek betartását, hogy megóvhassák magukat a vírustól (helyes maszk használat, kézmosás, takarítás stb.)

A kollégák a mosdót fertőtlenítik minden használat után.

Irodai munkatársainknak lehetőségük van otthonról dolgozni, ehhez biztosítottuk a megfelelő digitális feltételeket.

 

Veszélyeztetett fiatalok:

Szökésből visszatérő, külső helyszínen (pl. albérletben élő) fiatal visszatérésekor biztosítjuk, hogy két hetet karanténban tölthessenek a többiek védelme érdekében.

Felmértük, hogy van-e egészségügyi szempontból különösen veszélyeztetett gyermek az SOS-ben, rájuk külön gondossággal figyelünk.

 

Betegség kezelése:

Koronavírusos betegség esetén haladéktalanul értesítjük a vér szerinti szülőt és a gyámot.

A beteg gyermeket elkülönítjük, erre a célra kialakítottunk az üresen álló ingatlanok közük egyet-egyet a területeken. Kiskorú gyermek esetében 24 órás állandó felügyeletet biztosítunk, nagykorú esetében napi háromszor látogatja kollégánk a fiatalt és gondoskodik róla.

Orvoshoz szállítás esetén mind a vezetőnek, mind a gyereknek/fiatalnak maszkot kell viselnie az autóban. A  betegszállítás után a járművet fertőtleníteni kell.

 

Védőeszközök biztosítása:

A járvány az Alapítvány részéről plusz erőfeszítéseket igényel és nagyobb anyagi megterhelést jelent. Nagyságrendileg 1,5 millió forintot költöttünk a járvány első hónapjában arra, hogy biztonságban tudhassuk nevelőszülői családjainkat: védőfelszereléseket, tisztítószereket, fertőtlenítőszereket, egészségügyi maszkokat biztosítottunk a családoknak és a munkatársaknak, hogy megóvjuk egészségüket. Utcai adománygyűjtőink számára is biztosítjuk a védőfelszereléseket, hiszen napi szinten sok emberrel érintkeznek a kijárási korlátozás feloldása és a hétköznapi élet beindítása után. Adománygyűjtőink adják az Alapítvány működéséhez legfontosabb pénzügyi forrást, hiszen rendszeres támogatókat gyűjtenek.  Az utcai adománygyűjtők és a velük beszélgető emberek védelme érdekében további 1,5 millió forint értékben maszkot, kesztyűt, kézfertőtlenítőt biztosítanunk.